Nenechte si ujít v týdnu od 29. ledna do 4. února 2018

nenechte_si_ujit
Jaké akce se v literárním světě odehrají příští týden? Například oblíbené scénické čtení Listování zavítá do Karlových Varů, dále s uvedením knihy Rusové v Praze proběhne i beseda na toto téma, nebude chybět ani zajímavá přednáška o tvorbě Františka Hrubína v Pardubicích. A navštívit můžete i autorské čtení dvou básníků v Ústí nad Labem.

Začneme již zmíněným LiStOVáNím, a to v pondělí 29. lednaKrajské knihovně v Karlových Varech. Zde můžete zhlédnout scénické čtení z novely Miloše Urbana Závěrka o současné době, která je těžká pro všechny fotografy. Udělat dobrou fotku dnes může totiž skoro každý, i hlavní hrdina knihy Matěj. Ten fotografuje Věru, do které je zamilovaný. Co se ale stane, když jeho fotky opravdu vzbudí zájem veřejnosti? Na to odpoví právě LiStOVáNí, které začíná v 18.00.

Další akce by neměla uniknout těm, kteří se zajímají o politiku či ekonomiku. V úterý 30. ledna15.00 přijedou do knihkupectví Kosmas v Plzni Ilona ŠvihlíkováKonstantinos Tsivos a budou zde mít autogramiádu ke své knize Řecká tragédie. Tato publikace se snaží najít skutečné příčiny řecké dluhové krize. Vychází přitom z historického, ekonomického i politického vývoje této země. Pokud vás tato kniha zaujala, případně ji už máte rovnou doma, přijďte si ji nechat podepsat.

Kdo by neměl rád básničky Františka Hrubína. Mnohé z nich nás provázely během dětství a mají své místo i v soudobých učebnicích. Přednáška právě o básnické tvorbě pana Hrubína se uskuteční v úterý 30. lednaKrajské knihovně v Pardubicích od 17.00. Přednášet bude Josef Hetych a vy se díky němu dozvíte plno zajímavých informací o autorovi i jeho krásných básních.

úterý 30. ledna se podíváme také do pražské Knihovny Václava Havla. Od 19.00 zde proběhne uvedení knihy Rusové v Praze od Petra HlaváčkaMychajla Fesenka. Podtitul knihy zní Ruští intelektuálové v meziválečném Československu, což nastiňuje, jakým směrem bude obsah směřovat – a to k učencům, literátům a umělcům, kteří z Ruska odešli po bolševické revoluci. Součástí akce bude i beseda nad tímto tématem, zúčastní se jí člen Rady vlády ČR pro národnostní menšiny Alexej Kelin, novinář Ondřej Soukup a sám spoluautor publikace, slavista Mychajlo Fesenko.

Ve středu 31. ledna se podíváme na sever naší země. V Café Max v Ústí nad Labem proběhne od 20.00 autorské čtení děčínských básníků Radka Fridricha a J. H. Kalifa. První ze jmenovaných získal v roce 2012 cenu Magnesia Litera za sbírku Krooa krooa, druhého můžete znát jako autora sbírka Norkova či jako spoluzakladatele spolku Houby s woctem.

Ve středu 31. ledna se uskuteční další beseda Literárních novin. Tyto akce se už tradičně konají v pražské Literární kavárně Řetězová a diskutuje se zde vždy nad zajímavými knižními tituly. Tentokrát výběr připadl na román Davida Zábranského Za Alpami. Dílo popisuje život dvou německých manželů, lékařů, kteří žijí vcelku spokojenými životy. Jak jim ale do životů zasáhne mise Lékařů bez hranic? Besedovat můžete od 19.00, akce se zúčastní autor knihy, literární kritička Kateřina Kadlecová, šéfredaktor nakladatelství Větrné mlýny Petr Minařík a literární kritik Jan M. Heller.

Máte rádi irskou literaturu? Pak určitě nezmeškejte akci, která se koná ve středu 31. ledna v Café Kampus v Praze. Uskuteční se zde totiž představení knihy Hřbitovní hlína od Máirtína Ó Cadhaina. Jde opravdu o kultovní klasiku irské literatury, která se dočkala filmového i divadelního zpracování. Děj knihy začíná tam, kde jindy příběhy většinou končí, a to smrtí hlavní hrdinky Caitríony a jejím pohřbem. Caitríona hned musí se svými novými „spolubydlícími“ probrat všechno možné i nemožné, například, jestli dostala do hrobu ten správný rubáš. U této knihy se určitě nudit nebudete.

Ve čtvrtek 1. února se všichni milovníci poezie sejdou v pražské kavárně Duše v peří, kde se bude konat tradiční poetický večer nazvaný Deset deka štěstí. Pravidelní návštěvníci této akce už ví, že se zde prezentují nejen básníci z Česka, ale i ze zahraničí. Tentokrát bude tématem noc a den a setkáte se například se slovenskou básnířkou Zuzankou Kuglerovou a laureátem dvou Mobelových cen Jakubem Fišerem. Večerem, který začíná v 17.30, provázejí Ondřej Hník a Alois Marhoul.

 Příští týden se konají i další akce, pozvánky na ně naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář