Pohádky a povídky Hermanna Hesse

Hermann Hesse_Stopa ze snu
V nakladatelství Argo vyšla sbírka dvanácti kratších, avšak vytříbených textů Hermanna Hesse, mezi nimiž najdete pohádky, povídky, parodie a zajímavé příběhy.

Soubor dvanácti kratších, stylově vytříbených Hesseho textů vyšel poprvé v roce 1945 pod názvem Traumfährte (Stopa ze snu). Sám autor ho sice opatřil podtitulem Nové povídky a pohádky, jednalo se však o texty do té doby nevydané nebo jen časopisecky zveřejněné, vzniklé převážně v letech 1910–1932. Sbírka zahrnuje pohádky, symbolistní povídky, parodie, příběhy napsané paralelně k autorovým známějším, větším dílům (O stepním vlkovi) a dvě autobiografické skici (Dětství kouzelníka a Stručně pojatý životopis).

 

Stopa ze snu

Autor: Hermann Hesse
Přeložil: Vladimír Tomeš

Počet stran: 148
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-257-2186-5
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Stopa ze snu vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

Byl jeden muž, který vykonával málo vážené zaměstnání spisovatele pro zábavu, ale patřil nicméně k tomu menšímu počtu literátů, kteří berou své povolání pokud možno vážně a kterým několik nadšenců projevuje stejnou poctu, jakou za dřívějších dob, kdy ještě existovalo básnictví a žili básníci, bývalo zvykem projevovat skutečným básníkům. Tento literát psal všemožné pěkné věcičky, psal romány, povídky i básně, a snažil se přitom, jak mohl, dělat svou věc dobře. Zřídka se mu ale poštěstilo, aby svou ctižádost uspokojil, neboť i když se měl za skromného, chyboval v tom, že se nesrovnával se svými kolegy a současníky, ostatními spisovateli pro zábavu, ale měl tu drzost poměřovat se s básníky minulých dob – tedy s těmi, kteří se už po generace osvědčili. A tu musel ke svému smutku vždy znovu konstatovat, že i nejlepší a nejpodařenější stránka, kterou kdy napsal, má daleko k nejmizernější stránce nebo verši každého opravdového básníka. (str. 7)

 

Hermann Hesse

Hermann HesseHermann Hesse (1877–1962) se vyučil knihkupcem. Roku 1899 se v Basileji dostal do uměleckého prostředí, úspěch románu Peter Camenzind mu od roku 1904 umožnil nezávislou existenci. Téhož roku se oženil s fotografkou Marií Bernouilliovou (1869–1963), usadil se ve vesnici Gaienhofenu u Bodamského jezera, kde se narodili i jejich tři synové. Osobní krize a manželčina schizofrenie vyústily posléze v ukončení rodinného života. Roku 1911 podnikl cestu do Indie, Zadní Indie a Indonésie. V roce 1914 se odstěhoval do Bernu, ve Švýcarsku zůstal jako německý občan i během 1. světové války, zastával anitimilitaristické postoje a aktivně čelil všem projevům nacionalismu a šovinismu. Velmi kriticky se stavěl k politickému vývoji v Německu, od roku 1939 byl v Německu nežádoucím autorem. Za války (1943) dokončil své stěžejní dílo Hra se skleněnými perlami, závěrečný pohled na kulturu měšťanské epochy. Obdržel několik čestných řádů a doktorátů, roku 1946 Goethovu a Nobelovu cenu. Korespondence se čtenáři a různými osobnostmi (asi 35000 dopisů) dokumentuje jeho celoživotní úctyhodnou pevnost názorů a zásad. Velmi početné jsou rovněž Hesseho recenze děl německé a světové literatury. Nakladatelství Argo dále vydalo: Radosti zahradníka, Pouť do Země východní a Demian.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStopa ze snu

Hesse, Hermann

Argo, 2017

Napsat komentář