Vzestup a pád Emila Zátopka

Dnes trochu umreme
Emil Zátopek je jednou z výrazných sportovních osobností české historie. V životopisné knize, která se opírá o rozsáhlý výzkum, se čtenář seznámí s novým pohledem na tohoto olympijského sportovce.

Pět olympijských medailí, 18 světových rekordů a šest let bez jediné porážky v běhu na 10 000 metrů – to jsou jen ty nejvýraznější sportovní úspěchy, kterých Emil Zátopek dosáhl. V tréninku se dřel jako nikdo jiný, ale v životě si dokázal zachovat nadhled a smysl pro humor. V duchu olympijských ideálů vnímal sport jako prostředek k navazování přátelství mezi lidmi všech národů, a mnozí soupeři vzpomínali na chvíle strávené se Zátopkovými celý život. V Askwithově citlivém a vyváženém životopise Zátopek vystupuje ze slupky mýtů a ukazuje se především jako laskavý, bezprostřední, chytrý a občas také chybující člověk, který si udržel skromnost a zdravý rozum i na samém vrcholu sportovní slávy a nezahořkl, ani když po roce 1968 kvůli svým občanským postojům tvrdě narazil a léta strávil v zapomnění. Kniha se opírá o mimořádně pečlivé studium českých i zahraničních zdrojů (mimo jiné archivů bezpečnostních složek) a četné rozhovory se Zátopkovými přáteli, kolegy, soupeři a rodinnými příslušníky, zejména Emilovou manželkou, olympijskou vítězkou Danou Zátopkovou.

Ukázka z knihy

Na sluncem rozpálené ranveji v Praze čeká dvoumotorové letadlo Československých aerolinií na odlet z Mezinárodního letiště Ruzyně. Více než stovka mladých mužů a žen, nejlepší sportovci  komunistického Československa, poletí sedm hodin do Helsinek, kde za devět dní začnou XV. olympijské hry. Jenže tu je jeden problém. Ten nejzářnější a nejlepší z nich, Emil Zátopek, není přítomen. (str. 5)

Dnes trochu umřeme

Vzestup a pád Emila Zátopka
Autor: Richard Askwith
Přeložila: Anna Kudrnová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 165×212 mm
ISBN: 978-80-204-4188-1
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Dnes trochu umřeme vydalo nakladatelství Mladá fronta.


Mladá fronta má dobré renomé ve všech oblastech knižní produkce, především v próze a poezii. Kvalitní knižní tituly najdete nejen v tradičních knižních edicích – Kolumbus, Květy poezie, Moderní světová próza, Jednorožec, Ikaros, Lidé a Země a Multiřada, ale i v dalších zajímavých mimoedičních projektech.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDnes trochu umřeme
Vzestup a pád Emila Zátopka

Askwith, Richard

Mladá fronta, 2017

Napsat komentář