Analýza masových přesídlení ve dvacátém století

temna_strana_narodnich
Stopy po vyhánění některého etnika nalezneme v dějinách snad každého státu. Za Česko, respektive Československo, připomeňme masový odsun Němců po druhé světové válce. Právě problematice masového vyhánění se věnuje kniha Temná strana národních států.

Autorem titulu Temná strana národních států s podtitulem Etnické čistky v moderní Evropě, kterou vydalo roku 2017 nakladatelství Argo v edici Historické myšlení, je Philipp Ther. Philipp Ther vystudoval dějiny a sociologii na univerzitě v Řezně, Mnichově, Georgetownu a Berlíně. V současnosti působí jako profesor pro dějiny střední Evropy ve Vídni. Je autorem několika knih o sociálních a sociokulturních dějinách devatenáctého a dvacátého století, do češtiny byly přeloženy jeho tituly Nový pořádek na starém kontinentě a Národní divadlo v kontextu evropských operních dějin.

Kniha Temná strana národních států se zabývá etnickými čistkami a vyháněním v Evropě dvacátého století. Autor záměrně vynechal problematiku holocaustu, kterou hodnotí jako zcela specifický způsob rasově zdůvodňovaných čistek. Tento krok podle mého názoru knize prospěl – za prvé je vynechání holocaustu velmi dobře metodologicky zdůvodněno, za druhé bylo o holocaustu napsáno již velké množství nejrůznějších publikací, tedy je vědecky přínosné věnovat prostor i dalším podobným událostem.

Výklad je rozčleněn na tři kapitoly, jež se dále člení na množství subkapitol. V kapitole „Předpoklady etnických čistek“ se autor zabývá podhoubím, které je nutné vytvořit, aby se odehrálo masové vyhánění nějakého etnika. Ther zde analyzuje ideologii nacionalismu, křesťanskou netoleranci či ideu a praxi národních států. Těžištěm studie je pak kapitola „Fáze a aktéři etnických čistek“, zabývající se například problematikou etnických čistek jako prostředku mezinárodní politiky, tematikou totálních čistek a poválečným uspořádáním. Autor zde rozebírá masové odsuny v Polsku, Československu, Sovětském svazu či v oblasti Balkánu. V závěrečné kapitole si autor nechal prostor pro vlastní úvahu o problematice. Výklad zakončuje kapitola „Závěrečná úvaha a historická typologie“.

Autor hledá společné kořeny etnicky pojatých čistek, ke kterým v Evropě poprvé došlo v desetiletích před první světovou válkou. Hlavní důraz klade na období meziválečné, kdy se podle něj vytvořil jistý status quo, jehož podstatou byla mezinárodně vedená debata o ochraně národnostních menšin. Samostatnou kapitolu si zasloužilo pojednání o návrzích na řešení národnostních otázek na konci druhé světové války, které vyústily v již zmíněný masový odsun Němců z Československa a Polska.

Kniha Philippa Thera vnáší světlo do poněkud temné oblasti evropských dějin. Rozebírá nejen průběh etnicky podmíněných čistek, ale důkladně se pídí i po jejich původu. Titul doporučuji primárně zájemcům o historii, kterým nabídne fundovaný výklad tématu, který je ve stínu holocaustu poměrně opomíjen.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTemná strana národních států
Etnické čistky v moderní Evropě

Ther, Philipp

Argo, 2017

Napsat komentář