Chcete se stát (nebo jste se už stali) tatínkem?

dite
Praktická příručka pro muže v ryze chlapském stylu. Odpovídá mužům na mnoho otázek začínající slůvkem „jak“. Jak se připravit na roli táty? Jak porozumět těhotné partnerce? Jak se připravit na porod? Jak pečovat o děti? Jak zvládat cizí děti?

Už dlouho jsem se nepobavila tak dobře jako při četbě knihy s názvem Ahoj, tati. Hned v úvodu autor Mal Peachey  píše, že je pro muže, respektive ji kupují ženy jako dárek pro muže, jenž se má zanedlouho stát tatínkem, který tuto životní změnu zvažuje nebo se v roli otce právě ocitl. Tuto teorii musím vyvrátit – jsem žena a knihu jsem chtěla pro sebe. Udělala jsem dobře, protože je napsána vtipně, srozumitelně a velmi jsem se u ní nasmála.

Publikace problematiku rodičovství nijak neidealizuje. Spíš naopak. Být mužem, tak si po zodpovězení otázek týkajících se plánování rodičovství rozmyslím, zda do toho vůbec jít…

V devíti kapitolách se muži dočtou zábavnou formou vše základní o početí, těhotenství své ženy, porodu, výchově potomka od miminka až po pubertální kopance. Ilustrace v knize se vztahují vždy k probíranému tématu a jsou velmi výstižné. Otcové si na nich například mohou prohlédnout, jak správně držet miminko či jak má ideálně být uspořádán obývací pokoj a kuchyň, když máte doma malé dítě. Zaujala mě vyobrazení dětského pokoje dívky a chlapce před pubertou a v pubertě. Mohou být docela dobrým „strašákem“, na který je třeba se připravit. Nechybí ani kapitola nazvaná Nejsme šťastná rodina, která se týká mimo jiné i rozvodu.

Kniha obsahuje test, pomocí něhož se otcové mohou dozvědět, nakolik jsou na otcovství připraveni. V publikaci najdou výčet vhodných sexuálních poloh v těhotenství, seznam činností, jak mohou být těhotné partnerce užiteční, i pravidla pro výběr jména potomka. Vtipně je vypsán seznam věcí určených do tašky do porodnice pro budoucí tatínky.

Autor knihy je otcem dvou děvčat ve věku do deseti let. Byl vychovatelem, učitelem a novinářem v lifestylových magazínech ve Velké Británii. Tuto knihu napsal muž, který zná děti a účastnil se jejich výchovy. V kapitole o těhotenství bych poupravila informaci, že se matkám nad 30 let doporučuje více vyšetření. Podle mých zkušeností bych tuto hranici posunula o pět let výše a ještě bych dodala, pokud není vše v pořádku. Záleží také na tom, jakého máte gynekologa, jaká vyšetření preferuje. K vyjmenovaným vyšetřením bych přidala prvotrimestrální screening, který je bezbolestný, přesný a může maminku v mnohém uklidnit.

Knihu vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing v Brně. Je vynikajícím dárkem pro budoucí tatínky i pro tatínky s houfem dětiček. Dobře se u ní pobaví taktéž maminky, proto neváhejte a knihu si domů pořiďte. Já se k ní budu ráda vracet.

Ukázka z knihy

Zda mít chlapce, nebo děvče, není důležité.

Důležité je, aby věděli, že vy, jejich otec, je bezpodmínečně milujete.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAhoj, tati
Praktická příručka pro nové tatínky (i ty nevlastní)

Peachey, Mal

Zoner Press, 2008

Napsat komentář