Unikátní kniha rozhovorů s profesorem Petrem Fialou

Profesor-na-frontove-linii-perex
Za svůj život zvládl získat několik titulů, podílet se na založení politologie, stát se rektorem Masarykovy univerzity, ministrem školství a nakonec i předsedou ODS. A to není zdaleka vše. Petr Fiala má ve svých dvaapadesáti letech světu stále co povědět.

Protože štítit se politiky ničemu nepomůže a protože je důležitější pochopit to, s čím třebas i nesouhlasíme, než se utvrzovat v tom, co si sami myslíme.“ (M. B.)

O dětství, kde se vzpomínalo na první republiku a obědvalo přesně v poledne. O tom, kdy člověk dospěje a za jakou cenu. O zakázaném studentském časopise a univerzitě povrchní i podzemní. O tom, proč na komunismu a normalizaci není vůbec nic dobrého, ale Husák je zajímavější než Dubček. O svobodě v listopadu 1989 získané a postupně ztrácené a co přinesli a odnesli Václav Havel a Václav Klaus. O tom, že kauza Nagyová znamená konec jedné epochy a jak to bylo a je s ODS. O nesvobodě, do níž se dobrovolně řítíme, a proč je nutné připravovat válku, když chceme uchránit mír. O tom, že brexit je šance a Trump může být naděje. A že politika má smysl, pokud člověk zůstane sám sebou.

Profesor na frontové linii

Rozhovor Miroslava Balaštíka
Autor: Petr Fiala
Rozhovor vedl: Miroslav Balaštík

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7577-217-6
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Profesor na frontové linii vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

V jednom rozhovoru jsi vzpomínal, jak jsi byl poprvé v televizi v kdysi oblíbeném diskusním pořadu Oty Černého Co týden dal a že ses tam potkal s Václavem Klausem. S arogancí sobě vlastní se tě prý v předsálí zeptal: „A Vy jste kdo?“ Jak bys na to dneska odpověděl?
Václavu Klausovi jsem tehdy asi řekl, že jsem politolog, a dnes bych nejspíš odpovídal podobně. Politolog a současně politik.

V tomto pořadí?
Asi v tomto pořadí. Jednak proto, že je to tak chronologicky správně, nejprve jsem byl politologem a pak jsem se stal i politikem. A možná proto, že to do jisté míry vyjadřuje i to, jak chápu úlohu politika. Zcela rozumím názvu jednoho textu Maxe Webera Politika jako povolání, ale jsem přesvědčen, že politika jako veřejná služba má být uskutečňována lidmi, kteří mají nějakou životní zkušenost, něčím si prošli, něco mají za sebou a své znalosti a dovednosti do toho přenášejí. Měl bych dodat ještě jednu věc: nepatřím k lidem, kteří nad sebou nějak zvlášť přemýšlejí, neustále se sebezpytují a dumají nad tím, čím jsou a čím by mohli či měli být. Takhle k životu nepřistupuji. (str. 14, 15)

Přečtěte si více v delší ukázce.

 

O autorech

prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M. (* 1964) je politolog, univerzitní profesor a politik. Vystudoval češtinu a dějepis na brněnské univerzitě, poté pracoval jako historik a redaktor. V osmdesátých letech se účastnil nezávislých občanských aktivit. Po listopadu 1989 se podílel na založení oboru politologie. Vedl několik politologických pracovišť, po dvě funkční období byl rektorem Masarykovy univerzity (2004–2011). V rozsáhlém vědeckém díle se specializuje na srovnávací politologii a evropskou politiku. Je autorem více než tří set studií a dvaceti knih publikovaných v řadě zemí. Zastával různé veřejné a odborné funkce, v letech 2012–2013 byl ministrem školství. V roce 2013 byl zvolen poslancem, od ledna 2014 je předsedou Občanské demokratické strany.

Mgr. Miroslav Balaštík, Ph.D. (* 1971) je literární kritik a publicista. Vystudoval češtinu a filozofii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 1997 přednáší na zdejším Ústavu české literatury. Od roku 1995 řídí časopis Host a je šéfredaktorem a spolumajitelem stejnojmenného nakladatelství. Publikoval řadu esejů, komentářů a rozhovorů. Je autorem knihy Postgenerace. Zátiší a bojiště poezie 90. let 20. století (2010) a souboru rozhovorů se spisovateli Literatura v čase lovců (2015).

Informace o Petru Fialovi a Miroslavu Balaštíkovi byly převzaty ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Bylo to totiž právě nakladatelství Host, které přineslo českým čtenářům kriminální romány Stiega Larssona, Larse Keplera, Jussiho Adlera-Olsena či Henninga Mankella, jež se okamžitě staly bestsellery.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProfesor na frontové linii
Rozhovor Miroslava Balaštíka

Balaštík, Miroslav – Fiala, Petr

Host, 2017

Napsat komentář