Kde matematika nestačí

Jiri Halberstat_Kde matematika nestaci
Povídka Kde matematika nestačí pochází z 80 povídek, které byly napsány pro mou manželku Květinu Halberštátovou. Píší se snadno, protože jsou skutečně ze života. Myslím si, že v době, kdy hodně lidí uvažuje hlavně prakticky, je velice málo místa pro cit. Proto píšu povídky, snažím se především dětem přiblížit umělecký přednes. Není to práce, ale poslání. Jde to pomalu, ale daří se to.

Nikdy jsem neměl rád matematiku.
Nevím proč, ale snad proto, že na všechno má své zákony a poučky. Zdá se mi moc studená, není tam žádný cit.
Prostě nevím.
Vždycky mě děsily příklady, tolik složité svým zadáním. A tím pádem ještě složitější bylo jejich řešení. Vždycky jsem ale obdivoval každého, kdo uměl rozšifrovat zadání, a dokonce znal správné řešení.
Já to nebyl. Kdykoliv vidím příklad, že z místa A vyjel motorista do místa B a navíc rychlostí takovou, říkám si – to je zlé, a propadám panice. A to ještě příklad pokračuje tím, že jiný cyklista vyjel z místa B směrem do místa A.  K tomu ještě patří záludná otázka: „Kdy se na cestě potkají?“
Nevím a chce se mi poznamenat – je mi to úplně jedno. No prostě nevím. Matematik ví. Já ne.
Ale matematik asi neví, jak je člověku, který vyjel z místa A do místa B. Nepotřebuje vědět, za kým jede. Neví, jak je tomu druhému, co vyjel z místa B. Neví, jak jim bude, až se spolu potkají. Matematik nepotřebuje vědět. Ví jenom, kde a kdy se potkají.
Ale já vím, jak mi bude, už když vyjíždím z místa A. Vím, že většinou musím dojet do místa B. Jedu možná pro maličkou chvíli. Jedu pro pár něžných slov, možná pro polibek… Prostě jedu a nepočítám, protože toho moc o řešení matematických příkladů nevím. A také proto, že toto není matematika. Tady se jede, abychom se setkali.
A já rád vyjíždím z místa A do místa B – za tebou.

Jiri Halberstat_Kde matematika nestaci_do textu

Květinka a Jiří Halberštátovi


Jiří Halberštát

Jiri HalberstatJiří Halberštát se narodil 22. 7. 1943 v Hradci Králové. Po absolvování základní školy studoval na Pedagogické škole, kterou ukončil maturitou. Nastoupil jako učitel v Horním Maršově, po vojně pak na školu ve Vítězné u Dvora Králové. V době normalizace mezi lety 1968–1971 projevoval režim snahu o ukončení jeho pedagogické práce. V roce 1971 nastoupil na důl Pohraniční stráž jako dělník, později byl zásobovačem Sokolovských strojíren. V osmdesátých letech studoval na režijní škole (učitel LŠU – dramatický obor). Od roku 1992 je neuvolněným starostou obce Těšovice (až do současnosti, tedy 26 let). Nyní pracuje jako šéfredaktor pražského nakladatelství Krigl. Věnuje se režii divadelních souborů v Sokolově, Chodově a souboru Heroes Sokola Strašnice. Je autorem almanachu Stavitelé chrámu poezie a pohádek pro děti Červená Karkulka (přes 500 repríz) a Pták Ohnivák (200 repríz).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStavitelé chrámu poezie

Halberštát, Jiří

Agentura KRIGL, 2010

Kde matematika nestačí - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. Vladimír Bucháček napsal:

    Vážený pane Jiří,
    povídka je opravdu povedená, je tam vše, co bylo třeba říci milované osobě, pro kterou to zřejmě bylo napsáno.
    Stručné a jasné!
    Zdraví Vás Vladimír Bucháček z Hradce Králové.

  2. Hana Militká napsal:

    Povídka je nádherná! Gratuluji. Jen tak dál. Jiří piš, vydávej, věnuj se i své tvorbě, nejen cizí. Máš obrovský cit pro češtinu, jsi mistr tohoto jazyka. Je na čase, aby o tobě svět věděl i jako o autorovi, aby znal nejen tvé kvality režijní, šéfredaktorské a profesorské, ale i spisovatelské. Máš nám co říct. Moc se těším na tvé další povídky i na tvou knihu. Neváhej, nemáš proč. Tvá povídka mi mluví z duše. Děkuji za krásný zážitek, který jsi mi právě tímto citlivým vyjádřením připravil. Hana Militká

Napsat komentář