Na vlně science fiction

Tipy_Na vlne science fiction
Dnešní tipy nadchnou fanoušky sci-fi literatury. Touláte se rádi vesmírem? Chcete se zúčastnit působivých mezihvězdných bojů, anebo vás láká představa, že už byste nikdy nemuseli spát?

Vesmírní honáci provázejí galaktické krávy, které zajišťují přepravu mezi hvězdami. Ta je však narušena planetárními válkami, zabíjením krav, a dokonce likvidací hvězd.

Hvězdní honáci

Autor: Jiří W. Procházka

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7553-311-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Hvězdní honáci vydalo nakladatelství Triton.

Velkolepé galaktické bitvy, mezihvězdná přeprava, kosmické křižníky a armády kyborgů… Přenesme se do vzdálených galaxií, ve kterých mezihvězdnou přepravu zajišťují gigantické hyperprostorové bytosti zvané „krávy“. Na jejich cestě napříč vesmírem je doprovázejí vesmírní honáci. Jenže galaktická přeprava se ocitá v ohrožení a s ní i celé galaktické společenství. Na scénu totiž vstupuje monopolní přepravce a velitel soukromých armád, hrabě Kuzněcow. Nic není jako dřív, rovnováha světa je narušena. Honáci musejí čelit flotilám kosmických křižníků, armádám kyborgů nebo krystalickým ještěrům-zabijákům. Dochází k planetárním válkám, k zabíjení mírumilovných „krav“ i k likvidacím samotných hvězd. Nastává období nelítostného boje…

 

Ukázka z knihy

Šestinohá ještěrka goora sebou mrskla právě včas, aby se neocitla v pasti.
Malý Joe Harper, sotva desetiletý chlapec s celými souhvězdími pih na kulatých tvářích i nose, zaklel přesně tak, jak to slýchával od otce. Obratnými pohyby prstů přitáhl síť zpět a znovu ji připravil k vrhu. Stočil ji do válečku, který si vložil mezi ukazováček a palec pravé ruky, a podíval se po ještěrce. Levou rukou vytáhl ze zadní kapsy kalhot harmoniku.
Goora odskočila o dobré dva yardy, znehybněla a hleděla na světlovlasého kluka v odřených džínsech, tiše hrajícího na foukací harmoniku hypnotizující melodii „Píseň smrti“ od Ennia Morriconeho, proslulého lovce písečných červů. V jedné ruce harmoniku, v druhé vrhací síť, chlapec se pomalu sunul k nádherně zabarvenému plazovi. Bystré hnědé oči, zčásti zakryté neposednou ofinou, pozorovaly každý pohyb goory a rty jako maliny, jak říkala jeho maminka, svíraly harmoniku. Ta podmanivá hudba… (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jiří W. Procházka

Jiří W. Procházka je český spisovatel science fiction a fantasy. Maturoval na gymnáziu a poté si udělal počítačovou nástavbu v Mladé Boleslavi. Od roku 1982 žije v Praze. V letech 1982 až 1983 pracoval jako programátor ve VÚSE Běchovice. Jiří Walker Procházka se svými povídkami podílel na několika antologiích (např. Rigor Mortis, Je dobré být mrtvý nebo Punk Fiction), publikuje v časopisech Pevnost, Ikarie nebo Fantázia. Za svá literární díla získal roku 1991 Cenu Ludvíka Součka a dále tři ocenění Akademie science fiction, fantasy a hororu (v letech 1997, 2002, 2004). Je mj. autorem knih Agent JFK 27 a Ken Wood.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Sára je insomniak – nikdy nespí, a díky tomu má plno volného času. Její kariéra se slibně rozvíjí, jenomže osobní život poněkud upadá. A navíc se jí někdo pokusí ublížit…

Insomnie

Co kdybyste nikdy nemuseli spát?
Autorka: Vladimíra Šebová

Počet stran: 340
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-8182-092-2
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Insomnie vydalo nakladatelství Citadella.

Snažím se žít normální život, věřte mi. Přes den mi to jde. Rozdávám úsměvy, podpisy a smlouvy na nové knihy. Jakmile ale všichni odejdou do světa, ve kterém pro mě není místo, musím si najít nějakou zábavu… Pětadvacet let bez spánku. Umíte si to představit? Co byste dělali s veškerým tím časem vy? Nedávno jsem zjistila, že nejsem jediná. Potkala jsem lidi, kteří také nespí – insomniaky. Přijali mě do svého tajného klubu. Jedinou podmínkou je, že o insomnii musím mlčet. Něco ale není v pořádku. Někdo mě sleduje. Je to kvůli insomnii? Nebo už nadešel můj čas, jak mi kdysi předpověděli? Půjdete se mnou? Sára Nicksonová je mladá londýnská spisovatelka, která trpí totální insomnií – nikdy nespí. Zatímco její kariéra stoupá, v osobním životě se jí nedaří. Všechno se změní, když se jí někdo pokusí ublížit a ona je nucena vyhledat cizince, jehož měsíce sleduje. Ten jí prozradí něco, co její dosavadní život navždy změní. Kniha Insomnie je sci-fi určené pro mladé dospělé a je to první část trilogie.

 

Vladimíra Šebová

Vladimíra Šebová už během základní školy napsala několik krátkých her. Její záliba v knihách se prohloubila na vysoké škole, kde studovala obory Anglický jazyk a literatura a Německý jazyk a literatura. Začala psát články o osobnostním rozvoji, motivaci a zdraví. Dva roky byla šéfredaktorkou časopisu o osobním rozvoji a vedla několik projektů v této oblasti. Časem se propracovala k psaní fikce, které se nyní věnuje naplno. Roku 2016 jí vyšla kniha Insomnie, první část trilogie. Roku 2017 následovalo pokračování s názvem Hypersomnia (ve slovenštině).

Informace byly čerpány ze stránek autorky, kde najdete i ukázku ve slovenštině.

————————————————

Jeden z nejslavnějších sci-fi románů se dočkal dalšího vydání. Policejní agent Rick má za úkol likvidovat dokonalé reprodukce lidí, které se od skutečných lidí liší tím, že nemají city.

Blade Runner

Autor: Philip K. Dick
Přeložila: Linda Bartošková

Počet stran: 220
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2297-8
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Blade Runner vydalo nakladatelství Argo v edicích Sci-fi, fantasy.

Rick Deckard je policejním agentem pověřeným likvidací lidských replikantů, dokonalých reprodukcí člověka, používaných pro práci na kolonizovaných planetách. Schopnost empatie a lásky má údajně odlišovat androida od člověka, znamená proto kritérium při selekci podezřelých. Dickovi se v tomto románu podařilo vykreslit velice temný a přesvědčivý svět technicistní budoucnosti, ve které už téměř neexistují živá zvířata, jen umělá, a aby si člověk koupil živé zvířátko, musí si vydělat hodně peněz – třeba likvidací replikantů.

 

Ukázka z knihy

Drobný elektrický impuls spustil automatické buzení a náladové varhany u postele Ricka Deckarda vesele zahvízdaly. To byl budíček. Rick se ve svém barevném pyžamu překvapeně – vždycky ho překvapilo, když zjistil, že je zčistajasna vzhůru – na posteli posadil, pak vstal a protáhl se. V té chvíli jeho žena Iran ve své posteli otevřela šedé, neveselé oči, zamrkala, něco zabručela a znovu oči zavřela.
„Nastavila sis svého Penfielda moc slabě,“ řekl jí. „Přeladím ti ho, probudíš se a –“
„Necháš to nastavené tak, jak to je.“ V hlase jí zazněla ostrá trpkost. „Nechci se probudit.“
Posadil se vedle ní, sklonil se nad ní a konejšivě vysvětloval: „Když si nastavíš dostatečně vysokou frekvenci, budeš ráda, že jsi vzhůru; v tom je celý vtip. Při nastavení C se lehce překoná práh vědomí, tak to dělám já.“ Přátelsky, protože se cítil vůči celému světu dobře naladěný – on si budík nastavil na D – ji pohladil po nahém, bledém rameni.
„Dej tu svoji špinavou policajtskou pracku pryč,“ řekla Iran. (str. 17)

 

Philip K. Dick

Philip K. Dick se narodil v roce 1928 v Chicagu, většinu života žil v Kalifornii. Během své čtyřicetileté spisovatelské dráhy napsal třicet šest románů a pět povídkových sbírek, převážně v žánru science fiction. V roce 1962 vyhrál prestižní cenu Hugo v kategorii románů za Muže z vysokého zámku a v roce 1974 získal Cenu Johna W. Campbella za román Kutálejte se slzy mé, řekl policista. Z jeho románů i povídek stále častěji těží Hollywood – viz filmy Blade Runner, Minority Report, Paycheck, Total Recall, Impostor. Jeho dílo přitahuje překvapivými, vysoce originálními zápletkami, často se odehrávajícími v alternativních realitách, kde platí zcela jiné zákony.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

————————————————

Posádku tunelářské lodi Poutník čeká neobyčejné vesmírné dobrodružství. Rosemary Harperová vstoupila na palubu s cílem uniknout minulosti a užít si trochu klidu. Pak ale přijde pracovní nabídka, která se neodmítá.

Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu

Autorka: Becky Chambersová
Přeložila: Lucie Bregantová

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7577-144-5
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu vydalo nakladatelství Host.

Vesmír se možná zdá nekonečný, ale lodě jím putující můžou být tísnivě malé. Když se Rosemary Harperová připojí k posádce Poutníka, příliš toho neočekává. Touží jen po nenápadném, pokojném místě, které by mohla na chvíli nazývat domovem, a po úniku od problematické minulosti. A přesně takové útočiště jí Poutník nabízí. Život na palubě lodi je sice trochu chaotický, ale jinak vcelku poklidný. Až do doby, kdy posádka dostane životní nabídku: vybudovat hyperprostorový tunel na vzdálenou planetu a zajistit si tak na několik dalších let pohodlné živobytí – pokud ovšem přežijí dlouhou cestu mezihvězdným prostorem, aniž dojde k ohrožení některého z křehkých spojenectví, jež udržují galaxii v klidu. Potíž je v tom, že Rosemary není na palubě jediná, kdo skrývá nějaké tajemství…

 

Ukázka z knihy

Corbin nesnášel lidi, ale svou práci miloval a byl v ní zatraceně dobrý. Proto byl podle Ashbyho názoru nedocenitelný. Takový nedocenitelný bolehlav.
Dveře se otevřely a Corbin vstoupil dovnitř. Na obočí se mu jako obvykle perlil pot a prošedivělé vlasy na spáncích měl mastné. Na Poutníkovi muselo být teplo kvůli pilotům, ale i tak Corbin od prvního dne dával jasně najevo svou nelibost vůči standardní teplotě. I po letech na palubě se jeho tělo odmítalo přizpůsobit, zřejmě z trucu.
Corbin měl červené i tváře, ale těžko říct, jestli to bylo jeho náladou, nebo tím, že musel jít do schodů. Ashby si na ten intenzivní ruměnec nikdy nezvykl. Velká část přeživších Lidí pocházela z flotily Exodus, která odplula daleko z dosahu prastarého Slunce. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Nelze to říct jinak: debutový román Becky Chambersové je pravděpodobně tou nejzábavnější space operou, kterou budete letos číst.

Andrew Liptak, io9.com

Hřejivý románový debut, který obnoví vaši víru ve sci-fi (konkrétně) a lidstvo (obecně).

Tor.com

 

Becky Chambersová

Becky ChambersovaBecky Chambersová vyrůstala v rodině se silným zájmem o kosmické vědy a umění. Živila se mimo jiné tvorbou technické dokumentace, jako barmanka nebo asistentka produkce. Její první román Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu (2014) získal nominace například na ceny Arthur C. Clarke Award (2016), Kitschies (2014) a Baileys Women’s Prize for Fiction (2016). Druhý díl série Poutníci A Closed and Common Orbit (2016; česky vyjde na jaře 2018) byl nominován na cenu Hugo. Autorka žila ve Skotsku a na Islandu, v současnosti pobývá v rodné Kalifornii.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete napínavé knihy za skvělé ceny.

Který z dnes představených sci-fi románů vás nejvíce zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHvězdní honáci

Procházka, Jiří W.

Triton, 2017

zobrazit info o knizeInsomnie
Co kdybyste nikdy nemuseli spát?

Šebová, Vladimíra

Citadella, 2017

zobrazit info o knizeBlade Runner

Dick, Philip K.

Argo, 2017

zobrazit info o knizeDlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu

Chambersová, Becky

Host, 2017

Napsat komentář