O duševních poruchách

A-co-reknete-ted-doktore
Duševních chorob je bohužel celá řada. Jak se chová člověk, který bludy vnímá jako realitu? Jak náročné může být vyrovnat se s velkým traumatem a neprožívat jej znovu a znovu? Jak překonat nutkavé jednání? Nejen o těchto poruchách se dočtete v  knize A co řeknete teď, doktore?

Kniha volně navazuje na již vydaný titul Na Freuda já nemám čas, doktore. Ve stejném duchu seznamuje s dalšími duševními poruchami a stavy. Každá duševní nemoc je vždy uvedena ilustrativním příběhem, který názorně demonstruje, jak daná porucha může vypadat, jaké může mít projevy a znaky. Poté následuje čtenářsky přístupný komentář shrnující hlavní znaky dané duševní nemoci, stavu nebo psychologického jevu (např. hypnózy) a doporučený postup k řešení. V další části je ukázáno, jak se příběh vyvíjel dál. Knihou opět provází postava doktora Portsteina.
Autor v knize usiluje o co nejzajímavější a nejilustrativnější podání tématu se zachováním odbornosti. Cílem je opět zpřístupnit zajímavou a složitou oblast duševních nemocí a přispět tím k rozšíření poznání duševní nemoci a stavů.

A co řeknete teď, doktore?

Autor: Miroslav Orel

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1236-2
Doporučená cena: 249 Kč
Vydáno: 09/2017

Knihu A co řeknete teď, doktore? vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy:

Pavel bych v průběhu těch let přesvědčen – chorobně, mylně a neotřesitelně – o mnohém. Nejprve se bál, že trpí vážnou nemocí. V jeho případě to bylo přesvědčení o rakovině varlat. Ačkoli ani řada opakovaných vyšetření tuto diagnózu v ničem nepotvrzovala, dožadoval se onkologické léčby, ozařování a operativního odstranění varlat „zasažených rakovinou“…

Velmi úporný blud, který se u Petra poté objevil (a žel přetrvával), se týkal domněnek o nevěře jeho partnerky. Chorobná žárlivost může být doslova hrobem důvěry a vztahu. Představa, že partnerka je mu nevěrná, byla tak silná, že „důkazem“ se stávalo cokoli – nechtěné zdržení v práci, telefon od přítelkyně, zakoupení nové sukně. Soužití s Pavlem se pomalu proměňovalo v očistec, nebo spíš peklo na zemi. (str. 55–56)

Celou ukázku si můžete přečíst na stránkách nakladatele.

O Miroslavu Orlovi:

MUDr. PhDr. Miroslav Orel, Ph.D., je lékař, psycholog a vysokoškolský pedagog. V Portále vyšla jeho kniha Na Freuda já nemám čas, doktore. Je spoluautorem několika knih vydaných v nakladatelství Grada a spolupracuje s časopisem Psychologie dnes.


Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřilo především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly další oblasti jako sociologie, politologie, zdraví, média, antropologie, ekologie, filozofie, ekonomie, sémiotika či kulturologie. Velkou skupinu čtenářů Portálu tvoří rodiče. Pro ně jsou určeny praktické příručky o výchově a také knihy her a nápadů rozvíjejících dětskou tvořivost, které úspěšně využívají i učitelé a vychovatelé.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeA co řeknete teď, doktore?

Orel, Miroslav

Portál, 2017

Napsat komentář