Pokračování historického románu Orlové ve válce

stvanice-na-orly-perex
Nakladatelství Vyšehrad vydalo druhý díl historického románu o bitvě v Teutoburském lese. Vydání třetího dílu s podtitulem Orlové v bouři, v němž se završí osudy centuriona Lucia Tulla a jeho spolubojovníků, se plánuje na jaro 2018.

Píše se rok 14. Germánským kmenům pod vedením náčelníka Cherusků Arminia se podařilo vlákat do pasti a zmasakrovat více než čtrnáct tisíc mužů ze tří římských legií, jimž velel Publius Quinctilius Varus. Byla to největší porážka, jakou kdy Římané utrpěli, a aby byla zkáza dokonána, přišli také o tři drahocenné symboly legií – zlaté orly. Římané se s porážkou nehodlají smířit, touží po odplatě a doufají, že získají vzácné zástavy zpět. Pomstít by se chtěl i centurion Tullus, který s hrstkou svých legionářů tehdejší útok Germánů jako zázrakem přežil. Tullus a jeho druhové se tedy znovu vracejí na místo činu a otvírá se před nimi možnost pomstít se Germánům a získat orly zpět. Dobře vědí, že to bude lítý boj, protože i tentokrát se proti nim postaví nebezpečný a proradný Arminius v čele tisíců nenávistných Germánů, odhodlaných rozdrtit římskou armádu i podruhé. Podaří se Tullovi a jeho druhům přežít kruté boje s germánskými kmeny i tentokrát a vrátí římské legii její chloubu?

 

Štvanice na orly

Autor: Ben Kane
Přeložila: Jaroslava Hromadová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-890-5
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Štvanice na orly vydalo nakladatelství Vyšehrad.

 

Ukázka z knihy

Arminia potěšilo, že se Segimundus u otce nezdržel moc dlouho. Nakonec se z něj vyklubal příjemný host. Ve dne zahrnoval Thusneldu lichotkami a večer ochotně poslouchal Arminiovy plány a vyjadřoval se k nim. Segimunda si oblíbili i bojovníci a užívali si přítomnost kněze, který zápasil a pil. Na to nebyli zvyklí.
Druhý večer vzal Arminius Segimunda do posvátného háje. Během dlouhých skličujících hodin ve tmě je aspoň trochu zahřálo pivo a deky. Arminius nic neviděl, a když na chvilku usnul, nepřišel žádný sen. Jediné zvuky, které slyšel, bylo praskání větví, ševelení posledních listů ve větru, houkání sovy, šustění myší v trávě a Segimundovy kroky. Nic z toho nemohl připsat Donarovi. Když se rozednilo, Arminius se zklamaně vzdal naděje, že se mu dostane nějakého znamení. Měl zarudlé oči, kručelo mu v břiše a byl celý ztuhlý. Naznačil Segimundovi, že by měli jít.
Ten zavrtěl hlavou.
Arminius se ho chystal zeptat proč, ale Segimundus mu ukázal, ať mlčí. (str. 101)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ben Kane

Irský spisovatel Ben Kane se narodil v roce 1970 v Nairobi v Keni, kde jeho otec pracoval jako veterinář. V sedmi letech se vrátil s rodiči do Irska, odkud pocházeli. Po dokončení střední školy uvažoval o studiu historie, k níž ho jako vášnivého čtenáře přivedla láska ke knihám, ale nechtěl se stát učitelem. Nakonec vystudoval veterinární medicínu na University College Dublin, ale neklidná povaha a touha cestovat ho přivedly na Hedvábnou cestu a do Turkmenistánu, což vzbudilo jeho zájem o římské tažení do Parthie v r. 53 před Kr. Poté se vypravil na téměř tři roky trvající cestu kolem světa, při níž navštívil na 60 zemí a 7 kontinentů. Po návratu se znovu vpravil do „běžného života“ a práce veterináře ho zavedla do Northumberlandu a k Hadriánovu valu, na místa, která vždy živila jeho představivost a dodnes jsou připomínkou někdejší římské přítomnosti. Nedlouho poté se rozhodl, že se stane spisovatelem a dnes má za sebou už několik úspěšných historických románů. S manželkou a dvěma dětmi žije v North Somersetu. Je autorem knih Orlové ve válce, Zapomenutá legie, Stříbrný orel a Cesta do Říma.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Vyšehrad.


Nakladatelství Vyšehrad se se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠtvanice na orly

Kane, Ben

Vyšehrad, 2017

Napsat komentář