Nenechte si ujít v týdnu od 12. do 18. února 2018

nenechte_si_ujit
Ještě nemáte plány na nadcházející týden? V našem článku najdete plno tipů na akce ze světa literatury, za všechny jmenujme například autorské čtení Marka Šindelky či slavnostní křest knihy Peruť 312.

Příští týden se můžete těšit také na besedu s novinářem Jaroslavem Kmentou či na zajímavou přednášku o dánské literatuře.

úterý 13. února v Knihovně města Hradce Králové od 17.00 bude mít autorské čtení spisovatel Marek Šindelka, držitel Ceny Jiřího Ortena a ceny Magnesia Litera. Číst bude ze své zatím poslední knihy Únava materiálu, která popisuje velice aktuální téma – migraci. Hlavním hrdinou je totiž mladý uprchlík, který se snaží dostat na sever Evropy, kde na něj čeká jeho bratr. Čtenář se postupně seznámí s jeho pocity, vzpomínkami i útrapami, které ho na složité cestě čekají. Chtěli byste se o knize dozvědět více? Pak určitě dorazte na autorské čtení.

úterý 13. února zavítáme do Vyškova. V Knihovně Karla Dvořáčka se od 16.30 koná pravidelný literární čaj. Tentokrát budete mít možnost pobesedovat s psychologem, pedagogem a spisovatelem Jaroslavem Štěpaníkem. Štěpaníkovo rodné město – Brno – se promítlo do některých jeho děl, jmenujme například titul Neobyčejné Brno, ve kterém se snaží populární formou popsat unikáty a prvenství této jihomoravské metropole. Zároveň je ale Jaroslav Štěpaník autorem řady psychologických knih, například série tří publikací Umění jednat s lidmi. Jak vidíte, besedovat rozhodně bude o čem, proto neváhejte a zapište si tuto akci do diáře.

Zcela jedinečné akce se můžete zúčastnit v úterý 13. února v pražské Galerii Lucerna. V 18.00 zde začne slavnostní uvedení knihy slavného fotografa Ladislava Sitenského Peruť 312. Tato publikace je plná fotografií, které dokumentují československý odboj na západní frontě během druhé světové války. Autor se věnoval 312. československé stíhací peruti. Zajímavostí je, že tato kniha měla vyjít už v roce 1948, ale kvůli únorovému komunistickému převratu se tak nakonec nestalo. Oficiálního křtu se dočkala až nyní, po desítkách let. Součástí akce bude i vernisáž fotografií samotného autora.

Něco tu máme i pro vášnivé houbaře. Ve středu 14. února přijede do ostravského Domu knihy rozhlasový redaktor a spisovatel Jiří Kamen kvůli besedě a autogramiádě ke své knize Báječný svět hub. Málokterý národ má takové zalíbení v houbaření jako právě Češi. Tato kniha není pouhým atlasem hub, autor ji chtěl pojmout trochu jinak, jako poctu houbaření. A výsledek opravdu stojí za to, nadchne nejen houbaře, ale i ty, kteří této zálibě ještě nepropadli.

Ostravě ještě zůstaneme. Ve čtvrtek 15. února proběhne v Domu knihy beseda a autogramiáda investigativního novináře Jaroslava Kmenty. Ten loni vydal novou knihu nazvanou Boss Babiš, ve které se snažil popsat svět současného premiéra České republiky, a to včetně těch temnějších stránek. A právě o této knize můžete s jedním z nejznámějších novinářů pobesedovat. Akce začne v 16.00.

Ve čtvrtek 15. února se můžete stavit také do pražského Paláce knih Luxor. Zde začne v 18.00 čtení z knížky Cesta svatým Vít-ahem od Evy Prchalové. Knížka je určená hlavně dětem, ale zaujme jistě i dospělé. Hlavními hrdiny příběhu jsou dva bratři Amos a Vilém, kteří zjistili, že v jejich domě je kouzelný výtah. Pojmenují ho svatý Vít a začnou s ním cestovat do různých fantastických míst. Zažijí plno dobrodružství, ale i dramatické situace. Čtení v Luxoru se zúčastní autorka knížky a také výtvarnice a zpěvačka Lela Geislerová.

Pokud máte v oblibě skandinávskou literaturu, určitě nezmeškejte akci, která se koná ve čtvrtek 15. únoraMoravské zemské knihovně v Brně. V 18.00 zde začne přednáška v rámci Severského literárního salonu a zaměří se právě na Dánsko. Nejenže se dozvíte, jak vypadá současná dánská literatura, vyslechnete si i některé úryvky ze současných překladů. Akce se zúčastní překladatelka Markéta Kliková, která se s vámi podělí o mnohé zajímavosti ze života v Dánsku. A jako bonus se dozvíte tipy na knížky dánských autorů, které rozhodně stojí za přečtení.

Na závěr se podíváme do Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně. V 17.00 se zde uskuteční další setkání v rámci akce Spisovatelé do knihoven. Tentokrát budete mít možnost osobně se potkat s Adamem Borzičem, překladatelem a básníkem. Je chorvatsko-českého původu a působí jako šéfredaktor literárního dvoutýdenníku Tvar. Za svou básnickou sbírku Počasí v Evropě byl dokonce nominován na cenu Magnesia Litera 2014. Dále od něj můžete znát třeba sbírku Rozevírání či Orfické linie.

 Další zajímavé literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář