Československé exilové vojsko za 2. světové války

armada
Přečtěte si naučnou knihu o tom, jak během druhé světové války vznikala významná centra československého vojenského exilu. Publikace Zdenka Maršálka rozebírá složení vojenských jednotek, ale odhaluje i mýty o zahraničním odboji.

Publikace vůbec poprvé detailně mapuje národnostní složení československých vojenských jednotek v zahraničí během druhé světové války a tím přináší na problematiku exilového vojska zcela nový pohled. Kromě Čechů a Slováků v něm totiž bojovala celá řada dalších československých občanů, jejichž významný podíl byl během dlouhých desetiletí z propagandistických důvodů marginalizován. Autor pracuje numerickými metodami, známými jako „historie v číslech“, zdánlivě chladný přístup ovšem kromě samotné faktografie odkrývá mnohé další otázky a širší souvislosti. Kniha reviduje některé mýty o zahraničním odboji a současně nabízí zamyšlení nad problematikou národnostní sebeidentifikace v multinacionálním prostoru českých zemí.

 

„Česká“ nebo „československá“ armáda?

Národnostní složení československých vojenských jednotek v zahraničí v letech 1939–1945
Autor: Zdenko Maršálek

Počet stran: 528
Vazba: brožovaná
Formát: 155×230 mm
ISBN: 978-80-200-2608-8
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu „Česká“ nebo „československá“ armáda? vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Po rozpadu Česko-Slovenska v polovině března 1939 se takřka okamžitě začala psát historie československého zahraničního odboje, a to nejen politického, ale také vojenského. Aktivní činnost v politickém i vojenském ohledu vyvíjeli se svými spolupracovníky mj. generál Lev Prchala v Polsku, plukovník František Moravec v Británii a především Edvard Beneš ve Spojených státech a později v Británii. Přestože například činnost posledních dvou jmenovaných center, navzájem koordinovaná, se z retrospektivního pohledu jeví jako navýsost významná a generál Prchala zase dokázal jako první prosadit formování samostatných československých vojenských jednotek v zahraničí, zůstává faktem, že po vojenské a koneckonců i politické stránce se během prvních deseti měsíců druhé světové války hlavním organizačním centrem vznikajícího československého vojenského exilu stala Francie. (str. 107)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Zdenko Maršálek

Mgr. et Mgr. Zdenko Maršálek, Ph.D., (* 1966) pracuje v Centru pro dějiny menšin Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a pro Vojenský historický archiv Praha. Zabývá se především historií vojenství Československa a zemí střední Evropy v letech 1918–1945.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize„Česká“ nebo „československá“ armáda?
Národnostní složení československých vojenských jednotek v zahraničí v letech 1939–1945

Maršálek, Zdenko

Academia, 2017

Napsat komentář