Zahrajte si o knihu pro vášnivé čtenářky

Zeny-a-knihy-perex
Seznamte se se slavnými ženami historie, které si neuměly představit život bez knihy, ale i se současnými fenomény literatury pro ženské čtenářky. Kniha nadchne nejen ty z vás, které rády čtou, ale i muže, kteří díky ní možná lépe porozumí vaší vášni.

Slavné čtenářky a knihy minulosti i současnosti

Fascinující setkání se slavnými čtenářkami.

Věděli jste, že Marilyn Monroe byla náruživá čtenářka a jednou z jejích oblíbených knih byl Odysseus od Jamese Joyce? Že nedostudovaný Friedrich Gottlieb Klopstock v roce 1750 recitoval své ódy davu mladých žen, vybíral za to polibky i peníze, a vynalezl tak autorské čtení poezie? Že Jane Austenová brala vážně jen ty ženy, které měly rády romány? Nebo že první autorkou bestsellerů na světě se před sto padesáti lety stala neúspěšná pěvkyně a propuštěná předčítačka Eugenie Marlittová?

Tyto a ještě mnohé další příhody ožívají v poutavě napsaném panoramatu, které nás provede od Klopstockových časů až do současnosti a popíše i aktuální fenomény, jako je fanfiction nebo Padesát odstínů šedi. Čtení může proměnit život i lásku. Je to kniha pro ženy, které vášnivě rády čtou, i pro muže, kteří díky ní pochopí, jak to jejich ženy myslí, když prohlásí: „Teď ne, teď si čtu!“

 

Ženy a knihy

Vášeň s následky

Autor: Stefan Bollmann

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Nina Fojtů
Počet stran: 351
Vazba: vázaná
Vydáno: 6/2015
ISBN: 978-80-7491-410-2

Přečtěte si více o knize Ženy a knihy, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A prolistujte si také ukázku a přečtěte si náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Jak můžeme vědět o všech těchto důvěrných detailech, rozmluvách, čteních, polibcích? Dochovaly se v dopisech, jež si tehdy mladí lidé vyměňovali, předávali mezi sebou a předčítali v malých skupinkách. Velmi otevřeně si v nich sděloval své zkušenosti a touhy, zejména v záležitostech lásky. Něco z toho může být stylizované; popisy si v některých detailech protiřečí, v jiných se doplňují. Uvolněnou atmosféru, nakloněnou flirtování a frivolnosti, nicméně vykreslují skvěle. Navazování vztahů bylo v těchto nových kruzích úzce spjato se společnou četbou literatury a diskusemi o ní. Otázka, zda a do jaké míry se lze z literatury něco naučit a zda je potřebná pro život, nebyla tak podstatná jako prožitek a oslava okamžiku: při čtení se zapomínalo na čas, projevovaly se city a lidé k sobě nacházeli cestu. Stručně řečeno, čtení bylo prostředkem k probuzení citů. Ale bylo také ideálním způsobem, jak se ženy mohly zapojit do nově vznikajícího, nenuceného způsobu soužití a hrát v něm nějakou roli, bez ohledu na zevnějšek a sňatkový trh. Četba literatury dala ženám hlas a společenské postavení. A to bylo – sice ne zcela, ale přece jen do značné míry – nezávislé na jejich původu, příslušnosti k určité společenské vrstvě a akademickém vzdělání, jež bylo pro ženy zpravidla nedosažitelné. Četba jim zajistila trochu nezávislosti a otevřela nové způsoby, jak si užívat života. (str. 32)

 

O autorovi

Stefan Bollmann (* 1958) vystudoval literaturu, historii a filozofii. Publikoval několik knih, v nichž se zabývá fenoménem ženského čtení. V dnes již klasické práci Ženy, které čtou, jsou nebezpečné (2005; česky Knižní klub 2008) se Bollmann zaměřil především na to, jak jsou ženy–čtenářky zobrazeny v malířství či ve fotografii, a na důvody, proč se čtení mezi ženami rozšířilo až v osmnáctém století. V roce 2010 vydal knihu Ženy, které čtou, jsou nebezpečné a chytré a v roce 2013 Ženy a knihy. Jeho knihy byly přeloženy do šestnácti jazyků a prodalo se jich téměř půl milionu výtisků.
(Zdroj informací: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Ženy a knihy

Šestnáct kapitol vás provede od historie až po současnost, představí vám známé herečky, spisovatelky a další hrdinky, které patřily mezi náruživé čtenářky, a přiblíží aktuální fenomény v literatuře pro ženy. Vraťte se do dob, kdy bylo u žen čtení považováno za krajně nevhodné, a zjistěte, jak od roku 1750 doba pokročila.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Ženy a knihy vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Ženy a knihy
probíhá od 21. prosince 2017 do 3. ledna 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 naučné knihy Ženy a knihy

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽeny a knihy
Vášeň s následky

Bollmann, Stefan

Host, 2015

Zahrajte si o knihu pro vášnivé čtenářky - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. a.k napsal:

    Dobrý den, dnes dorazila výhra Ženy a knihy. Mockrát děkuji.

Napsat komentář