Jak vznikla ruská pseudomoderní autokracie?

cim_mene_vite
Známý publicista ve své nové knize vysvětluje, jak se ruské nakročení směrem k liberální demokracii zvrhlo do podoby pseudomoderní autokracie. Barvitě líčí hluboké změny ve společnosti a hospodářský marasmus.

Titul Čím méně víte, tím lépe spíte, vydaný roku 2017 nakladatelstvím Prostor, s vysvětlujícím podtitulem Ruská cesta k teroru a diktatuře za Jelcina a Putina, je výsledkem mnohaleté práce amerického publicisty Davida Sattera. Satter je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie. Roku 1976 se stal moskevským korespondentem pro London Financial Times, později pro Wall Street Journal. Následně v roce 1990 byl jmenován členem Foreign Policy Research Institute. Učí moderní ruskou historii na Univerzitě Johnse Hopkinse. Je autorem několika knih o Rusku, jmenovitě Age of Delirium. The Decline and Fall of the Soviet Union, Tma na úsvitu. Nástup ruského zločinného státu a It Was a Long Time Ago and It Never Happened Anyway. Russia and the Communist Past. Na základě jeho prvotiny byl natočen dokumentární film.

Kniha Čím méně víte, tím lépe spíte pojednává zejména o postkomunistickém Rusku, tedy o období Jelcinovy éry a o nástupu Putina k moci. Autor se nezabývá pouze klíčovými událostmi rozebíraného období, jako byla divoká privatizace, bombové útoky na obytné domy v Moskvě, Volgodonsku a Bujnaksku, dvě čečenské války nebo teroristické útoky v divadle Na Dubrovce či škole v Beslanu. Snaží se čtenářům přiblížit i statické politické mechanismy, které Kreml používá, a konstanty v povahách ruských vládců, přičemž díky poznání těchto ruskou kulturou podmíněných povahových rysů lze Rusko lépe pochopit.

V médiích i v běžné mezilidské komunikaci lze často zaslechnout sdělení, že Rusko nelze pochopit. S tím David Satter nesouhlasí, naopak tvrdí, že Rusko lze pochopit velice snadno, ale člověk se musí naučit věřit neuvěřitelnému. Lidem ze Západu může Rusko připadat nepochopitelné, protože k němu přistupují ze západní perspektivy. Rusko je však vesmírem založeném na zcela odlišném souboru hodnot. Pro pochopení ruské mentality je nutné si připomenout, že ruští vládci jsou schopní vyhodit do povětří stovky vlastních občanů, aby si udrželi moc. Podle Sattera platí, že jakmile přijmeme, že nemožné je skutečně možné, úpadek Jelcinovy doby a Putinův nástup k moci začnou dávat smysl.

Na Satterově knize lze vidět, že ji psal novinář a ne historik. Styl psaní je přístupný širokému okruhu čtenářů, autor se vyhýbá složité terminologii a používá výpravný, téměř až dobrodružný způsob vyprávění. Čtenář je tak vtažen do víru historických událostí, a ačkoli zná jejich průběh a výsledek, přesto se od čtení nemůže odtrhnout. Kniha je rovněž plná (převážně negativních) emocí, které korespondují s vážností tématu.

Publikace má potenciál vzbudit vášnivou debatu. V atmosféře, kdy jakákoli zmínka o Rusku v médiích způsobí celospolečenskou diskuzi plnou protichůdných informací, Satterovy přímé názory mohou na přívržence Putinova režimu působit jako červený hadr na býka. Knihu doporučuji těm, kteří se zajímají o ruskou politiku a o vztahy mezi západní a východní Evropou a chtějí se seznámit s jedním z širokého množství nejrůznějších názorů na tato témata.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČím méně víte, tím lépe spíte
Ruská cesta k teroru a diktatuře za Jelcina a Putina

Satter, David

Prostor, 2017

Napsat komentář