Válka, metla lidstva

valka
Přestože naše životy jsou klidné a většina z nás válku nikdy nezažila, je všude kolem nás – ta v Afghánistánu, která na nás křičí z médií, naše „války“ soukromé, ale také mezinárodní konflikty, které hrozí přerůst v třetí světovou válku. V dnešních tipech se máte šanci dozvědět, co to vůbec válka je, a to od těch nejpovolanějších lidí.


Ta nejzákladnější otázka, která asi trápí většinu lidí, zní – K čemu je dobrá válka? Ian Morris vás zasvětí do válečné historie, provede vás jí až do současnosti a poskytne vám odpověď na tuto důležitou otázku.

K čemu je dobrá válka?

Konflikty a pokrok civilizace
Autor: Ian Morris
Přeložil: Stanislav Pavlíček

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 170×238 mm
ISBN: 978-80-257-2329-6,978-80-7363-
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu K čemu je dobrá válka? vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

I když to zní překvapivě, válka zajistila lidstvu větší bezpečí a bohatství. Renomovaný historik a archeolog Ian Morris vypráví hrůzný a fascinující příběh o patnácti tisících let válek. V době kamenné žili lidé v malých, ustavičně se svářících společnostech a čelili šanci jedna ku deseti, nebo dokonce jedna ku pěti, že zemřou násilnou smrtí. Ve 20. století zemřela násilnou smrtí ani ne jedna osoba ze sta (a to navzdory oběma světovým válkám, holokaustu a Hirošimě). Vysvětlení: jedině válka vytvořila větší a složitější společnosti s vládami, které vymýtily vnitřní násilí. Autor mapuje historii války, jako největšího paradoxu dějin, od pravěku až k robotickým válkám blízké budoucnosti. Ta se může stát nejnebezpečnějším obdobím existence lidstva, ale pokud toto období přežijeme, konečně se možná naplní starý sen o světě bez válek…

Nikdy se nedozvíme, jakou chválu vršili dlouhovlasí keltští bardové na hrdiny, kteří toho dne bojovali; všechny jejich eposy jsou dávno zapomenuty. Dochovalo se jen jediné pojednání o tom, co se tehdy stalo. Napsal jej Tacitus, jeden z největších historiků starověkého Říma. Tacitus netáhl s armádou k hoře, které Římané říkali Mons Graupius, ale oženil se s dcerou vůdce tohoto tažení. A když spojíme jeho popis boje s archeologickými nálezy a jinými římskými písemnými prameny, získáme nejen dobrou představu o tom, co se stalo, když se před téměř dvěma tisíciletími tyto dvě armády střetly , ale také drsné vyjádření problému, který se naše kniha snaží vyřešit.

Neváhejte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Ian Morris (* 1960) je britský historik a archeolog. Studoval v Birminghamu a Cambridgi, později řídil archeologické výzkumy v Británii, Řecku a Itálii. Je autorem mnoha vysoce hodnocených odborných publikací, například Why the West Rules – For Now (Proč Západ vládne – prozatím; 2010), The Measure of Civilization (Měřítko civilizace; 2013), Foragers, Farmers, and Fossil Fuels (Lovci, sběrači, zemědělci a fosilní paliva; 2015). Působí jako profesor klasických studií a historie na Stanfordově univerzitě.

Zdroj: nakladatelství Dokořán

———————————————

Dnešní svět vytváří úplně nový rozměr válečných konfliktů díky bezpočtu informací, které jsou rychle dostupné, nemluvě o sociálních sítích. Jak jsou tyto zdroje pro válku důležité a co přesně způsobují?

Informační válka

Autor: Karel Řehka

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-200-2770-2
Doporučená cena: 265 Kč

Knihu Informační válka vydalo nakladatelství Academia.

Jak jsou využívány nové informační technologie v novodobých válkách a lokálních konfliktech? Jak byla vedena válka v Perském zálivu, na Balkáně nebo na Krymu? A jakým směrem se bude vedení konfliktů vyvíjet? V historii válek hrály informace pro jejich vedení důležitou roli a lze nalézt bezpočet příkladů využití informací k podpoře válečného úsilí. Nikdy v minulosti neměl člověk tak efektivní nástroje komunikace, nikdy předtím však také nebyl v informačním prostředí tak zranitelný. Informace a působení na ně, jejich prostřednictvím či v jejich prostředí se pro vedení válek a vojenských operací staly rozhodující. Problematika informačního působení ve válce není sama o sobě novým fenoménem. Autor ji zasazuje do širšího rámce vedení války a jeho vývoje. K tomu využívá příklady z historických pramenů a koncepce tří civilizačních vln a čtyř generací moderního válečnictví. Na popisu vývoje prostředí je také naznačen možný charakter války v budoucnosti. Zachycuje informační prostředí, propagandu a její vývoj, strategickou komunikaci, informační operace i válku v kybernetickém prostoru. Vzhledem k aktuálnosti ruského informačního působení vůči České republice a jejím spojencům je pro českého čtenáře v samostatné kapitole podrobněji popsán přístup Ruské federace k vedení informační války. Kniha generála Řehky srozumitelným způsobem vysvětluje vedení války v informačním prostředí a čtenáři pomáhá vytvořit si základní představu o specifikách války v informačním věku. Cílem je přispět ke společenské diskusi a vzdělávání v otázkách bezpečnosti a obrany.

David Kilcullen na základě výzkumu v oblasti demografie a ekonomické geografie popisuje čtyři hlavní trendy, které budou v dohledné budoucnosti formovat většinu aspektů našeho života, včetně ozbrojeného konfliktu. Mezi tyto trendy patří rychlý růst populace, zrychlující se urbanizace, seskupování míst na pobřeží a zvyšující se propojenost mezi lidmi bez ohledu na to, kde žijí. Tyto trendy nejsou nové, ale stále se zrychlují a vzájemně posilují. Vytvářejí prostředí velmi odlišné od toho, na které jsme si zvykli za posledních více než 15 let vojenského angažmá v Afghánistánu.

Můžete si přečíst také úplnou ukázku.

O autorovi

Karel Řehka se narodil v Tišnově. V letech 1989–1993 studoval na Vojenském gymnáziu v Opavě. V roce 2001 byl společně s inspektorem leteckých návodčích pověřen úkolem vytvořit Skupinu leteckých návodčích u 32. základny taktického letectva v Náměšti nad Oslavou a této skupině v letech 2001–2002 velel (v roce 2002 absolvoval ve Velké Británii kurs předsunutých leteckých návodčích – FAC a později získal i kvalifikaci Combat Ready). Později byl zařazen na funkci staršího důstojníka – specialisty Ředitelství řízení speciálních sil Ministerstva obrany a byl pověřen plněním úkolů vojenského asistenta ministra obrany. Dne 1. 5. 2010 se stal velitelem 601. skupiny speciálních sil, v jejímž čele stál do 31. 10. 2014. Od 1. 11. 2014 zastává post ředitele na nově založeném Ředitelství speciálních sil MO, které vzniklo v rámci přepodřízení 601. skupiny speciálních sil pod velení NGŠ AČR.

Zdroj: web sk. 601

————————————————

Války jsou vedeny nejen fyzicky –celá politika je taková velká válka, kde se útočí informacemi, emocemi a slovy. Nahlédněte do spletité sítě marketingu, výmyslů a dezinformací.

Průmysl lži

Propaganda, konspirace, a dezinformační válka
Autorka: Alexandra Alvarová

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-755-3492-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Průmysl lži vydalo nakladatelství Triton.

Pokud také patříte k lidem, kteří přísahají na své kritické myšlení, vzdělání a zdravý selský rozum, je tahle kniha přesně pro vás. Přesvědčí vás, že nic takového vlastně neexistuje. Napsala ji žena, která se politickou propagandou a marketingem zabývá 20 let.​ Ukáže vám, jak vrtošivý, nespolehlivý, emocionálně labilní a dětsky naivní je náš mozek při vytváření názorů. Spolu s ní se ponoříte do světa, o němž se doposud nikde nepíše, protože se nachází za kulisami velkých mocenských her, kde se točí miliardy. V tomhle světě neplatí, že jedna a jedna jsou dvě. Ani pro vás ne! Je to svět manipulace a propagandy. Alexandra Alvarová se rozhodla promluvit, abyste pochopili, jak snadnou kořist představujete pro politické marketéry.

Ruská federace po rozpadu impéria disponovala „pouze“ 17 miliony km2. Se zmenšením území souvisí samozřejmě pokles počtu obyvatel na ruském území. V roce 1989 čítal tehdejší Sovětský svaz 287 milionů obyvatel, v roce 1990 pak už v samotném Rusku žilo zhruba 150 milionů obyvatel. Na tento pocit stoupající bezvýznamnosti apeloval Putin ve svých projevech, dobře věděl, že Rusové začnou propadat nacionalistické depresi…

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Alexandra Alvarová je novinářka a fotografka žijící střídavě ve Vídni a v Praze. Tato renesanční osobnost nabírala zkušenosti v mnoha profesích a na mnoha místech. Jako uklízečka letadel, studentka DAMU, simultánní tlumočník a publicista, vedoucí zahraniční rubriky v Lidové demokracii, poradce místopředsedy Poslanecké sněmovny PČR, externí redaktorka České televize, kouč a školitel nonverbální komunikace, spolupracovnice Českého rozhlasu, poradce strategického partnera Českého Telekomu (Telsource), poradce BIAC (Brussel´s International Airport Corporation), ISTQB certifikovaný tester software, testmanager v softwarovém vývoji. Od ledna roku 2012 je mediálním poradcem lidové strany.

Zdroj: Česká televize


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Co si o válce myslíte vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní obrázek pochází ze sbírky uživatele Curvemedia na flickr.com

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeK čemu je dobrá válka?
Konflikty a pokrok civilizace

Morris, Ian

Argo+Dokořán, 2017

zobrazit info o knizeInformační válka

Řehka, Karel

Academia, 2017

zobrazit info o knizePrůmysl lži
Propaganda, konspirace a dezinformační válka

Alvarová, Alexandra

Triton, 2017

Napsat komentář