Absurdní dopisy úřadům

Vladimir Syrovatka_Korespondence naruby
V nakladatelství Dokořán vyšla již čtvrtá kniha vtipné dadakorespondence Vladimíra Syrovátky, tentokrát zahrnující absurdní dopisy a stížnosti adresované význačným státním úřadům a institucím.

Jádrem již čtvrté knihy tzv. dadakorespondence Vladimíra Syrovátky jsou dopisy, které autor adresoval významným úřadům a institucím (patří mezi ně Kancelář prezidenta republiky, Policejní prezidium České republiky, Nejvyšší kontrolní úřad, Ústavní soud či nejrůznější ministerstva). Autor v nich předkládá s naprosto vážnou tváří kuriózní stížnosti, žádá odpovědi na paradoxní otázky či navrhuje nejrůznější zlepšení (jak sám říká, dadaistické inovativní návrhy) či doporučení. Absolutní absence smyslu pro humor u téměř všech oslovených velmi zřetelně odhaluje vyprázdněnost frází a klišé i absurditu byrokratického systému, které se Vladimír Syrovátka svým působením snaží narušit a jímž chce vnést do našeho života neotřelý pohled a pestrost nekonvenčního myšlení.

 

Korespondence naruby

Autor: Vladimír Syrovátka

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 152×212 mm
ISBN: 978-80-7363-883-2
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Korespondence naruby vydalo nakladatelství Dokořán v edici Mimo edice.

 

Ukázka z knihy

KANCELÁŘ PREZIDENTA
ČESKÉ REPUBLIKY

21. listopadu 2014

Věc: Zcizení mobilního telefonu

Při vzpomínkovém shromáždění dne 17. listopadu 2014 v Praze na Albertově jsem se nechal strhnout davem protestujících studentů a omylem jsem místo vajíčka hodil po panu prezidentovi Miloši Zemanovi mobilní telefon značky Samsung. Mobil pana prezidenta minul, jeden z přítomných mužů, zřejmě člen ochranky, jej sebral a strčil do kapsy. Dotazoval jsem se ve Ztrátách a nálezech, ale bylo mi řečeno, že jim mobil nikdo nepředal.
Obracím se na Vás s žádostí o vrácení telefonu; v opačném případě budu nucen podat žalobu na neznámého pachatele pro zcizení. (str. 52)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Vladimír Syrovátka

Vladimír Syrovátka (* 1938) je Čech narozený v Polsku, ale posunutím státní hranice se stal občanem Sovětského svazu, aniž by se stěhoval; od roku 1947 žije v Čechách. Vydal 5 knihy aforismů: Štěstí na kolečkách (2005), Pokrok je blbec!? (2006), Andělé s jedním křídlem (2008), Život je, když… (2010), Bez svatozáře (2012). Je také autorem knih Bez legrace a Dadakorespondence. Je znám svými dadavynálezy – dadaistickými groteskními výtvarnými objekty, které představil na nesčetných výstavách a o nichž bylo natočeno několik dokumentárních filmů (např. Svět podle Syrovátky, Absurdní sny pana Syrovátky, Beyond 2000 a další).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKorespondence naruby

Syrovátka, Vladimír

Dokořán, 2018

Napsat komentář