Příběhy města, které oplývá tajemnem a magičností

954389_prague_by_night_4
Ano, řeč je o našem hlavním městě. Praha a její úzké, křivolaké uličky v sobě skrývají nespočet pověstí a legend. Lidé si je vyprávějí od nepaměti a spoustě z nich také bezmezně věří…

Julius Košnár sepsal na počátku dvacátého století knihu doslova nabitou zmiňovanými legendami. V nakladatelství XYZ v tomto roce vyšla znovu pod názvem Staropražské pověsti a legendy, aby jejím obyvatelům připomněla v uspěchaném stylu života krásu historie a návštěvníkům poskytla přehled zajímavostí i tajemnou atmosféru tohoto krásného města.

Musím přiznat, že ač jsem sama rodilá Pražačka, některé z uvedených legend jsem nikdy neslyšela. I když ostatně autor v úvodu z roku 1933 zmiňuje, že některé pověsti nenapsal přesně tak, jak se obvykle vyprávějí…

Líbila se mi časová posloupnost, kdy Julius Košnár řadí veškeré zajímavosti tak, jak šly za sebou v čase. Čtenář se tak postupně přenáší staletími. Od doby kněžny Libuše, která věštila Praze slávu z Vyšehradu, přes stavbu katedrály sv. Víta až k době mladší, v historii vlastně zase ne tak dávno minulou.

Navíc mě možná ještě více zaujalo řazení, co se týká možností vyhledávání pověstí. V závěru je uveden obsah s podrobným rozčleněním jednotlivých kapitol, z nichž každá se zaměřuje na určitá místa či objekty, o kterých je v knize řeč.

Velká řada pověstí, zvláště těch nejstarších, je převyprávěna ve starém stylu. Ale tak, že jim porozumí každý, byť je užito staré češtiny. Pověstem tento výklad dává neopakovatelné kouzlo a velmi lehce se tak čtenář může přenést do doby, ve které vznikla.

Rovněž je nutné upozornit, že autor záměrně vynechal ty pověsti, které jsou prezentovány běžně jako historická pravda. Soustředil se výhradně na ty, které kolovaly a snad i kolují mezi lidmi bez nějakého vědeckého či písemného doložení. Čtenář tak získává úžasný přehled toho, co se odjakživa mezi Pražany vyprávělo za legendy a na jakém podkladu vlastně vznikly. Rozhodně je nijak nerozebírá, ve smyslu, zda jsou pravdivé či nikoliv – ostatně, u většiny z nich to ani není možné. Jde vysloveně o sbírku lidové slovesnosti. A to navíc velice podrobnou. Každý detail či souvislost nutný k osvětlení některého faktu je zde uveden.

Publikace  je vyvedena ve starodávném stylu se zajímavě řešeným obalem, tak jak se sluší u podobného žánru. Budí dojem typické ozdobné knihy, které v současné době můžeme vidět snad už jen v muzeu. Tím je rovněž vhodná i jako nádherný a hodnotný dárek, který potěší snad každého.

Staropražské pověsti a legendy jsou úžasným a dokonce bych si dovolila říci i nutným doplňkem knihovničky každého člověka křtěného Vltavou a v neposlední řadě i návštěvníka tohoto města.

S pomocí této publikace získá každý také skvělé tipy na procházky a poznávání Prahy a to daleko lepší, než ty, které jsou uvedené v moderních brožurách s doporučeními k návštěvě pamětihodností. Nejde přece v tomto případě jen o běžnou prohlídku určitého objektu.

Nechte se proto zanést do daleké minulosti a vychutnejte si magičnost stověžaté matky měst tak, jak si její příběhy vyprávějí obyčejní lidé. Uvidíte, že procházka bude poté i daleko zajímavější a nepochybně vám zážitky z ní budou v myslích ležet ještě dlouho po tom, co se vrátíte spokojení domů…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStaropražské pověsti a legendy

Košnár, Julius

XYZ, 2012

Napsat komentář