Česká sága

Jarchovsky_Zahradnictvi
Znáte osudy svých rodičů? A slyšeli jste někdy životní příběhy jejich rodičů? Napadlo vás někdy, že s odchodem našich blízkých ztrácíme velkou část minulosti vlastního rodu? Nepromeškejte ani jednu příležitost pátrat po svých kořenech, dokud ještě nějakou máte. A co se dozvíte, předejte dál vlastním dětem. Protože, pokud byť jedinou šanci promarníte, minulost jako by se nikdy nestala.

Jedním z podzimních počinů vydavatelství OneHotBook v roce 2017 bylo i představení zvukové podoby knihy Petra Jarchovského Zahradnictví. Audiokniha vychází z tištěné předlohy vydané v dubnu 2017 nakladatelstvím Paseka.

Zahradnictví je rodinná trilogie mapující období našich dějin od roku 1939 až po konec padesátých let dvacátého století. V tuto chvíli existuje již ve třech podobách. Tou základní je filmové provedení, přičemž poslední z dílů s názvem Nápadník přišel do kin krátce po vydání audioknihy (16. 11. 2017). První část pod názvem Rodinný přítel se objevila v kinech ve stejnou dobu jako knižní podoba Zahradnictví (již výše zmíněný duben 2017), zatímco druhý díl Dezertér měl svoji filmovou premiéru v září tohoto roku. Audiokniha tedy přichází na trh jako pomyslná poslední tečka za celým dílem.

Příběh se točí okolo jedné rodiny a je z velké části založen na autorových vzpomínkách a pamětech jeho vlastního rodu. Děj stojí na silných rodinných vazbách. V první části jde hlavně o příběh tří sester, přežívajících na pražském předměstí společně útrapy druhé světové války. Těsně po německé invazi do Československa přivedou dvě z nich na svět potomky, chlapečka a holčičku. Válkou pak celou pětici provází rodinný přítel (odtud také název první části), lékař Jiří Erben, zatímco manželé dvou z provdaných sester jsou kdesi v německých trestnicích, odsouzeni na doživotí za odbojovou činnost. Danuška, novorozené děvčátko, má v reálném světě svůj předobraz v autorově vlastní mamince.

Knižní i audio podoba Zahradnictví je svým stylem velice blízká scénáři, což samo o sobě dává smysl, když si uvědomíme, že vše pochází z dílny Petra Jarchovského, známého scénáristy nejednoho z českých slavných filmů (třeba Šakalí léta, Pelíšky, Pupendo, Musíme si pomáhat, Želary, Horem pádem, Medvídek, U mě dobrý, Kawasakiho růže, Nevinnost, Učitelka). Celé vyprávění se odehrává v přítomném čase, což je něco, co silně napomáhá vizualizaci zvláště pro posluchače znalého filmové předlohy. V případě první části Rodinný přítel je dějová linie trochu zpřeházená. Zatímco film jede postupně od roku 1939 dále, kniha začíná rokem 1944 a k původním událostem se vrací v retrospektivě až druhou kapitolou. Rodinný přítel je ve zvukové podobě interpretován Gabrielou Míčovou, která si ve filmu zahrála jednu ze tří sester, konkrétně postavu Ely Bockové, manželky majitele kadeřnického salonu Otty Bocka. Druhý příběh, Dezertéra, předčítá Martin Finger, který si v trilogii zahrál roli Jindřicha, tatínka holčičky (a ve třetím díle již slečny) Danušky. Z pohledu autora jde tedy o postavu jeho dědečka. Třetího přednesu se ujal nejmladší z interpretů, Ivan Lupták. I on si v trilogii zahrál, a to právě v příběhu Nápadník, kde byl obsazen do role Danuščina nápadníka. Z pozice autora jde o postavu, jejímž předobrazem byl jeho vlastní tatínek. Stejně jako ve filmových rolích, i v přednesu zvukové podoby knihy jsou výkony všech tří protagonistů naprosto bezchybné. I volba jejich obsazení dává dokonalý smysl. První příběh je zaměřen hlavně na ženský element, zatímco zbylé dva už kladou větší důraz na osudy mužských hrdinů, ať už kladných nebo záporných.

Celková doba přednesu trvá deset hodin a osmnáct minut. Nejdelší je Rodinný přítel, jehož četba o půl hodiny přesahuje Dezertéra. Obě části jsou shodně rozděleny do jedenácti stop. Třetí Nápadník čítá jen devět stop a co do času je téměř o hodinu kratší než příběh první.

Jako obvykle jsou na digitálním disku kromě vlastní knihy ještě i ukázky z další produkce vydavatelství OneHotBook. V tomto případě je takových ochutnávek hned sedmnáct. Přebal zvukového nosiče pak ve stručnosti přestavuje jak Petra Jarchovského, tak i všechny tři interprety. Nechybí ani mnoho černobílých fotografií pocházejících z filmové podoby díla.

Rozsah rodinné ságy Petra Jarchovského samozřejmě výrazně přesahuje popsané náznaky. Jak jsme u tohoto autora již zvyklí, jeho scénáře nepostrádají humor stejně jako jim nechybí prvek poučení. S blížícími se Vánoci se pak logicky nabízí možnost udělat právě trilogií Zahradnictví radost nejenom svým blízkým, ale hlavně sami sobě. Volba audioknihy navíc přímo volá po romanticky potemnělé místnosti, osvětlené jen blikajícími plameny zapáleného krbu či několika svíček. A pak už se stačí jen pohodlně natáhnout v houpacím křesle a zaposlouchat se do podmanivých hlasů skutečných hereckých profesionálů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZahradnictví

Jarchovský, Petr

OneHotBook, 2017

Napsat komentář