Zmapovat nezmapované

Haddix_Ohrozeni
Knih i filmů na téma osidlování amerického kontinentu je na světě přehršel. Jen pár z nich se ale zabývá přímo počátky z přelomu šestnáctého a sedmnáctého století. A ještě méně si jich za své hrdiny bere děti, zvláště ty v Ohrožení.

V říjnu 2017 se naši čtenáři dočkali vydání knihy Margaret Peterson Haddix Trosečníci v čase 3 – Ohrožení (The Missing: Sabotaged, 2010). Překlad pro nakladatelství Fragment, člena skupiny Albatros Media, připravil Vojtěch Ettler.

Margaret Peterson Haddix je současná americká autorka, s níž jsme se seznámili již v recenzích předchozích dvou knih série Trosečníci v čase. Konkrétně šlo o první titul Setkání (Found, 2008, česky 2016) a druhý Poslání (Sent, 2009, česky 2017).

Stejně jako se druhá kniha lišila od první svým zaměřením, tak se třetí odlišuje od obou předchůdců. Hlavním rozdílem je fakt, že se téměř celý děj odehrává v minulosti. Ale nepředbíhejme. Připomeňme si, že v Setkání nám autorka představila skupinu dětí, které byly vytrženy ze svých původních historických rolí, aby v Poslání konkretizovala pro první dvě z nich fascinující původ v anglické historii. Společným prvkem celých Trosečníků v čase je pak dvojice sourozenců Jonáš a Katka, z nichž ten první je také jedním z „unesených“ dětí. Kniha Ohrožení začíná tam, kde Poslání končí, tedy v laboratoři (nebo co je to za místo), odkud jsou děti vysílány na svou záchrannou misi. Tentokrát Jonáš s Kačkou doprovázejí na cestě Andreu, aby se zhostila své původní role Virginie Dare, prvního zdokumentovaného dítěte narozeného kolonistům na americkém kontinentu. Časový průvodce „Účko“ děti ještě dovybaví psím společníkem, také jménem Dare, jehož úloha má být dle „Účkova“ předpovídatele pro zdar záchranné mise důležitá. Výlet do doby konce šestnáctého století se pochopitelně hned zpočátku zvrtne a děti musejí prokázat mnoho důvtipu a úsilí, aby napravily „nouzové přistání“ v pro ně neznámé době a místě. Více si však z děje již neprozrazujme.

Třetí příběh ze série Trosečníků v čase je zpočátku trochu složitější než ty předchozí. Je také více zaměřen na analýzu emocí a vnitřních soubojů klíčových postav. To se může někomu jevit jako drobná komplikace narušující plynulost dějové linie, ale jak se později ukáže, je to prakticky nezbytným předpokladem pro pochopení závěrečných statí. Margaret Peterson Haddix se pustila do nelehkého úkolu umístit své hrdiny do doby i místa nepříliš dobře zdokumentovaných. Když se rozhodovala o kandidátech skupinky z času vytržených dětí, byla údajně Virginie jednou z prvních voleb, o níž uvažovala. Jak sama říká, chtěla se právě touto cestou vyjádřit k rasismu, sexismu i třídní nenávisti, pro období osídlování amerického kontinentu evropskými přistěhovalci tak charakteristickým nectnostem. Nejspíš právě proto si na pomoc vzala ještě další dvě z unesených dětí, aby je vtělila do rolí indiány adoptovaných sirotků.

Přestože první i druhý díl byly zakončeny tak, aby přímo volaly po pokračování, třetí kniha stojí na takovém „bude pokračovat“ modelu ještě mnohem více. Je zřejmé, že na Jonáše i jeho sestru čeká nepředstavitelné množství práce, nebezpečí a výzev při snaze zachránit časovou kontinuitu. Co si ale autorka dovedně ponechala pro sebe, je otázka začlenění dalšího dítěte ze skupiny unesených do děje čtvrtého pokračování, jež v originále nese název Torn a které světlo literárního světa spatřilo v srpnu 2011.

Ohrožení čítá čtyřicet šest kapitol a obsáhlý doslov autorky, to vše umístěno na třech stech třiceti jedna stranách. Z pohledu jazykové čistoty lze vyzdvihnout absenci hrubých výrazů a vulgarismů vůbec. Na celkové čtivosti pak má nepochybně svůj neoddiskutovatelný podíl i skvělý výkon překladatele Vojtěcha Ettlera, jenž připravil pro české čtenáře i první dvě knihy této série.

Zatím tři přeložené tituly představované sady se podařilo vydat v rozmezí jednoho roku. Doufejme tedy, že nakladatelství Fragment nepoleví ve své snaze představit Margaret Peterson Haddix alespoň prostřednictvím série Trosečníků v čase naší čtenářské veřejnosti v co nejkratším čase a že se uvedení čtvrtého dílu Torn (opět netušíme, jaký bude český název) dočkáme nejpozději na jaře 2018. A kdo ví, třeba na sebe překlady pátého pokračování, v originále pojmenovaného Caught z roku 2012, či dokonce šestého Risked, vydaného původně s odstupem dalšího roku, nedají dlouho čekat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTrosečníci v čase 3 – Ohrožení

Haddix, Margaret Peterson

Fragment, 2017

Napsat komentář