Pohádková Šrámkova Sobotka

sobotka
V sobotu 2. července přivítá tradiční festival českého jazyka, řeči a literatury návštěvníky již 55. ročníku Šrámkovy Sobotky. Inspiraci nabídne všem, kteří se o český jazyk zajímají, nebo si chtějí zdokonalit svou práci s básnickými a prozaickými texty…

Festival Šrámkova Sobotka proběhne ve dnech 2. – 9. července 2011 v bráně do Českého ráje. Tato brána do Českého ráje se tak na první prázdninový týden stane dějištěm, ve kterém bude mít hlavní slovo právě náš krásný rodný jazyk.

Samotné kořeny lze vystopovat už za života Šrámka, kdy spolu se soboteckými studenty spolupracoval na pořadech v rámci divadelních představení, v roce 1947 se uskutečnil pak nultý ročník festivalu, jehož tradice byla ale přerušena válkou. Vdova po autorovi dostala nápad, jak oživit jeho vzpomínku a vytvořit festival plný lyriky, poezie a kultury vůbec. A protože Šrámek zemřel první den letních prázdnin, tento festival se proto koná i první červencový týden a to pravidelně od roku 1957. Autorů, kteří se festivalu za tu dobu zúčastnilo je mnoho, můžeme jmenovat například Jarmilu Glazarovou, Bohumila Říhu, Marii Kubátovou, Františka Petišku, Jaroslava Rudiše, Petru Hůlovou, Jiřího Žáčka a mnoho dalších.

Každý ročník se nese v nějakém tématu, ten letošní bude plný pohádek – Pohádky a mýty v literatuře. Téma je rozděleno na pět dní festivalu a tomu pak odpovídá i zaměření například přednášek v těchto dnech: Mýtus, Legenda a exemplum, Pohádka, Pověst, Moderní mýtus.

Součástí festivalu jsou i dílny, které se zaměřují na přípravu budoucích pedagogů a pomáhají rozvíjet tvůrčí schopnosti a kreativní práci s literaturou. Jsou určené hlavně pro studenty literárních oborů.
Dále probíhá i hudebně interpretační dílna pro ty, kteří mají zájem o zhudebnění literárních textů, interpretační dílna sólového přednesu a další.

Slavnostní zahájení festivalu proběhne v neděli 3. července 2011 od 19 hodin v místní Sokolovně. Poté se již naplno rozběhne program festivalu.

Vybíráme z akcí festivalu

Pondělí 4. července
– od 10 hodin – přednáška Mgr. Sylvie Fischerové na téma Mýtus a mytologie.
– od 14 hodin – hudebně-literární pořad Záhořovo lože
– od 16 hodin – ve Šrámkově domě poslech rozhlasové hry Františka hrubína Romance pro křídlovku. Účinkuje Luděk Munzar.
– od 17 hodin – prezentace nakladatelství HOST a edice Česká knižnice na zahradě Šrámkova domu

Úterý 5. července
– od 10 hodin – přednáška Prof. Přemysla Ruta na téma Průvodce strašlivými pověstmi a děsnými pohádkami. Jedná se o zajímavou interpretaci různých pověstí a pohádek.
– od 14 hodin – na zahradě Šrámkova domu se představí divadelní soubor z Jičína s názvem Pane Erbene, takhle ne! aneb jak netočit Erbena v 21. století
– od 17 hodin – na zahradě Šrámkova domu prezentace nakladatelství XYZ a autorské čtení Jaromíra Slušného

Středa 6. července
– od 10 hodin – přednáška Doc. PhDr. Jana Kajfosze na téma Mýtus, magie a řád v Erbenově baladě
– od 16 hodin ve Šrámkově domě proběhne poslech rozhlasové hry Ukázat propast. Bude uvedena rozhlasová kompozice z balad Karla Jaromíra Erbena: Vodník, Holoubek, Polednice a Svatební košile.
– od 17 hodin – na zahradě Šrámkova domu prezentace nakladatelství Akropolis a autorské čtení
– od 19, 30 hodin – v Městském divadle proběhne inscenace čtyř balad Karla Jaromíra Erbena z Kytice z pověstí národních

Čtvrtek 7. července
– od 10 hodin – přednáška Doc. PaedDr. Ladislavy Lederbuchové na téma O Přemyslovi a Libuši v různých literárních interpretacích
– od 16 hodin – ve Šrámkově domě se koná poslech rozhlasové hry Julia Zeyera Zelený vítěz
– od 17 hodin – na zahradě Šrámkova domu prezentace nakladatelství Argo spojená s autorským čtením

Pátek 8. července
– od 10 hodin – přednáška PhDr. Petra Janečka na téma Mytologie globalizovaného světa. Městské mýty a legendy pohledem slovesné folkloristiky.
– od 17 hodin – na zahradě Šrámkova domu prezentace nakladatelství PLOT spojená s autorským čtením. Proběhne představení dvou folkloristicko-mytologických edic z tohoto nakladatelství.
– od 19,30 hodin – se koná závěrečné vystoupení účastníků studentských dílen a od 22 hodin pak účastníků učitelských dílen.

Sobota 9. července
– od 10 hodin – vystoupení účastníků dětských dílen tohoto festivalu
– od 10, 30 hodin v Městském divadle pohádka pro děti, která byla oceněna na festivalu Vyšehrátky: Většina lidí: Pohádky z Kerkonoš.

Kompletní program a další informace o festivalu najdete na www.sramkovasobotka.cz

 

Doporučení:
Share