Sonda do české politiky

Tipy_Z Burese Babisem_Profesor na frontove linii
Dnešní politické tipy dávají nahlížet do života a podnikání Andreje Babiše, do velkých témat současnosti, jako je brexit či působení Donalda Trumpa, i dalších, které by mohly zajímat každého Čecha, obzvláště před volbami…

Publikace o Andreji Babišovi sleduje jeho podnikání od mládí až do současnosti a odhaluje různé okolnosti kolem jeho peněz a vzniku Agrofertu. O Babišovi bylo napsáno již několik knih, tato se proto zaměřuje na tu oblast jeho kariéry, která ještě popsána nebyla.

Z Bureše Babišem

Autor: Tomáš Lemešani

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-972789-3-9
Doporučená cena: 500 Kč

Knihu Z Bureše Babišem vydala společnost Independent Media Publishing.

O tom, jak ovlivňuje média, kdo mu půjčil peníze na vznik Agrofertu a kdo jsou jeho tiší společníci. Vznikla nová publikace o Andreji Babišovi. V byznysovém a politickém impériu šéfa hnutí ANO operují vysocí představitelé socialistických tajných služeb. Peníze měl dávno předtím, než vznikl Agrofert, a jeho fungování v politice započalo už v dávné minulosti. To je jen část z odhalení, které zmapovala knižní publikace Z Bureše Babišem. Autor popisuje celou historii podnikání Andreje Babiše od jeho dětství až po současné plány a potíže. „Publikace se nevyhnula ani ošemetným bodům jeho kariéry. Speciální pozornost jsem věnoval třeba zkoumání původu kapitálu velkopodnikatele či tomu, jací lidé mu pomohli protlouct se přes divoký byznys devadesátých let,“ říká autor publikace Tomáš Lemešani. Nejde o první knihu o jednom z nejmocnějších Slováků. Z Bureše Babišem se proto zaměřila na body kariéry, které dosavadní mediální studie ani knihy nepopsali. Ve větší míře se věnuje třeba vztahům s politiky, slovenskými reáliemi a tomu, proč se Babiš prezentuje jako vyhnanec, či tomu, jak zasahuje do československého mediálního dění.

 

Ukázka z knihy

O Unipetrol měl Andrej Babiš zájem dlouhá léta. K viditelnému útoku se ovšem odhodlal až v roce 1998. Poté, co se v červenci dostala do vlády garnitura Miloše Zemana s ministrem financí Ivo Svobodou a ministrem průmyslu Miroslavem Grégrem, se Andrej Babiš začal zajímat o to, co bude s Unipetrolem dále, a to už také veřejně. Prostřednictvím médií odkazoval, že Unipetrol potřebuje soukromý kapitál, který by podniku rád zajistil. A rozhodl se kroužit také kolem personálního obsazení vedení státního podniku.
Vládní politici nijak netajili, že jim Andrej Babiš připadá sympatický. Zdůvodňovali to tím, že pokud má být Unipetrol privatizován, bude dobře, když skončí v rukou domácí firmy.
Jakýsi polopřímý prodej Unipetrolu začal personální změnou. Další zájemci o Unipetrol dostali pořádnou facku, když se v roce 1999 dozvěděli, že ministři Grégr a Svoboda našli shodu na jménu nového generálního ředitele Unipetrolu.

 

Tomáš Lemešani

Tomáš Lemešani působí jako novinář od roku 2008. Věnuje se zejména byznysu, kauzám a transparentnosti. Od roku 2012 spolupracuje s vydavatelstvím Mladá fronta.

 

Independent Media Publishing

Kniha Z Bureše Babišem je nezávislý projekt společnosti Independent Media Publishing, která knihu vydává poprvé a distribuuje ji zejména na internetu.

————————————————

Rozhovor Miroslava Balaštíka s Petrem Fialou řeší řadu zajímavých témat, mj. brexit, amerického prezidenta Donalda Trumpa i někdejší české prezidenty Václava Havla a Václava Klause. A mnoho dalšího…

Profesor na frontové linii

Rozhovor Miroslava Balaštíka
Autor: Miroslav Balaštík

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7577-217-6
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Profesor na frontové linii vydalo nakladatelství Host.

„Protože štítit se politiky ničemu nepomůže a protože je důležitější pochopit to, s čím třebas i nesouhlasíme, než se utvrzovat v tom, co si sami myslíme.“ (M. B.) O dětství, kde se vzpomínalo na první republiku a večeřelo přesně v šest. O tom, kdy člověk dospěje a za jakou cenu. O zakázaném studentském časopise a univerzitě povrchní i podzemní. O tom, proč na komunismu a normalizaci není vůbec nic dobrého, ale Husák je zajímavější než Dubček. O svobodě v listopadu 1989 získané a postupně ztrácené a co přinesli a odnesli Václav Havel a Václav Klaus. O tom, že kauza Nagyová znamená konec jedné epochy a jak to bylo a je s ODS. O nesvobodě, do níž se dobrovolně řítíme, a proč je nutné připravovat válku, když chceme uchránit mír. O tom, že brexit je šance a Trump může být naděje. A že politika má smysl, pokud člověk zůstane sám sebou. Vychází v koedici s Barrister & Principal Publishing, z. ú.

 

Ukázka z knihy

Chápu, že člověk vyrůstající v sedmdesátých letech minulého století chce být kosmonaut, ale proč vědec?

Poznání. Radost z poznání. Dneska to může znít jako fráze, protože my jsme to takovým udělali, ale pro mne to žádná fráze není. A ten kosmonaut v tom hrál samozřejmě taky roli. Nezapomeňme, že jsem vyrůstal v době, kdy poznání, rozšiřování vědomostí, možností lidstva prostřednictvím vědy bylo hrozně silné. Přelom šedesátých a sedmdesátých let, dobývání vesmíru, rozvoj kosmonautiky, to byly věci, které mě k poznání přitahovaly, a také proto jsem chtěl být astrofyzikem.
Ono se to potom korigovalo tím, jak jsem dospíval a uvědomoval si tu hrůzu komunistického režimu a to, že musím být a budu proti němu. Možnosti vědecké práce se pak logicky zužovaly a jednu dobu jsem počítal s tím, že budu muset dělat něco jiného. To, že jsem se nakonec stal vědcem, je naplněním mého životního snu. (str. 16–17)

Přečtěte si celou ukázku a náš článek.

 

Petr Fiala

prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M. (* 1964) je politolog, univerzitní profesor a politik. Vystudoval češtinu a dějepis na brněnské univerzitě, poté pracoval jako historik a redaktor. V osmdesátých letech se účastnil nezávislých občanských aktivit. Po listopadu 1989 se podílel na založení oboru politologie. Vedl několik politologických pracovišť, po dvě funkční období byl rektorem Masarykovy univerzity (2004–2011). V rozsáhlém vědeckém díle se specializuje na srovnávací politologii a evropskou politiku. Je autorem více než tří set studií a dvaceti knih publikovaných v řadě zemí. Zastával různé veřejné a odborné funkce, v letech 2012–2013 byl ministrem školství. V roce 2013 byl zvolen poslancem, od ledna 2014 je předsedou Občanské demokratické strany.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

 

Miroslav Balaštík

Mgr. Miroslav Balaštík, Ph.D. (* 1971) je literární kritik a publicista. Vystudoval češtinu a filozofii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 1997 přednáší na zdejším Ústavu české literatury. Od roku 1995 řídí časopis Host a je šéfredaktorem a spolumajitelem stejnojmenného nakladatelství. Publikoval řadu esejů, komentářů a rozhovorů. Je autorem knihy Postgenerace. Zátiší a bojiště poezie 90. let 20. století (2010) a souboru rozhovorů se spisovateli Literatura v čase lovců (2015).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

 

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Bylo to totiž právě nakladatelství Host, které přineslo českým čtenářům kriminální romány Stiega Larssona, Larse Keplera, Jussiho Adlera-Olsena či Henninga Mankella, jež se okamžitě staly bestsellery.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete skvělé knihy za dobré ceny.

Zaujaly vás dnešní politické tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZ Bureše Babišem

Lemešani, Tomáš

Independent media publishing, 2017

zobrazit info o knizeProfesor na frontové linii
Rozhovor Miroslava Balaštíka

Balaštík, Miroslav – Fiala, Petr

Host, 2017

Napsat komentář