Zahrajte si o pohled do života newyorské smetánky

pravidla-zdvorilosti-perex
Rok 1937 se chýlí ke konci a všichni se připravují na velké oslavy Silvestra. Pětadvacetiletá Katey žádný bujarý večírek v plánu nemá, naopak si chce poslední den v roce užít v zapadlém jazzovém baru. Ani netuší, co vše jí toto rozhodnutí přinese.

Cesta do „lepší společnosti“

Čtenáři i kritikou oslavovaný román z prostředí newyorské smetánky třicátých let minulého století, který dává vzpomenout na to nejlepší z děl F. Scotta Fitzgeralda. Pětadvacetiletá Katey nemá na konci roku 1937 příliš důvodů k oslavám, a tak si s kamarádkou naplánuje klidný silvestrovský večer v zapadlém jazzovém baru. Náhodné setkání s úspěšným bankéřem Tinkerem, který v baru hledá svého bratra, jí však naprosto změní život. Od onoho osudného Silvestra pak sledujeme Kateyinu klikatou cestu mezi newyorskou smetánku, poznáme pozlátko i bídu „lepší společnosti“ a nahlédneme do duše neobyčejné dívky s ještě neobyčejnějším osudem.

Amor Towles se v románu Pravidla zdvořilosti pokouší o zdánlivě nemožné – očima ženy v něm probouzí dávno zaniklý svět se všemi jeho nepsanými zákony a zásadami, které něžnému pohlaví nedávaly příliš šancí na seberealizaci a úspěch. Období třicátých let minulého století se mu však daří vykreslit s obdivuhodnou živostí a čtenář se zvědavostí sleduje, kam až se Katey za pomoci šťastných náhod i vlastních schopností podaří vystoupat.

 

Pravidla zdvořilosti

Autor: Amor Towles

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad
Překlad: Julie Tesla
Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Vydáno: 11/2017
ISBN: 978-80-7429-896-7

Přečtěte si více o knize Pravidla zdvořilosti, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Vyšehrad. A nezapomeňte si také prohlédnout ukázku.

Nakladatelství Vyšehrad se se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

 

Ukázka z knihy

-Ahoj, Katey.
-Ahoj, Tinkere.
On ani Eve se neozvali skoro dva měsíce.
-Copak děláš? zeptal se.
Vzhledem k okolnostem to byla poněkud zbabělá otázka.
-Chybí mi dvě manše na rabr. Co děláš ty?
Neodpověděl. Chvíli nic neříkal.
-Myslíš, že by ses dneska mohla zastavit?
-Tinkere…
-Katey, nevím, co se děje mezi tebou a Eve. Ale posledních pár týdnů bylo těžkých. Doktoři řekli, že se to zhorší, než se to začne zlepšovat. Asi jsem jim ve skutečnosti nevěřil, ale je to tak. Musím dnes večer do kanceláře a myslím, že by neměla být sama.
Venku začal padat déšť se sněhem. Viděla jsem, jak se na prostěradlech začínají dělat šedé skvrny. Někdo je měl zavčas uklidit.
-Jistě, řekla jsem. Přijdu. (str. 68)

 

O autorovi

Amor-TowlesAmor Towles (* 1964) je oceňovaný současný americký spisovatel původem z Bostonu. Zajímavostí je, že před tím, než se vrhl na romanopiseckou dráhu, strávil více než dvacet let svého života na vysoké manažerské pozici v investiční firmě na Wall Street. Neustálé cestování po celém světě za klienty mělo však jednu velkou výhodu – poskytlo mu tolik potřebnou inspiraci a zkušenosti, jež nyní plně využívá při vymýšlení a tvorbě svých děl. Na svém kontě má zatím dva romány, z nichž oba vyvolaly ve světě ohromný čtenářský ohlas a sklidily mnoho pozitivních recenzí. První z nich – kniha Pravidla zdvořilosti (Rules of Civility) vyšla poprvé v roce 2011 a záhy se objevila na předních příčkách žebříčků bestsellerů prestižních amerických listů New York Times či Los Angeles Times. Deník Wall Street Journal a magazín Atlantic Towlesův román dokonce označily za nejlepší knihu roku 2011. Towlesův druhý román s názvem Gentleman v Moskvě (A Gentleman in Moscow) vydá nakladatelství Vyšehrad v první polovině roku 2018.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Vyšehrad)

 

Vyhrajte knihu Pravidla zdvořilosti

Kateyino rozhodnutí strávit Silvestra poklidně v zapadlém jazzovém baru, jen ve společnosti kamarádky, jí změní celý život. Onu noc totiž nezačíná pouze další rok, ale dalo by se říct, že i nový život. Přečtěte si o klikaté cestě mladé pětadvacetileté dívky až do světa newyorské smetánky a o tom, jak to v této společnosti chodilo v třicátých letech minulého století. Jak vysoko se díky svým schopnostem a jisté dávce šťastných náhod Katey dostane? To vám prozradí Amor Towles na stránkách své oceňované románové prvotiny.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Vyšehrad vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Pravidla zdvořilosti vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Pravidla zdvořilosti
probíhá od 27. ledna do 9. února 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Pravidla zdvořilosti

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePravidla zdvořilosti

Towles, Amor

Vyšehrad, 2017

Zahrajte si o pohled do života newyorské smetánky - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Sirion napsal:

    Děkuji za knížku, přišla bleskově.

  2. jija napsal:

    Děkuji za knihu Pravidla zdvořilosti, která včera dorazila. Už se těším, až se začtu!

Napsat komentář