Osudy skutečných lidí

osoby
Jak krásné je ztratit se v příběhu (se šťastným koncem, samozřejmě) o lidech, kteří existovali jen ve spisovatelově fantazii. Skutečný život tak růžový a krásný není. Ale i tak stojí za to si příběhy skutečných lidí přečíst. Když pro nic jiného, tak pro zodpovězení otázky, co je k jejich jednání vedlo…

V čem jsou tak krásné příběhy skutečných lidí? Nutí vás zamyslet se – jako například příběh Edwarda Snowdena, na jehož čin panují velmi rozdílné názory.

Akta Snowden

Autor: Luke Harding
Přeložila: Anna Rybníčková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 155×212 mm
ISBN: 978-80-264-1595-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Akta Snowden vydalo nakladatelství CPress.

Edward Snowden, podle mnohých jeden ze skutečných hrdinů dnešní doby. Člověk, který se rozhodl změnit celý svůj život, aby mohl milionům lidí podat informace o utajovaném zneužívání moci zpravodajskými agenturami. Podle některých názorů je to naopak vlastizrádce, který by měl strávit zbytek života ve vězení. Kdo je však ve skutečnosti Edward Snowden? Jaká je jeho motivace, jak se odvíjel celý příběh vynesení přísně tajných informací, které otřásly nejen občanskou veřejností, ale i politickou scénou USA a západní Evropy? Odpovědi na tyto, ale i další otázky naleznete v knize renomovaného novináře Luka Hardinga, jenž stvořil fakty nabitou publikaci, která se čte jako napínavý špionážní román.

Bylo okolo třetí hodiny ráno místního času, když Guardian zveřejnil první Snowdenovo odhalení o NSA. Když tři novináři přišli následujícího rána do jeho hotelového pokoje, byl Snowden jako u vytržení. Jeho odhalení byla všude. Snowden měl puštěný kanál CNN, a když novináři vešli, zvýšil hlasitost. Wolf Blitzer, moderátor CNN, měl ve studiu tři odborníky, kteří diskutovali o  možné identitě neznámého zdroje Guardianu. Co to bylo za člověka? Mohl to být někdo z Bílého domu, nespokojený generál či krtek KGB? Byl to ironický moment. „Bylo vtipné je pozorovat, jak spekulují o  tom, kdo by to mohl být, když ten člověk sedí před vámi,“ říká MacAskill.

Neváhejte si stáhnout a přečíst celou ukázku.

————————————————

Jaké asi je manželství, kde každý vyznává jinou ideologii? Mohlo být šťastné soužití Židovky s komunistou?

Žila jsem s oddaným komunistou

Autorka: Žo Langerová
Přeložil: Josef Moník

Počet stran: 284
Vazba: brožovaná
Formát: 127×200 mm
ISBN: 978-80-7260-356-5
Doporučená cena: 297 Kč

Knihu Žila jsem s oddaným komunistou vydalo nakladatelství Prostor.

Kniha představuje vysoce hodnotnou memoárovou literaturu, která odkrývá mnohé z našich nedávných dějin, především společenské a politické poměry v Československu padesátých a šedesátých let. Autorka má schopnost přesvědčivě a působivě vykreslit atmosféru doby, prostředí, vnitřní pohnutky a charaktery lidí. Líčení osobních osudů, rodinných a mezilidských vztahů se pojí s pronikavými obecnými vhledy na společenskou situaci, a zejména na zvrácenost komunistické ideologie. Kniha má svou kompozicí charakter rozvětveného románu.
Žofie Langerová byla původem budapešťská Židovka, která se před válkou provdala za slovenského levicového intelektuála a přesvědčeného komunistu Oskara Langera. Koncem třicátých let odjeli i s malou dcerkou do USA, odkud se po válce vrátili na popud Langerových komunistických přátel na Slovensko. Langer působil jako střední komunistický kádr na ÚV KSS a jako náměstek jednoho výrobního podniku. Po zatčení v roce 1951 byl donucen svědčit proti Slánskému a sám byl odsouzen v jednom z pobočných procesů na 22 let. Zatímco on zůstal do konce života přesvědčeným komunistou, bojujícím za očištění svého jména a soudní rehabilitaci, Langerová, i když pochybnosti měla od počátku, přišla o veškeré iluze hned v roce 1951, kdy na ni a její dvě děti plně dopadla šikana režimu, vyhazov z práce a bytu, vystěhování z Bratislavy atd., a naopak jasně prohlédla podstatu ideologie a zločinnost režimu. S manželem se však – nebo spíš právě proto – nerozvedla navzdory nátlaku během jeho věznění ani potom. Langer s podlomeným zdravím zemřel v roce 1966.
Hlavní část pamětí napsala Langerová v průběhu pražského jara ještě před ruskou okupací. Hned po srpnu 1968 emigrovala a usadila se i s rodinou své dcery ve Švédsku. Její paměti poprvé vyšly anglicky v Londýně v roce 1979, přeloženy byly do francouzštiny, švédštiny, slovenštiny a dalších jazyků.

Na této úrovni nám kynula mnohá privilegia, ale manžel je odmítal využít. Než se narodila Táňa, stála jsem s rostoucím břichem ve frontě na plenky (byly na lístky) jako každá jiná. Po třech měsících už jsem ji nemohla kojit a doktor mi předepsal recept na čerstvé mléko. V obchodech nebylo mléko normálně k dostání a po náhradním mléku v prášku se dítěti dělalo špatně. Spousta dospělých pila čerstvé mléko, proto- že věděli, kde ho sehnat, ale moje děťátko se bez něj muselo obejít. Manžel prakticky řídil potravinovou výrobu a zásobování, a Tánička přitom nemohla pít mléko z černého trhu ani mléko, které bychom snadno získali prostřednictvím našich „socialistických“ konexí. To bylo pro naši rodinu příznačné.

Celá ukázka je dispozici ke stažení.

————————————————

Jaký byl jeden z nejvěrnějších Hitlerových přívrženců Martin Bormann, jak žil a proč dělal to, co dělal? Odpovědi na otázky se dozvíte v následující knize!

Martin Bormann

Autor: Volker Koop
Přeložil: Lubomír Košnar

Počet stran: 304
Vazba: pevná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-247-5824-4
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Martin Bormann vydalo nakladatelství Grada.

Martin Bormann (1900–1945) byl jedním z nejvíce nenáviděných nacistických úředníků. Jako vedoucí stranické kanceláře NSDAP s hodností říšského ministra a Hitlerova osobního tajemníka byl obávaným nepřítelem ostatních ministrů, úředníků, soudců a generálů. Bormann se identifikoval s Hitlerovými idejemi rasové politiky, konečného řešení a koncentračních táborů a sám sebe učinil nepostradatelným v roli vykonavatele špinavé práce. Rozhodl tak o osudu milionů lidí.

Po Hitlerově sebevraždě se Bormannova stopa ztrácí. V říjnu 1946 byl odsouzen Mezinárodním vojenským tribunálem v Norimberku v nepřítomnosti k trestu smrti. V roce 1972 byla v Berlíně nalezena kostra a po tomto nálezu byl Bormann oficiálně prohlášen za mrtvého. Mnoho dokumentů, které osvětlují Bormannův život, bylo zpřístupněno teprve v nedávné době a Volker Koop na jejich podkladu rekonstruuje osobnost provozně druhého nejmocnějšího muže třetí říše.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z příběhů vás zaujal nejvíce? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAkta Snowden
Úplný příběh nejhledanějšího muže světa

Harding, Luke

CPress, 2017

zobrazit info o knizeŽila jsem s oddaným komunistou
Československo - můj osud 1934-1968

Langerová, Žo

Prostor, 2017

zobrazit info o knizeMartin Bormann
Hitlerův vykonavatel

Koop, Volker

Grada, 2017

Napsat komentář