O strastech sedláckého panovníka

big_verte-cisari-kVo-326914
Vládou Josefa II., osvícenského císaře Svaté říše římské, kterému pro jeho oblibu u prostého lidu přezdívali „sedlácký panovník“, se zabývá román slovenského spisovatele.

Román Věřte císaři, který vydalo roku 2017 nakladatelství Host, je dílem slovenského prozaika, dramatika a autora literatury pro děti a mládež Antona Hykische. Anton Hykisch byl v letech 1993 až 1997 slovenským velvyslancem v Kanadě. První kniha mu vyšla v roce 1963 a od té doby se jeho bibliografie rozšířila na několik desítek titulů. Jedním z jeho nejúspěšnějších děl je historický román Milujte královnu, který se týká osoby Marie Terezie. Titul Věřte císaři je jeho volným pokračováním.

Josef II., syn Marie Terezie, byl osvícenským panovníkem po všech stránkách. Namísto aby trávil život na bálech, vydával jako na běžícím páse dekrety, které měly jeho říši přiblížit k osvícenskému ideálu. Kromě zrušení nevolnictví, ukončení pronásledování evangelíků, zrušení cenzury, zákazu mučení a trestu smrti, zrovnoprávnění Židů a omezení počtu klášterů, které se nezabývaly vzděláním, zdravotnictvím nebo vědou, se zasloužil o mnoho dalších pro poddané pozitivních záležitostí, které však byly často trnem v oku aristokracii.

Anton Hykisch se však nezabývá pouze vnějšími projevy aktivity poněkud workoholicky naladěného císaře. Snaží se o širší pohled na kulturní život monarchie, na císařovu osobnost a na jeho citové problémy, které se v lecčem podobaly strastem obyčejných, vládnutím neobtížených lidí. Dalším aspektem, který se v románu hojně objevuje, je problematika prvních slovenských obrozenců. Autor rozebírá spory mezi faráři Ignácem Bajzou a Jurajem Fándlym, kteří vybudovali základy slovenštiny.

Jelikož kniha provází čtenáře desetiletým obdobím vlády císaře Josefa II., pojal autor vyprávění epizodicky namísto kontinuálního líčení děje. Množství postav vytváří komplexní obraz prostředí, ve kterém se císař denně pohyboval a konal podstatná rozhodnutí celostátního i osobního významu. Svou erudici autor dokládá četnými citacemi z historických pramenů, které však místy brzdí plynulost vyprávění. Občas mi přišlo, že kdyby autor ubral na výňatcích z dobových textů, paradoxně by to přispělo k autenticitě příběhu.

I přes drobné zádrhely považuji knihu Věřte císaři za kvalitně napsaný historický román, věrně zobrazující atmosféru doby a zajímavě pojímající velkou osobnost dějin. Doporučuji ji čtenářům, kteří si chtějí prohloubit znalosti o dějinách na základě věrně zpracovaného historického románu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVěřte císaři

Hykisch, Anton

Host, 2017

Napsat komentář