Nervy drásající četba

krimi
Seznamte se s knižními novinkami, které nabízejí nervy drásající čtení. Ponořte se do světa zločinu, historických záhad a letitých tajemství. Je tu ideální čtení na dlouhé zimní večery.

Divoký mejdan mladých lidí neskončil jen obvyklou kocovinou, ale něčím mnohem horší. Co se toho večera vlastně stalo? Kdo zabil čtrnáctiletou Idunn?

Policejní vyšetřovatel Verner Jacobsen se chystá na pohřeb svého jediného syna. Zvoní telefon, u velkého obelisku v Lieru byla nalezena mrtvá čtrnáctiletá Idunn Olsenová. Zatímco Verner ohledává okolí místa, dostane zprávu, že pohřební auto s rakví jeho syna bylo ukradeno. Přesto pokračuje se svou kolegyní Bitte Røedovou ve vyšetřování. Ukazuje se, že Idunn byla osudného večera se spolužáky na divokém mejdanu, kde musela zasahovat policie. Mládež však zarytě mlčí a nikdo nechce přiznat, co přesně se na večírku odehrálo. V blízkosti místa nálezu navíc shoří dům a v jeho troskách je objevena mrtvá stařena. Souvisí spolu všechny tři události? A kam zmizel přívěsek ve tvaru srdce, který Idunn nosila na krku?

Boží prst

Autorka: Marit Reiersgardová
Přeložila: Kateřina Krištůfková

Počet stran: 334
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7473-468-7
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Boží prst vydanou nakladatelstvím Kniha Zlín si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Telefon ležící na nočním stolku se rozvibroval. Vrchní komisař Verner Jacobsem ho připlácl dlaní, jako by to byl hmyz. Rychle a přesně, aby nerozčílil Ingrid. Vyklouzl z postele, přitom mžoural na displej. Ve chvíli, kdy procházel kolem nástěnného věšáku za dveřmi, shodil bílou, čerstvě vyžehlenou košili.

O autorce

Marit Reiersgårdová (* 1965) debutovala roku 2007 románem pro mládež Alt jeg ser er sant (Všechno, co vidím, je pravda). V roce 2010 vydala knížku pro děti s názvem Valpen til Vilde (Vildino štěně). Roku 2012 publikovala svou první detektivku Stolpesnø (Závěje) a o dva roky později další s názvem Jenta uten hjerte (Boží prst). Děj obou knih situovala do míst, kde vyrostla a kde dodnes žije, a roli vyšetřovatelů svěřila dvojici velice rozdílných postav: kulatoučké a veselé matce samoživitelce Bitte Røedové a dlouhovlasému Verneru Jacobsenovi vyznačujícímu se zálibou v pletení. Oba romány jsou tradiční detektivky odehrávající se v lokálním prostředí s omezeným počtem postav, nestříká v nich krev a neobjevují se v nich násilné scény, jen poctivá mravenčí policejní práce, přesto jim nechybí napětí ani momenty překvapení a dokážou čtenáře zcela strhnout.

Zdroj: Kniha Zlín

————————————————

Londýn v sedmnáctém století je ideální kulisou historického krimi příběhu. Jaké tajemství skrývala katedrála svatého Pavla, která lehla popelem?

Strhující krimi v historických kulisách Londýna. Londýn, 1666. Plameny dosud největšího požáru v historii Londýna zachvátily katedrálu sv. Pavla a odkrývají tajemství, která měla zůstat skrytá.
Uprostřed chaosu nalézáme mrtvolu muže se svázanýma rukama za zády a bodnými ranami na krku. Jak ale najít vraha, když většina obyvatel sama bojuje o přežití?
Všemu přihlíží James Marwood, syn odsouzeného zrádce a neochotný vládní informátor, který je donucen pachatele najít. Marwood je brzy vehnán do mimořádného nebezpečí, ale i náruče záhadné mladé ženy, kterou před plameny zachránil. Řádění vraha však ještě není u konce a další oběť na sebe nenechá dlouho čekat.

Popel Londýna

Autor: Andrew Taylor
Přeložila: Háta Komňacká

Počet stran: 422
Vazba: vázaná
Formát: 150×213 mm
ISBN: 978-80-7252-709-0
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Popel Londýna vydalo nakladatelství Práh.

Ukázka

Poodtáhl jsem mu límec košile.
Ne, tohle nebyl žádný chlapec, ale ani děvče. Přinejmenším od pasu nahoru to byla mladá žena.
Otevřela oči a zadívala se do těch mých. Nechal jsem látku klesnout. Vstala. Hlavou mi nedosahovala ani po ramena. Popadla můj plášť, aby si ubránila čest. Ačkoli se nedaleko od nás tlačil dav, jako bychom byli sami, všichni totiž upírali zraky na katedrálu.
„Co to děláte?“ zeptala se.
Nezněla jako žebračka nebo pouliční ženština, mluvila se mnou jako vznešená dáma se svojí komornou. Dáma ve špatné náladě se služkou, která se dopustila hrubého poklesku.
„Co myslíte?“ opáčil jsem. „Zachraňuji vám život.“

O autorovi

Andrew Taylor je nejuznávanějším britským autorem žánru historické krimi.
V Taylorově Popelu Londýna z hlavního města doslova sálá žár… Jedná se o jednoho ze zaručeně nejčtivějších autorů historických románů, který ve své poslední knize přesvědčivě vystihuje chaos šířící se z Pudding Lane až ke katedrále svatého Pavla. Andrew Taylor jako obvykle prokazuje znalost zápletky i historického pozadí a odhaluje čtenářům Londýn po návratu Stuartovců jako místo plné nebezpečí, zrady a rozpolcených zájmů.

Zdroj: Práh

————————————————

Mrtvým ženským tělem ve Vltavě začíná další z případů, kterých se ujímá mladá vyšetřovatelka Eva. Nápomocen je jí její bývalý přítel Martin. Jak se oba vypořádají s intrikami a nejasnými motivy lidí ve svém okolí?

Z Vltavy je vytaženo zohavené ženské tělo. Honby po bestiálním vrahovi se ujímá mladá atraktivní vyšetřovatelka Eva se svým kolegou Jakubem. V průběhu vyšetřování vyplouvají na povrch zcela očividné důkazy proti Samovi, naivnímu americkému příteli mrtvé Heleny. Evě ale instinkt napovídá, že něco není v pořádku. Je jediná, kdo se zabývá i nenápadnými detaily a klade si další a další otázky. V pátrání po pachateli ji podporuje i její bývalý přítel Martin, který jí coby státní zástupce pomáhá, jak může, ač se sám ocitá v ohrožení a hrozí mu ztráta místa. Martin ale není jediný muž, který se v Evině blízkém okolí pohybuje. Její divoký osobní život se stále více prolíná i s jejími případy.
Během vyšetřování se Eva ocitá stále hlouběji v soukolí moci, chtíče a intrik. V pozadí mezitím spřádají své sítě policejní prezident i ministr vnitra, a oba sledují své vlastní zájmy…

Infernum

Každé zlo má svou příčinu
Autor: Mark Maria Kraft
Přeložila: Emílie Harantová

Počet stran: 312
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-0026-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Infernum vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka

Evě Jelínkové bylo právě něco málo přes třicet, ale její bystrost a houževnatost ji katapultovaly po kariérním žebříčku nečekaně rychle. Většina jejích mužských kolegů měla podezření, že za tento vzestup vděčí v neposlední řadě svému oslnivému zevnějšku, zvláště když byla častěji viděna v doprovodu policejního prezidenta.
„Takže nashle zítra, Jakube. Vyzvedneš mě ráno v devět?“
„Jasně, šéfko!“

————————————————

Mahony neměl lehký život. Už jako dítě byl opuštěný. Kdo byla jeho pravá matka a proč se ho vzdala?

Neodolatelný dublinský zlodějíček aut Mahony odjakživa sdílel svůj svět s přízraky mrtvých. Avšak ta, kterou hledá, mu stále uniká.

Jako dítě byl Mahony nalezen na schodech sirotčince. Vždycky si myslel, že matka ho buď opustila, nebo zemřela. Když o šestadvacet let později dostane anonymní zprávu, že jí byl násilně odebrán, vydá se do své rodné vesnice Mulderrig, aby zjistil, co se tehdy stalo. Jeho příjezd, tmavé oči a cizácké chování vyvolají mezi místními nebývalý rozruch a obrátí vesnici vzhůru nohama. S pomocí svérázné paní Cauleyové začne Mahony vyslýchat všechny, kdo zmizení jeho matky pamatují. Jenže ne každý v Mulderrigu ho vítá s otevřenou náručí. Do cesty se mu postaví vdova Farellyová a také namyšlený puritánský otec Quinn, který má v úmyslu očistit vesnici jak od Mahonyho, tak od veškerých vzpomínek na jeho hříšnou matku. Úskočný kněz však netuší, že mulderrigští mrtví hodlají prozradit svá tajemství a nyní konečně našli někoho, kdo jim naslouchá…

Živel

Autorka: Jess Kiddová
Přeložil: Roman Tilcer

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7577-106-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Živel vydanou nakladatelstvím Host si můžete prohlédnout v ukázce.

Více o knize se dozvíte v našem podrobnějším článku.

Ukázka

Sotva se narovnala, srazil ji druhou ranou k zemi. Spadla nešikovně, zkroutila si nohu pod tělem. Obkročmo si na ni
klekl, takže by stěží viděla světlo zelenající se ve stromech, kdyby vzhlédla, jenže ona se vzhůru nepodívala. Otočila hlavu ke svému chlapečkovi na zemi, k jeho bledému obličeji v záhybech deky. Odkopal si nožičku s prstíčky pěkně v řadě jako hrášky v lusku. Jelikož ho nemohla držet v náručí, snažila se ho obejmout očima, pohledem ho přemlouvala, ať je potichu, ať se zachrání.

O autorce

Jess Kiddová (* 1973) se narodila a vyrostla v Londýně ve velké rodině pocházející z irského hrabství Mayo. Vystudovala literaturu a tvůrčí psaní, které později také vyučovala. Ve své disertační práci se zabývá tím, jak lze pomocí různorodých stylů a žánrů vytvořit novou, hybridní podobu detektivky. Její debutový kriminální román Živel (2016) se dostal do užší nominace na Irish Book Awards 2016.

Zdroj: Host

————————————————

Novinářka Kate se vydává do Londýna, aby napsala o hrůzném nálezu kostry malého dítěte. Kdo před lety ukradl novorozence z porodnice? Co se tady ve skutečnosti odehrálo?

Dvacet let pohřbené hrůzné tajemství. Tři ženy, kterých se bezprostředně týká. A nespočet démonů, které i nyní vyvolává…
Ten starý dům stál v části Londýna, kterou developeři hodlají přebudovat na luxusní čtvrť. Čilý stavební ruch však přeruší nález jednoho z dělníků: pod vrstvou hlíny odkryje kostru malého dítěte, zjevně pohřbeného před mnoha lety.
Novinářka Kate Watersová chce o případu psát, ale brzy pochopí, že ze všeho nejdříve bude třeba zjistit identitu mrtvého dítěte ze staveniště. Při hledání odpovědi na tuto otázku Kate odkrývá spojení se zločinem, který městem otřásl před několika desítkami let: z místní nemocnice bylo tehdy ukradeno novorozeně. Zmizelo beze stopy a jeho rodiče se z této ztráty nikdy nevzpamatovali.
Kate se vyptává dům od domu, proniká do minulosti starousedlíků a postupně splétá nitky příběhu, který je místními považován za největší, a nikdy nevyřešenou, záhadu. Vyslechne si ledacos, ale brzy zjistí, že klíč k rozluštění dávné tragédie skrývají tři ženy. Každou z nich nevysvětlené zmizení novorozeněte silně zasáhlo, a každá z nich je nyní zmítána úvahami, co novinářce říct a co si navždy ponechat pro sebe…

Dítě

Autorka: Fiona Barton
Přeložil: Michael Havlen

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 140×212 mm
ISBN: 978-80-7498-238-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Dítě vydanou nakladatelstvím Domino si můžete prohlédnout v ukázce.

Přečtěte si delší ukázku z knihy.

Ukázka

Když se posadím ke stolu, počítač na mě významně mrkne. Dotknu se klávesnice a na obrazovce se objeví Paulova fotka. Je to ta, kterou jsem pořídila při našich líbánkách v Římě: sedí proti mně na náměstí Campo dei Fiori a oči má plné lásky. Snažím se na něj taky usmát, ale když se předkloním, zahlédnu na monitoru svůj odraz a zarazím se. Nesnáším, když se zničehonic takhle uvidím. Někdy se ani nepoznám. Myslíte si, že víte, jak vypadáte, a najednou na vás odněkud vybafne cizí obličej. Úplně se leknete.

O autorce

Na rozdíl od mnohých jiných nechtěla být Fiona Barton spisovatelkou od útlého dětství. Většinu svého profesního života zasvětila novinařině, pracovala pro řadu předních britských deníků a za své působení získala prestižní cenu Reportér roku.
Cena ji motivovala k nečekanému počinu: Fiona opustila zaměstnání a odjela na Srí Lanku pracovat jako dobrovolnice. A právě tehdy se jí začala v hlavě formovat základní dějová linka její knižní prvotiny.
Téma, které thriller Vdova zpracovává, má kořeny v autorčině novinářské praxi. Bezpočtukrát psala o různých kriminálních případech a často přemýšlela nad tím, jak se asi cítí manželky obžalovaných mužů, jak moc toho o spáchaném zločinu vědí a jak se s celou situací vyrovnávají.
Jako novinářka o těchto úvahách psát nemohla. Jako spisovatelka si to mohla konečně dovolit, a tak v její prvotině nacházíme spletité a mnohovrstevnaté vyprávění o muži obviněném z pedofilního zločinu a o jeho ostrakizované ženě, o zdrcené matce pohřešovaného děvčátka, o novinářce, která o hrůzném případu píše, a o detektivovi, který případ už dlouhá léta vyšetřuje.

Zdroj: Domino


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBoží prst

Reiersgardová, Marit

Kniha Zlín, 2017

zobrazit info o knizePopel Londýna

Taylor, Andrew

Práh, 2017

zobrazit info o knizeInfernum
Každé zlo má svou příčinu

Kraft, Mark Maria

Cosmopolis, 2017

zobrazit info o knizeŽivel

Kiddová, Jess

Host, 2017

zobrazit info o knizeDítě

Barton, Fiona

Domino, 2017

Napsat komentář