Když se z přátelství stane touha po pomstě

Tání
Puberta je náročným obdobím našich životů a ne všechny vztahy ji přečkají bez úhony. Přátelství mezi Evou a dalšími dvěma chlapci po těžké zatěžkávací zkoušce nenávratně skončilo. Nyní, po třinácti letech, přichází hlavní hrdinka zpět do rodné vesnice a chce se pomstít…

Co když se můžete pomstít celé vesnici?
V roce 1988 se v malé vlámské vesnici Bovenmeer narodily tři děti, dva chlapci a dívka Eva. Až do puberty spolu vyrůstali bez problémů. Pak se jejich vztah náhle změnil. Kluci vymysleli krutý plán a na Evě bylo, jestli se k nim přidá, nebo společné přátelství zradí. Vlastně neměla na výběr.
Po třinácti letech od onoho horkého léta, kdy se všechno vymklo z rukou, se Eva vrací do vesnice s velkým kusem ledu v kufru auta. Tentokrát to však má pod kontrolou.
Lize Spitová vtáhne čtenáře do děje hned od první věty a je odhodlaná udržet si jeho pozornost po celou dobu. Nemilosrdně, ale s láskou. Román Tání vás vyvede z míry.

Tání

Autorka: Lize Spitová
Přeložila: Adéla Elbel

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7571-03-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Tání vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Mezitím už je něco po deváté a právě jsem minula Vilvoorde. Hodiny v autě, které každých pár vteřin zablikají, předbíhají o několik minut čas na mém mobilu. Možná je to zimou. Jedu po dálnici, Janův obličej přitom bezvýrazně leží na sedadle spolujezdce.

Nemám s sebou ten lístek kvůli fotce. Ani na přesné časy a plánek cesty se nepotřebuju znovu dívat.

Potřebuju jen tlustou vrstvu poštovních známek na obálce. Ty známky potvrzují, že si Pim chtěl být jistý, že se ke mně pozvání dostane. Samozřejmě vím, že není určené člověku, jakým jsem teď, ale osobě, kterou jsem bývala, když jsme spolu ještě mluvili, Evě před létem 2002. Proto dnes udělám přesně to, co bych udělala tehdy: přestože se mi nechce, objevím se tam. (str. 11)

Pokračujte ve čtení ukázky.

 

Ohlasy

Autorčin styl i téma připomínají Iana McEwana. Spisovatelská dráha Lize Spitové se rozjela velkolepě. Na stránkách vede hlavní postavu pevnou rukou až k šibenici. Dělá to s láskou a pochopením, ale zároveň velmi chladně a občas nesnesitelně, nemilosrdně a sadisticky. A stejně jako k Evě se chová i ke čtenářům.

- Trouw

Text je pozoruhodně čistý, příběh napínavý, místy vtipný, ale na konci také děsivý a dojemný. Román Lize Spitové je velmi odvážný a autorka se po jeho vydání zařadila mezi největší belgické literární talenty.

- Het Nieuwsblad

 

O autorce

Lize-SpitLize Spitová (nar. 1988) žije v Bruselu, kde vystudovala scenáristiku na filmové škole RITS. Píše populárně-naučné knihy, scénáře, prózu i poezii, vyučuje scenáristiku a je spoluiniciátorkou bruselského projektu RAW, Ruimte voor Artistiek Werk (Prostor pro uměleckou tvorbu), který nabízí prostor k práci mladým filmařům a spisovatelům. V roce 2013 vyhrála v soutěži pro začínající literární talenty Write Now! cenu odborné poroty i publika. Její románový debut Tání (2016) získal s ohromným náskokem čtenářskou cenu deníku NRC Handelsblad, který patří k nejčtenějším nizozemským novinám. O úspěchu románu svědčí i to, že se chystá jeho filmová adaptace.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTání

Spitová, Lize

Host, 2017

Napsat komentář