Sonda do nitra sousedství

Nejskytejsi prani
Obyvatelé zdánlivě klidného městečka skrývají pod maskou empatie a solidarity opačné vlastnosti. Jak moc se může lišit navenek prezentovaný ideál od skrývané skutečnosti?

Autorkou románu Nejskrytější přání, který vydalo v roce 2017 nakladatelství Mystery Press, je americká spisovatelka Marybeth Mayhew Whalen. Marybet Mayhew Whalen se orientuje hlavně na ženská témata. Je spoluzakladatelkou populárního webu Shereads.org, který je zaměřený na tvorbu nejzajímavějších současných autorek. Mezi její díla patří trilogie Sunset Beach a romány The Mailbox a She Make It Look Easy. Prosadila se však až kritiky skvěle hodnoceným románem Nejskrytější přání, na který navazuje podobně laděná kniha When We Were Worthy. V soukromém životě vede Marybeth rodinný obchod a s manželem vychovává šest dětí.

Příběh se odehrává v malém jižanském městečku Sycamore Glen, jehož obyvatelé tvoří na první pohled semknutou přátelskou komunitu, která se pravidelně schází v čtenářských klubech, na golfu a na piknicích. Za dveřmi pěkně upravených domů se však skrývají soukromé světy, velmi odlišné od veřejného obrazu, který se obyvatelé městečka snaží sami o sobě vytvořit.

Jednou z jizev na tváři Sycamore Glen je billboard s fotografií holčičky, která se ztratila již téměř před rokem. Ačkoli naděje na nalezení ztraceného dítěte se den ode dne snižují, obyvatelé přesto doufají, že holčička bude nalezena a zmizí tedy nejistota ohledně jejího osudu. Mohl by s pohřešováním dítěte mít co do činění někdo ze sousedů? Zdá se, že ztráty iluze o maloměšťácké idylce, kde se všichni dobře znají, se obyvatelé Sycamore Glen bojí nejvíce.

Do upraveného městečka nezapadá ani „dům hrůzy“, jak místní říkají polorozpadlému domu, ve kterém žije mladá matka se dvěma dětmi. Právě jedno z dětí se stává prvním obyvatelem, který vypoví svůj příběh. Následují odhalení ze soukromého života dalších rodin z maloměsta. Moudro, které autorka vložila do své knihy, lze shrnout do jedné věty. Skutečnost, že vedle někoho dlouhá léta žijete, ještě neznamená, že o něm něco víte.

Začátku příběhu dominuje motiv návratu do rodného města, kterým začíná rozplétání složité pavučiny sousedských vztahů. Následně vrší jedno odhalené tajemství na druhé, až z nich postaví reálné příběhy rodin ze sousedství. Nepostupuje přitom cestou šokujících odhalení či hororových scén – atmosféra příběhu je naopak velmi poklidná, avšak nikoli nudná.

Kniha mi svým vyzněním připomínala Prázdné místo od J. K. Rowlingové, která si však umí o něco lépe pohrát s čtenářovými emocemi. Nejskrytější přání je jakoby bez napětí, absentují nějaké hlubší zvraty. Na druhou stranu tento aspekt dodává příběhu na reálnosti a čtenáři připadá, jako by nahlížel do problémů lidí, kteří žijí snad v každém menším městě.

Knihu Nejskrytější přání doporučuji čtenářům, kteří hledají poklidně laděný společenský román, zajímavě popisující mezilidské vztahy a rozpor mezi tím, jak se lidé prezentují, a tím, jací ve skutečnosti jsou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejskrytější přání

Whalen, Marybeth Mayhew

Mystery Press, 2017

Napsat komentář