Nenechte si ujít v týdnu od 26. února do 4. března 2018

nenechte_si_ujit
Stejně jako každou neděli, i dnes si můžete přečíst, kde se v příštích dnech budou konat literární akce. Pokud mezi vaše oblíbené autory patří Jiří Hájíček, pak si určitě udělejte výlet do Českého Krumlova, kde bude mít autorské čtení.

To ale samozřejmě není všechno, můžete se stavit na besedu s Janem Cimickým či výživovým specialistou Petrem Havlíčkem. A nebude chybět i něco pro ty nejmenší.

JiriHajicekRozhovor_nahledHned v pondělí 26. ledna se podíváme do již zmiňovaného Českého Krumlova, v Městské knihovně se od 18.30 uskuteční autorské čtení jednoho z nejznámějších českých spisovatelů Jiřího Hájíčka. Sám pochází z jihu Čech a zde se také odehrávají příběhy jeho knih. Za všechny můžeme jmenovat například Rybí krevSelský baroko – za tyto dvě knihy získal autor prestižní ocenění Magnesia Litera – či Dešťová hůl. Z posledně jmenovaného titulu, který je zároveň jeho nejnovější, přečte úryvky návštěvníkům knihovny.

Zpozornět by také měli všichni, které v nejbližší době čeká maturita. Tento týden totiž proběhne v různých koutech naší země křest učebnice New Maturita Activator. Po tomto novém vydání úspěšné učebnice sáhne jistě nejeden maturant, skvěle totiž dokáže připravit na maturitu z angličtiny. A kde můžete křty učebnice navštívit? V pondělí 26. února se uskuteční v knihkupectví Luxor v Českých Budějovicích, v úterý 27. února v knihkupectví Neoluxor v Hradci Králové, ve středu 28. února v knihkupectví Neoluxor v Ostravě, a v pátek 2. března v Paláci knih Luxor v Praze.

Milovníky sci-fi potěší akce v úterý 27. února v knižní kavárně Knihkupectví Dobrovský v Praze. Od 17.00 zde totiž proběhne autogramiáda českého autora sci-fi románů a povídek Davida Šenka. Nedávno mu totiž vyšla nová kniha, a to Srdce Aporveru. Příběh se odehrává v pohádkové zemi Aporveru, které ale hrozí zánik. Hlavní hrdinové Rolan a Prin se proto vydají na dobrodružnou cestu s cílem tento svět zachránit. Pokud jste si vy nebo vaše děti tuto literaturu oblíbili, určitě neváhejte a přijďte si pro podpis.

úterý 27. února se v Knihovně města Hradce Králové uskuteční beseda se spisovatelkou Dankou Šárkovou. Dozvíte se více o hlavních hrdinech z jejích knih, jakými jsou například Nezlomená osudemZašívaná panenka či Cesta za „hranice“. A jelikož autorka ráda cestuje po Asii a Africe (navštívila například Tanzanii, Etiopii, Kambodžu, Malajsii či Thajsko), bude se beseda týkat i tohoto tématu. Dozvíte se o obyvatelích zemí, které procestovala, a zhlédnete také krásné fotografie. Součástí akce bude i autorské čtení a autogramiáda. Vše začíná v 17.00.

úterý 27. února proběhne od 18.30pražské čajovně A Maze in Tchaiovna křest krásné dětské knihy Pán a vrabec od Marky Míkové. Tato autorka má na svém kontě už devět knih, z nichž některé byly dokonce nominované na prestižní ocenění Magnesia Litera. A titul Knihafoss dokonce získal Zlatou stuhu. Ve své novince autorka vypráví o pánovi, který žije osaměle ve svém domku a pořád si něco píše na počítači. Proto se velice zaraduje, když se pod střechou domku uhnízdí vrabec – konečně totiž získal kamaráda. Zajímavostí je, že kniha je bilingvní, anglicko-česká a zároveň v ní najdete komiksové dvoustrany.

úterý 27. února se podíváme také do Knihovny Jiřího Mahena v Brně. Od 17.30 se na hlavní pobočce na Kobližné 4 uskuteční další setkání z cyklu Spisovatelé do knihoven. Tentokrát se můžete setkat se scénáristou, spisovatelem, dramatikem a náboženským myslitelem Karolem Sidonem. Svá první díla napsal už v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století – tehdy vydal dvě autobiografické prózy Sen o mém otciSen o mně. V současnosti autor působí jako vrchní zemský rabín. Pokud byste si s ním rádi popovídali a dozvěděli se plno zajímavých věcí, určitě se stavte.

Ve středu 28. února přijede do knižní kavárny Knihkupectví Dobrovský v Praze psychiatr Jan Cimický a od 17.00 zde bude mít besedu a autogramiádu. Na konci loňského roku mu totiž vyšla nová kniha Jeřabiny z Hangzhou. Příběh vypráví o Markovi, který na služební cestě v Číně pozná nadanou houslistku a zařídí jí stáž v Praze. Zamilují se do sebe, ale jejich lásce není moc přáno. Autor s precizností zachycuje křehkost vztahů lidí z těchto dvou zcela odlišných kultur.

Velice zajímavý projekt startuje ve čtvrtek 1. března od 15.00 v Městské knihovně v Praze. Jde o akci, která nese název S knížkou do života a jejím cílem je právě snaha spolupracovat s rodiči nejmenších dětí na rozvoji čtenářských dovedností. 1. března se můžete přijít s tímto projektem blíže seznámit, součástí akce bude i praktická ukázka práce s dětmi v Městské knihovně v Praze. Této události se zúčastní i Aňa Geislerová, která zde pokřtí audioknihu, jež je součástí tohoto projektu.

Další zajímavé literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář