Čtenářská recenze: Žijte své lepší já

recenze-zijte-sve-lepsi-ja
Občas náš život připomíná plavbu po moři v děravé loďce. Možná, že už delší dobu jen vyléváte vodu a utěsňujete díry, ale vtip je v tom, chytit se pevně kormidla.

A v tom vám může pomoci knížka úspěšné slovenské koučky Janette Šimkové Žijte své lepší já, kterou vydalo nakladatelství Portál.

Při čtení mě hned zaujalo, že autorka klade velký důraz na naši aktivitu, svůj život máme ve svých rukou, my jsme kapitáni na lodi jménem Život a jen my také můžeme své životy měnit. Vyhání nás z naší komfortní zóny a varuje před pastí prokrastinace. Zní vám to už teď nepohodlně? To vůbec nemusí, protože paní Janette to vše dělá laskavým způsobem, který vede k příznivým výsledkům.

Kromě kapitolek je knížka ještě rozdělena na jednotlivé pasáže:

  • Otázky k zamyšlení
  • Inspirujte se
  • Odhodlejte se
  • Jednejte
  • P. S.

Každá pasáž obsahuje množství inspirativních myšlenek, citátů, krátkých ilustrativních příběhů, vše nás má vést k přemýšlení o našem životě a pomoci hledat nové cesty nebo třeba i jen malé cestičky.

Při čtení jsem narazila na spoustu zajímavých pojmů, pro mě do té doby neznámých, například Michelangelův motiv, Niagarský syndrom, salámová technika nebo třeba filozofie klidného bojovníka.

Líbilo se mi také přirovnání člověka k semínku – z každého z nás může vyrůst jedinečná rostlina, pokud se ale růst zastavil, je třeba zbavit se škůdců, použít více hnojiva nebo přizvat na pomoc dobrého zahradníka.

Uvědomme si, kolik negativních emocí během dne nasáváme, kolik negativních slov slyšíme – i o tom se autorka v knížce zmiňuje, zdůrazňuje ale to, že my rozhodně nemusíme být součástí toho špatného, protože: „naše vlastní slunce vychází podle toho, jak často mu k tomu poskytneme důvod“. Autorka hovoří i o nezastupitelné roli sebelásky a o zázracích, které sebeláska dokáže způsobit.

Nebudu se rozepisovat o všech myšlenkách, které mě zaujaly, je jich totiž moc a moc, řekla bych, že na každé stránce něco. Radím vám jen – knížku si určitě přečtěte, najdete v ní nemalou inspiraci.

A jak píše v předmluvě psychoterapeut Michal Mlynář: „…jsme tvůrci svého příběhu, a jestli to bude příběh oběti, nebo bojovníka – to je jen na nás…“

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽijte své lepší já
50 tipů pro cestu ke spokojenému životu

Šimková, Janette

Portál, 2017

Napsat komentář