Tajemství starého rukopisu

snih_ohen_vina_a_smrt
Osmdesátiletý Američan se vydává na dalekou cestu do tyrolských hor, aby objasnil tragické události, které se zde odehrály před padesáti lety. Během svého pátrání však musí bojovat i s démony vlastní minulosti.

Zima roku 1950 byla v rakouských Alpách extrémně tuhá, v horách nad Innsbruckem tehdy laviny zasypaly přes 250 lidí. Právě tento rok v jedné z místních vesnic kromě jejich stálých obyvatel přebýval i mladík, který sem tak docela nepatřil. Vídeňský historik Max Schreiber se po ukončení studií a krachu milostného vztahu rozhodl, že se vydá do zapadlé tyrolské vesnice, v níž se téměř před sto lety odehrálo děsivé drama, které vyústilo v uhoření jedné z vesničanek. Schreiber, jenž se celý život zajímá o procesy s čarodějnicemi, se domnívá, že i tento příběh by mohl s jeho vášní souviset, a je rozhodnutý o tajemné ženě napsat knihu.

Ve vesnici jeho příjezd způsobí rozruch a Schreiber brzy zjistí, že jeho pátrání není místním příliš po chuti. I tak se ale se střídavými úspěchy pokouší zapojit do zdejší komunity, přestože lidé, jež nelítostné rozmary počasí naučily zachovávat staré pořádky, věřit podivným pověrám a vyznávat svébytné morální hodnoty, mezi sebe jen těžko přijímají někoho nového. Tím spíše, že tento host je intelektuál s rukama nedotčenýma prací, který navíc, jak se zdá, na vesnici přivolává jednu pohromu za druhou. Když poté zima udeří s nebývalou silou a vesnici devastují laviny, všudypřítomný strach, úzkost a stísněnost spolu se Schreiberovým neuváženým chováním vyústí v tragédii, při níž spisovatel beze stopy zmizí.

Po padesáti letech se po jeho stopách vydává Američan John Miller. V innsbruckém archivu si pročítá rukopis jeho knihy, jež mnohem více než domnělý proces s čarodějnicí zachycuje Schreiberovy myšlenky a emoce z doby, kterou strávil ve zdejších horách, a snaží se přijít na kloub tomu, co se tehdy stalo. Četba však ve starém muži probouzí nejrůznější vzpomínky a ukazuje se, že jeho pátrání není hnáno jen zájmem a zvědavostí, ale také potřebou vyrovnat se s vlastní minulostí.

Název knihy Sníh, oheň, vina a smrt odkazuje ke čtyřem oddílům Schreiberova rukopisu, zároveň je však přesahuje. Každý z motivů hraje zásadní roli nejen v příběhu mladého historika, ale i v Millerových vzpomínkách a ve zprávách o uhoření údajné čarodějnice. V knize se mnohokrát ukáže devastující síla sněhu a více než jeden život skončí v plamenech. Vina je poté ústředním tématem celé knihy, musí se s ní vypořádat jak obyvatelé horské vesnice, tak Schreiber a Miller.

Román, který vydalo nakladatelství Host, je prvotinou rakouského autora Gerharda Jägera, působí však spíše, jako by byl dílem ostříleného spisovatele. Autor má jedinečný styl a neobvyklý jazyk, důkladná výstavba celého románu a pečlivá práce s ústředními motivy jen umocňují jeho působivost. Pocity stísněnosti, úzkosti a viny jsou zpracovány s překvapivou intenzitou a prolínání tří časových rovin spolu s opakováním nebezpečných či vypjatých situací vyvolává dojem, že minulost se stále vrací a staré tragédie nevyhnutelně vyvolávají nové. Kniha nenabízí příjemné oddechové čtení, její příběh je však strhující a nedovolí čtenáři vydechnout až do samého konce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSníh, oheň, vina a smrt

Jäger, Gerhard

Host, 2017

Napsat komentář