Jak nazírat na základní problémy lidské společnosti podle Umberta Eca

tri_pribehy
Umberta Eca zná veřejnost spíše jako romanopisce a sémiotika, mnohé proto překvapí, že je autorem knihy určené primárně dětskému čtenáři. V knize Tři příběhy Eco srozumitelně a inteligentně vysvětluje, jak vnímat zásadní problémy společnosti.

Publikaci Tři příběhy, kterou vydalo nakladatelství Argo na konci roku 2017, vytvořil Umberto Eco ve spolupráci se svým dlouholetým přítelem, výtvarníkem Eugeniem Carmim. Zajímavým faktem je, že oba přátelé zemřeli v únoru 2016 tři dny po sobě. Zatímco však zprávu o úmrtí Umberta Eca zaznamenala snad všechna média, odchod významného italského výtvarníka u nás zůstal bez poznámky. Eugenio Carmi byl italský grafik, abstraktní malíř, sochař a tvůrce kinetických objektů, který experimentoval s geometrickými tvary a hrou s valéry chromatických barev. Umberto Eco svému příteli věnoval řadu článků a byl spoluautorem dvou monografií o Carmiho tvorbě.

Jak již z názvu knihy explicitně vyplývá, obsahem titulu Tři příběhy jsou tři krátké prózy, které mají primárně dětem vysvětlit, jak by měly chápat zásadní problémy lidské společnosti. Jde o objevování vesmíru, atomovou hrozbu a destrukci životního prostředí. Příběhy Bomba a generál (La bomba e il generale) a Tři kosmonauti (I tre cosmonauti) byly vydány roku 1966 a Skřítkové z Gnu (Gli gnomi di Gnu) v roce 1992. Souborně pak tato tři díla vyšla roku 2004 jako Tre racconti.

tri_pribehy_ilu

Příběh Bomba a generál seznamuje čtenáře s problematikou atomové energie. Eco zdůrazňuje hrozbu jaderného konfliktu, když nechává svého generála zavírat atomy do bomb a plánovat s nimi válku. Atomy se však proti generálovi vzbouří a z bomb uniknou. Když jsou pak bomby shazovány na města, nevybuchují, ale lidé si z nich dělají vázy na květiny. Generál je pro svět již zbytečným, protože nejsou žádné války, a tak se stává portýrem v hotelu.

Ve Třech kosmonautech Eco popisuje let amerického, ruského a čínského kosmonauta na Mars, který chtějí lidé kolonizovat z důvodu přelidnění Země. Pomocí podobenství znázorňuje Eco vztah mezi třemi národy – Rus a Američan se vzájemně nenávidí, Číňan jimi pohrdá a všichni tři mezi sebou vzájemně soupeří o prvenství. Když přistanou na Marsu, objeví krásný svět, odlišný od toho pozemského. Všechny tři přepadne stesk po domově a díky společným pocitům si porozumí i přes jazykovou bariéru. Když později potkají marťana, jsou vyděšeni jeho odlišným zjevem a jeho řeč si interpretují jako válečný pokřik. Až když marťan zachrání ptáčka, který zrovna vypadl z hnízda, pochopí kosmonauti, že nepředstavuje nebezpečí.

Poslední příběh Skřítkové z Gnu vypráví o dobyvateli, který je vyslán ze Země na planetu Gnu, kde se snaží přesvědčit skřítky o výhodách civilizace. Skřítkové však vidí, jaké následky lidská civilizace na Zemi zanechala, a dají přednost zdravému životnímu prostředí. Dokonce nabízejí lidem pomoc. Když se dobyvatel vrací zpět domů a snaží se zprostředkovat lidem pomoc od skřítků, je zavalen mnoha formuláři a formalitami.

Ačkoli jsou Ecovy příběhy v porovnání s jeho obvyklým standardem stručné a přímé, předávají čtenáři hluboké poselství. Chtějí po něm, aby se zamyslel nad svými předsudky vůči lidem jiné kultury a uvědomil si, že i přes různé odlišnosti lze stavět mosty. Zároveň varuje před nebezpečím lehkovážného používání jaderné energie k vojenským účelům a nabádá k tomu, aby si lidé začali více vážit životního prostředí a dělali více pro to, aby jej ochránili.

Příběhy jsou sice primárně určeny dětem, smysl však mají i pro čtenáře staršího. A to nejen pro své poselství, ale i pro originální formu zpracování. Umělecky zaměření čtenáři ocení nápadité doprovodné ilustrace Eugenia Carmiho, které jsou vytvořeny kombinovanou technikou malby (výtvarník velmi efektně spojil techniku kvaše, koláže a frotáže), jež ve spojení s Carmiho nápaditostí posouvá knihu na vyšší úroveň.

Knihu doporučuji čtenářům, kteří chtějí své potomky seznámit s hlavními problémy současného světa takovým způsobem, který je poučí i pobaví. Starší čtenáře pak příběh zaujme dobře zvládnutým symbolismem a umělecky cennými ilustracemi. I přesto, že jednotlivé příběhy byly vydány v minulém století, problémy, které popisují, jsou stále aktuální.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTři příběhy

Eco, Umberto

Argo, 2017

Napsat komentář