Výtvarné výpovědi pacientů

Hana Stehlikova Babyradova_Z hloubi duse
Jak vyprávějí své příběhy lidé, kteří se ocitli v těžké životní situaci kvůli selhání psychiky, prostřednictvím výtvarných děl? Jejich výtvory často vypovídají o jejich předchozím životě.

Záměrem autorky knihy Z hloubi duše je zveřejnění výpovědi o otevírání cest k výtvarnému projevu tvůrců trpících duševní poruchou nebo nemocí. Nešlo jí o hledání patologických znaků v kresbách psychotiků, v jejich malbách nebo v jiných vizuálních projevech za účelem diagnostikování. Autorka se zajímá o způsoby výtvarného „vyprávění“ vlastních příběhů lidí, kteří se ocitli v životní krizi zapříčiněné selháním psychiky. Stejně jako v umělecké sféře, i v tvorbě psychotiků stojí za každým dílem jedinečná lidská osobnost. Avšak zatímco umělec tvoří z vlastního popudu, cestu k vyjádření klientů psychiatrických léčeben je třeba nalézat společně s terapeutem nebo zdravotním pracovníkem. Odborný text v knize je proložen osobními poznámkami studentek a studentů, kteří spolu s autorkou knihy motivovali zhruba v období let 2015–2016 pacienty Psychiatrické nemocnice v Brně-Černovicích ke specifickým výtvarným výpovědím. Výtvory pacientů tak přesáhly běžný rámec terapeutických etud a je možno je vnímat jako pozoruhodná svědectví o jejich předchozím životě. Bohatá fotodokumentace doprovázející texty pochází také převážně z tohoto období. Kniha vychází ve spolupráci s Masarykovou univerzitou.

 

Z hloubi duše

Psychologické aspekty výtvarného projevu
Autorka: Hana Stehlíková Babyrádová

Počet stran: 244
Vazba: brožovaná
Formát: 210×190 mm
ISBN: 978-80-7363-856-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Z hloubi duše vydalo nakladatelství Dokořán v edici Mimo edice.

 

Ukázka z knihy

Z vnitřních pohnutek vyvěrají nejenom tvorba umělců a projevy psychotiků, ale především také raný dětský výtvarný projev. Obrazový svět dítěte je zrcadlem Univerza – dítě ve svých prvních symbolických projevech dokazuje zvláštní smysl pro porozumění jednotě vnitřního a vnějšího světa – vidí oba světy jako jeden prostor. Nevypovídá sice přímo „z hloubi duše“ vědomým způsobem, ale činí tak bezděčně a zcela upřímně. Dětskému vidění světa lze porozumět pouze s určitou dávkou empatie. Na první pohled se jeho grafické, případně materiálové či prostorové projevy mohou zdát nelogické, ba dokonce chaotické, avšak při zapojení intuice jim lze velmi dobře porozumět. Často jsme překvapeni jejich upřímností a hloubkou.
Dítě nevědomě zaznamenává kosmologický pohyb, v jeho čmáranicích se zrcadlí místo člověka v  Univerzu i  dynamika přírodních sil. Zároveň však dítě vidí a zobrazuje sebe jako středobod všeho dění. Svou duši nevědomě považuje za součást světa. Pro vizuální projevy raného dětství je typický naivní pseudorealismus a podvědomá víra v harmonii, kterou je možno objevovat i v tom největším chaosu. (str. 24)

Hana Stehlikova Babyradova_Z hloubi duse_ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

 

Hana Stehlíková Babyrádová

Hana Stehlíková Babyrádová (* 5. 6. 1959, Vyškov, Česká republika) se od osmdesátých let 20. století věnuje výtvarné tvorbě (kresba, malba, instalace, keramický objekt) a teorii výtvarné pedagogiky. Od devadesátých let působí nejdříve jako odborná asistentka a po roce 2000 jako docentka na katedrách výtvarné výchovy PdF Masarykovy univerzity v Brně a PdF Palackého univerzity v Olomouci. Absolvovala několik zahraničních stáží jako výtvarnice a přednáší na mnoha evropských univerzitách. Těžištěm jejího výtvarného vyjadřování je gestická kresba a hmatová malba. Při tvorbě obrazů často využívá přírodní materiály, jako je hlína, naturální pigmenty, uhlí. V posledních pěti letech vytváří keramické objekty inspirované vlastními živelnými kresbami, které jsou výrazem zakotvenosti její autorské výpovědi v tělesnosti výtvarného díla. Vydala také několik publikací zaměřených na zkoumání významu symbolu, rituálu a performativních aspektů umění a výtvarné pedagogiky. Její teoretické reflexe v oboru výtvarné pedagogiky jsou přímo spjaty s praktickými experimenty, které realizuje se svými studenty. Mezi klíčová témata, která řešila v posledních letech, patří oblast spontaneity v umění a v edukaci, inovativní tendence v umění a v pedagogice, terapeutické aspekty výtvarného projevu a vize osudu umění a edukace.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZ hloubi duše
Psychologické aspekty výtvarného projevu

Stehlíková Babyrádová, Hana

Dokořán, 2017

Napsat komentář