Co by se stalo, kdyby Japonci ve druhé světové válce zvítězili nad Američany?

spojene_staty_japonske
Japonci napadli Pearl Harbor a Spojené státy americké opustily svou izolacionistickou politiku, aby se zapojily do konfliktu, který vešel do dějin jako druhá světová válka. V této realitě však nezvítězili Američané, alternativní historie naopak dopřála vítězství Japoncům.

Autorem sci-fi románu Spojené státy japonské, popisujícího alternativní historii druhé světové války, je Peter Tieryas. Peter Tieryas je americký spisovatel jihokorejského původu, orientující se především na žánr sci-fi. Kromě dystopického románu Spojené státy japonské je autorem knih Bald New World (2014) a Watering Heaven (2012). Jeho literární tvorba je ověnčena hojným množstvím cen. Čtenář může v jeho příbězích identifikovat vlivy autorů, jako jsou Philip K. Dick, Pearl Bucková, Franz Kafka, Herman Melville nebo George Orwell.

Knihou Muž z Vysokého zámku již zmíněného Philipa K. Dicka (na našich stránkách si můžete po kliknutí na název knihy přečíst její recenzi) je ostatně román Spojené státy japonské přímo ovlivněn. Nakladatelství Argo, které roku 2017 titul Spojené státy japonské vydalo, na tento zajímavý fakt odkazuje podobným grafickým stylem přebalů obou knih. V nich shodně Spojené státy americké prohrály válku a kapitulovaly, načež se jejich území dostalo pod japonskou správu.

muz_z_vysokeho_zamku_spojene_staty_japonske

Příběh knihy se odehrává několik desetiletí po prohře Spojených států amerických ve druhé světové válce. Jejich území nyní ovládají Japonci, kteří Američanům vnutili posvátnou úctu k japonskému císaři. Pokoření Američanů však není definitivní – v podsvětí existuje tajemná skupina bojovníků za svobodu, která si nechává říkat Washingtonové. Její podvratnou činností je distribuce ilegální videohry, v jejímž světě vyhrály druhou světovou válku Spojené státy americké.

Hlavními postavami příběhu jsou videoherní cenzor kapitán Benito Išimura a agentka japonské tajné policie Akiko Cukino. Ti se společnými silami snaží zabránit šíření videohry. Při svých aktivitách zjišťují, že videohra je mnohem komplikovanějším problémem, než si vůbec mysleli. Její původ a vliv je velmi nebezpečný a mohl by ohrozit poválečné uspořádání světa. Do příběhu navíc vstupují tajemství, která skrývá sám kapitán Benito Išimura.

Román Spojené státy japonské je velmi poutavou dystopií s prvky kyberpunku. Autor dokázal vytvořit autentickou atmosféru paranoie, která dává čtenáři pocit, že nic v příběhu není jisté a vše se může kdykoli nečekaně zvrtnout. Na rozdíl od Muže z Vysokého zámku je román Spojené státy japonské modernější, autor si více pohrává s alternativním technologickým vývojem. Na druhou stranu bych ocenila, kdyby se držel své slavné předlohy o něco méně – díky znalosti románu Philipa K. Dicka jsem dokázala odhadnout rozuzlení některých zápletek, které by pro mě jinak byly překvapivé.

Dystopický román Spojené státy japonské, popisující alternativní historii druhé světové války a následujícího dějinného období, doporučuji fanouškům originální sci-fi. V tomto případě se čtenáři dočkají zajímavého mixu kyberpunku, alternativní historie, sci-fi a dystopie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpojené státy japonské

Tieryas, Peter

Argo, 2017

Napsat komentář