Získejte propracovaný román ze současnosti

Jakuba Katalpa_Doupe
Hlavní hrdinky tohoto románu jsou tak různé, jak jen si dokážete představit, a na počátku je dělí vzdálenost mnoha tisíc kilometrů. Přesto se jejich osudy v jednom okamžiku protnou. Půjdou spolu dál, nebo se opět každá rozejde svým směrem?

Lidské osudy protínající se v Praze

Po mimořádně úspěšném románu Němci přichází Jakuba Katalpa s propracovaným mnohovrstevnatým románem ze současnosti.

Květa je po manželově smrti sužována pocitem samoty a neužitečnosti. Ve sklepě svého domu proto vybuduje malou místnost – doupě – a čeká na návštěvníka, kterého by do ní mohla zavřít a jemuž by mohla vyprávět svůj životní příběh.

Zatímco Květa opečovává svého vězně, v Americe umírá na rakovinu Akiko Ikedaová. Dochází sice na chemoterapii, ta však nezabírá a její manžel postupně ztrácí víru v manželčino uzdravení.

Hoang Thi Anhová opouští rodný Vietnam a vydává se na dalekou cestu do Prahy, aby pomohla své dceři s vedením domácnosti a malého obchodu. Naráží při tom na odcizení, nejen kulturní, ale také rodinné a generační.

Jakkoliv jsou cesty protagonistů zprvu mimoběžné, v jednom okamžiku se protnou v Praze, aby pak nadále pokračovaly vlastním směrem. Všechny tři příběhy tak představují míjení, nedorozumění i paralelnost lidských osudů.

 

Doupě

Autorka: Jakuba Katalpa

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Vydáno: 9/2017
ISBN: 978-80-7577-128-5

Přečtěte si více o knize Doupě, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte také na ukázku a náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Ona a Jiří.
On je na ní závislý jako nemluvně.
Ona cítí sladké trnutí plynoucí z vědomí, že její život má smysl.
Někdo ji potřebuje.
Ruce má pevné a rovná ramena; není pod tím břemenem ani trochu schýlená.
Ráda pečuje o svého muže.
Druhá mrtvice ho zabije, řekl lékař. (A přijde? zeptala se ho tenkrát a on pokrčil rameny, díval se někam za ni.)
Nezabila ho, ale udělala ho ještě bezmocnějším.
Špatně polykal, musela ho krmit tekutou stravou.
Nepoznával ji, a pokud ano, nedával to na sobě znát, tvář mu ztuhla v neměnném šklebu, s jedním okem přivřeným a věčně povoleným koutkem úst.
Ty můj miláčku, říkávala Květa každé ráno, když musela převlékat polštář promočený slinami. (str. 15)

 

O autorce

Jakuba-KatalpaJakuba Katalpa (nar. 1979) debutovala v roce 2006 novelou Je hlína k snědku? (Paseka), za niž byla nominována na cenu Magnesia Litera v kategorii objev roku. Román Hořké moře (Paseka) získal v roce 2009 nominaci na Cenu Jiřího Ortena. Za prózu Němci (Host) obdržela v roce 2013 Cenu Josefa Škvoreckého, Cenu Česká kniha a byla nominována na cenu Magnesia Litera v kategorii próza. Román již vyšel v překladu ve čtyřech zemích, včetně Německa, a připravuje se překlad do pátého jazyka.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Doupě

Tři ženy, z nichž každá žije na jiném kontinentu, řeší své vlastní problémy po svém. Přesto je osud svede v jeden okamžik na jedno místo a jejich příběhy se v Praze protnou. Netrvá to však dlouho, čímž Jakuba Katalpa ilustruje míjení, nedorozumění i paralelnost lidských osudů. Začtete se do jejího propracovaného románu.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Doupě vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Doupě
probíhá od 7. do 20. září 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Doupě

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoupě

Katalpa, Jakuba

Host, 2017

Napsat komentář