Život je premiéra bez generálky

Obálka knihy
„Člověk se nestačí naučit svou roli, a už ho vystrčí na jeviště života a řeknou mu: ‚Tak hraj!‘ Když se premiéra nevydaří, někdy (ne vždy) může následovat druhá, obnovená. Můžete se například podruhé oženit nebo vdát. Stejné chyby se sice neopakují, ale dělají se jiné. Má to nějaké řešení? Ano, ale jen jedno skutečně dobré: stát se režisérem vlastního života,“ radí autoři nové knihy.

Jiří Suchý a Pavel Náhlovský se v současné době věnují životnímu koučování, a to nejen profesně, ale také ve své nové knize, kterou vydalo nakladatelství Grada. Ta se, jak už jsem napověděla, jmenuje Životní koučování a sebekoučování, Klíč k pozitivním změnám a osobní spokojenosti, a vyšla v edici Poradce pro praxi.

Autoři čtenářům představují práci životního kouče. Ačkoli si pod tímto pojmem každý z nás zřejmě něco představí, není zcela jasné, co všechno může člověk této profese nabídnout. S čím svým klientům pomáhá? Kdy je čas jej vyhledat? Vždy, když máte problém, na který se nedokážete podívat s odstupem. Životní kouč za vás nic nerozhodne, neřekne, co máte dělat, ale vyslechne vás, probere s vámi možnosti a ukáže důsledky vaší potencionální volby. Rozhodnutí je pak už jen na vás. Může vám pomoci, když si nevíte rady s osobními záležitostmi, se vztahy s partnery nebo v rodině. Druhým okruhem jsou pracovní problémy. Nejste si jistí, zda stojíte o povýšení nebo jak reagovat na chování nového nadřízeného? Další oblastí je váš třetí život, tedy vlastní vnitřní svět. Hledáte rovnováhu? Chybí vám optimismus? Hledáte správnou cestu, ale stále se jen točíte v kruhu?

Autoři též radí, jak koučovat sám sebe, jak se stát režisérem vlastního života. Nejprve se na sebe podívejte očima někoho jiného, sledujte své jednání, ptejte se přátel, pozorujte lidi kolem sebe, jak na vás reagují. Přemýšlejte, co byste rádi změnili a jak byste toho mohli dosáhnout. Stanovte si svůj cíl a hledejte cestu, jak k němu dojít. Autoři také radí, abyste přemýšleli o své životní filozofii a životním stylu, stanovili si své zásady, udržovali si dobrou náladu, programově byli optimističtí, nezapomínali na své blízké a chystali jim milá překvapení. Aby bylo pro čtenáře sebekoučování jednodušší, popisují některé ze svých metod, které používají při své praxi, a vypráví příběhy lidí, s nimiž pracovali. Také doporučují literaturu, kde najdete další informace, pokud se do sebekoučování skutečně pustíte.

Útlou knížečku o 110 stránkách můžete přečíst celkem rychle. Autoři nezapomínají na humor, je z ní cítit optimismus, který považují za základní stavební kámen spokojeného života. Rozhodně však nejde o lehkou literaturu. Pokud se knihou chcete inspirovat a něco si z ní odnést, musíte ji číst pomalu a v klidu. Dát si čas o doporučeních přemýšlet a zvažovat, jak na to. Autoři upozorňují, že není snadné realizovat to, na čem se s koučem shodnete jako na nejlepší variantě, protože řešení často vyžaduje, abyste změnili své zvyky. To mnoho z nás nedokáže. Často lidé vědí, že mají problém, ale neřeší ho, protože je to tak prostě snazší. Sebekoučování je pak ještě o to složitější, musíte cestu najít sami a sami se na ní udržet. Ale s optimismem, jak upozorňují Suchý a Náhlovský, jde všechno, takže pokud budete chtít, určitě i sebekoučování.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivotní koučování a sebekoučování
Klíč k pozitivním změnám a osobní spokojenosti

Suchý, Jiří - Náhlovský, Pavel

Grada, 2012

Napsat komentář