Románové nadpřirozeno

Tipy_Slysim te vsude_HEX_Problem tri teles
Dnes se ponoříme do tajuplných a napínavých příběhů, ze kterých nám budou stát vlasy na hlavě a u nichž budeme moci pořádně popustit uzdu fantazii! Ať už jste milovníky hororů či sci-fi, z této nabídky si určitě vyberete.

Mistryně žánru sci-fi, oblíbená a oceňovaná Connie Willisová, přišla s dalším napínavým, romantickým a humorným příběhem, který vám pořádně zamotá hlavu a polechtá bránici!

Slyším tě všude

Dobře si rozmysli, co si přeješ
Autorka: Connie Willisová
Přeložila: Drahomíra Michnová

Počet stran: 504
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7359-516-6
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Slyším tě všude vydalo nakladatelství Metafora.

Svižně napsaný příběh od známé autorky Connie Willisové se odehrává v blízké budoucnosti, kdy bude možné, díky nepřetržité komunikaci a dostupnosti přes sociální sítě i neustálému vylepšování technologií, podstoupit operativní zákrok, který propojí partnery tak, aby vnímali pocity a myšlenky druhého. Právě to nabídne Briddey Flanniganové její přítel Trent namísto zásnubního prstenu. Briddey je nadšená, vždyť EED zákrok prohloubí jejich vzájemnou lásku a umožní jim dokonalé souznění. K zasnoubení má dojít po úspěšném navázání spojení po operaci. Briddey navíc doufá, že se tím konečně dostane z dosahu přílišné péče a starostlivosti své irské rodiny. Jenomže věci se nakonec nevyvinou přesně podle plánu. Po probuzení z narkózy čeká Briddey překvapení: k propojení sice došlo, ale zcela jinému, než předpokládala. Od té chvíle se rozjíždí napínavý a vtipný příběh, který převrátí Briddeyin dosavadní život naruby a dovede ji k zásadnímu přehodnocení pohledu na lidi kolem sebe. Uznávaná autorka sci-fi brilantně namíchala příběh, který spojuje to nejlepší z napínavé detektivky a romantické komedie.

 

Ukázka z knihy

Ve chvíli, kdy Briddey vjela do parkovacích garáží firmy Commspan, měla už v mobilu dvaačtyřicet textovek. První byla od Suki Parkerové – samozřejmě – a další čtyři od Jill Quincyové, každá zpráva byla nějakou variací na téma „Umírám zvědavostí“. Suki psala: „Slyšela jsem, že tě Trent Worth vzal do Iridia!???“
Abys ty něco neslyšela, pomyslela si Briddey. Suki byla v Commspanu největší drbna. Což znamenalo, že teď už to ví celá firma. Dobře že v Commspanu neplatil zákaz důvěrných vztahů mezi zaměstnanci – nedokázali by s Trentem svůj románek utajit. Jen prostě doufala, že se jí podaří včerejší večer udržet pod pokličkou aspoň do té doby, než o něm bude moct říct rodině. Jestli to už ovšem nevědí.
Zběžně prohlédla další esemesky. Pět od sestry Kathleen, osm od sestry Mary Clare a devět od tety Oony, která jí připomínala veřejné čtení gaelské poezie pořádané spolkem Dcery Irska v sobotu večer. (str. 11)

 

Ohlasy

Willisová je autorkou, která dokáže vytvořit zápletku jako Agatha Christie a dostat do svých knih obdivuhodný švih a styl Prestona Sturgese.

The Washington Post

Pokud bychom měli jmenovat „nejlepšího autora science-fiction naší doby“, byla by to Connie Willisová.

Analog

Willisová dokáže vyprávět příběh jako nikdo jiný… Jedním z jejích mistrovských kousků je rychlá palba jiskřivých dialogů, dalším pak napínavé zápletky a dramatické scény, které se řítí tak prudce, jako by se měly čtenáři vypálit do paměti.

The Village Voice

Connie Willisová

Connie WillisovaConnie Willisová (* 1945), vlastním jménem Constance Elaine Trimmer Willisová, je v současné době zřejmě nejpopulárnější americkou sci-fi autorkou střední generace. Původním povoláním učitelka publikovala svou první povídku v roce 1971, ale prosadila se až v roce 1982, kdy za své dvě povídky obdržela ceny Hugo a Nebula. Od té doby nasbírala za svou tvorbu řadu ocenění, například sedm cen Nebula, jedenáct cen Hugo, titul velmistryně SFWA, organizace amerických spisovatelů sci-fi a fantasy, a byla uvedena do Síně slávy v rámci žánru sci-fi. Mimořádný kritický ohlas zaznamenal její první samostatný román Lincoln’s Dreams (Lincolnovy sny, 1987) s motivem psychického spojení s minulostí, konkrétně s dobou války Severu proti Jihu. Česky z jejích mnoha titulů vyšel Hugem oceněný román Kniha posledního dne (2012), který je postaven také na tématu cestování časem do minulosti, tentokrát do morem stiženého středověku, dále román o zkoumání života po životě I když půjdu roklí šeré smrti (2003), příběh z historického Londýna …o psu nemluvě (2012) a soubor povídek Vnitřní záležitosti (2013). Řada povídek jí v češtině vyšla i v antologiích. Nakladatelství Triton vydalo její Knihu posledního soudu. Pro autorku je typický čtivý, svěží styl a sympatičtí hrdinové, kteří v rámci výjimečných situací odvážně a cílevědomě řeší problémy, před nimiž se ocitnou. Willisová je talentovaná spisovatelka, schopná napsat lehkou humoresku stejně jako procítěné drama. Žije v Coloradu se svým manželem, profesorem fyziky, dvěma kočkami a buldokem Bunterem. Mají dospělou dceru Cordelii.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Metafora.

————————————————

Poklidné městečko Black Spring vlastně vůbec poklidné není. Obchází ho strašidelná kletba čarodějnice, která jeho obyvatele přiměje žít v izolaci. Najdou se ovšem jedinci, kteří s izolací nesouhlasí a způsobí něco ještě mnohem horšího.

HEX

Autor: Thomas Olde Heuvelt
Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 338
Vazba: vázaná
Formát: 152×210 mm
ISBN: 978-80-257-2198-8
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu HEX vydalo nakladatelství Argo.

Každý, kdo se zde narodí, je odsouzen setrvat zde až do smrti. Každý, kdo se zde usadí, se odsud už nikdy nedostane. Vítejte v Black Spring, zdánlivě malebném městečku v údolí řeky Hudson, městečku, jímž obchází přízrak čarodějky od Černého kamene, ženy ze sedmnáctého století, které byly zašity oči a ústa. Takto umlčena se prochází po ulicích a podle libosti k vám vstupuje do domu. Dlouhé noci vám bez ustání stojí vedle postele. Všichni vědí, že oči už nesmí nikdy otevřít. Obecní rada s využitím těch nejmodernějších sledovacích zařízení městečko prakticky uvrhne do karantény, aby se kletba, jež na něm spočívá, nemohla dále šířit. Ale místní mládež, takovou izolací už notně otrávená, dojde k rozhodnutí, že přísná omezení poruší a o přízračnou kletbu se virálně podělí, čímž však městečko odsoudí k pozvolnému pádu do osidel temných, středověkých praktik.

 

Ukázka z knihy

Když Steve Grant vyběhl zpoza rohu parkoviště za blackspringským supermarketem, uviděl, jak Katherine van Wylerovou přejel starožitný holandský orchestrion. Chvilku si myslel, že ho jen šálí zrak, protože místo toho, aby po nárazu skončila na ulici, Katherine jako by se vpila do dřevěných kudrlinek, křídel opeřeného anděla a chromově zbarvených píšťal. Orchestrion za přívěsný hák natlačil dozadu Marty Keller a podle pokynu Lucy Everettové ho pak zastavil. Ačkoliv při nárazu nebyl slyšet žádný úder a neobjevil se jediný pramínek krve, lidé se začali ze všech stran sbíhat s naléhavostí, která je odjakživa vlastní obyvatelům vesnic i měst, když dojde k nehodě. Tady však nikdo neodložil nákupní tašku, aby Katherine pomohl na nohy… poněvadž pokud si obyvatelé Black Springu něčeho cenili více než pohotovosti, byla to opatrná zásada nikdy se příliš nemíchat do Katherininých záležitostí. (str. 9)

 

Thomas Olde Heuvelt

Holandský spisovatel Thomas Olde Heuvelt se narodil 16. dubna 1983 v Nijmegenu. Doposud vydal pět románů a řadu povídek, které byly přeloženy do angličtiny, italštiny, francouzštiny, čínštiny či japonštiny. V roce 2015 získal za anglicky publikovanou povídku The Day the World Turned Upside Down cenu Hugo a ve Spojených státech se tak stalo vůbec poprvé, kdy jedno z neprestižnějších ocenění v rámci fantastického žánru získala překladová práce. Za česky vydanou povídku Tušoznalci z Dój Saket, přeloženou do angličtiny pod názvem The Ink Readers of Doi Saket, byl o rok dříve nominován na Huga i Světovou cenu fantasy. V roce 2016 se prosadil na americkém knižním trhu s hororovým románem HEX (2013), jenž byl pro překlad do angličtiny zčásti upraven.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Příběh autora jménem Liou Cch‘-sin se zabývá mimozemskými civilizacemi, záhadnými úmrtími a neobyčejně zvláštní počítačovou hrou, která působí až magicky.

Problém tří těles

Autor: Liou Cch‘-sin
Přeložil: Aleš Drobek

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7577-061-5
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Problém tří těles vydalo nakladatelství Host.

První díl trilogie s rozmachem Duny a stejnou dávkou akce jako Den nezávislosti. V Říši středu zuří Velká kulturní revoluce a Číňané, kteří nechtějí zůstat pozadu za Sověty a Američany, se v rámci tajného vojenského projektu pokoušejí navázat kontakt s mimozemskými civilizacemi. Třicet let poté začnou na Zemi umírat významní vědci a vznikají sekty, které vybízejí k návratu k přírodě. Objeví se nová počítačová hra pro virtuální realitu, zvláštní, čarovná a znepokojivá, která jako by ani nepocházela z tohoto světa. A pomalu se začíná vyjevovat pravda o tajném projektu z éry Kulturní revoluce. Problém tří těles obdržel prestižní ocenění Hugo za román roku 2015. Třetí díl (s anglickým názvem Death’s End) je na tutéž cenu nominován letos. Následující dva díly trilogie vyšly v letech 2008 a 2010, jejich české vydání připravuje nakladatelství Host na podzim 2017 a léto 2018. V roce 2017 bude také do kin uvedena filmová adaptace Problému tří těles. Série uchvátila čtenáře nejen v Číně, práva byla prodána téměř do čtyřiceti zemí světa.

 

Ukázka z knihy

Ti, kdo počáteční fázi přežili, vůči pokračujícím shromážděním časem otupěli. Vytvořili si ochranný mentální štít, díky němuž přetrpěli týrání, aniž zkolabovali úplně. Shromáždění přečkávali jakoby v polospánku a procitli, jen když jim někdo náhle zaječel do tváře, ať mechanicky odříkají své doznání, třebaže to předtím udělali už nesčetněkrát.
A pak někteří z nich vstoupili do třetí fáze. Nepřetržitá, neúnavná potupa jim do podvědomí vpravila politické vize živé jako rtuť a jejich mysl, vystavěná na znalostech a racionalitě, se pod jejich vahou zhroutila jako domeček z karet. Začali skutečně věřit, že jsou vinni a že poškodili velkolepé revoluční úsilí. Rozplakali se a jejich kajícnost byla mnohonásobně hlubší a upřímnější než u buvolích a hadích duší z řad dělnické třídy. (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku a také náš článek.

 

Ohlasy

Úžasná směsice ohromujících vědeckých nápadů, chytré zápletky a svérázných, avšak věrohodných postav – vše podávané prostým stylem, který naznačuje skryté hlubiny.

The Times

Podle všeho se tato vědecko-fantastická trilogie – podobně jako Asimovova epická sága Nadace – brzy stane klasikou žánru.

Starburst Magazine

Kniha má obrovský záběr. Bavila mě částečně i proto, že když mimozemšťané chystají invazi na Zemi, moje každodenní problémy s Kongresem se najednou zdají být celkem malicherné (smích).

Barack Obama o Problému tří těles pro časopis The New York Times

 

Liou Cch‘-sin

Liou Cch'-sinLiou Cch‘-sin (* 1963) je hlavním představitelem nové generace čínských autorů science fiction. Devětkrát obdržel nejprestižnější čínskou žánrovou cenu Galaxy, jednou titul velmistra čínskojazyčné sci-fi a jako vůbec první Asiat v historii získal také cenu Hugo v kategorii nejlepší román. Jeho díla se řadí k žánru hard science fiction, věhlas si získal především díky silné atmosféře a brilantní představivosti. Liou Cch’-sin ve svých románech úspěšně propojuje abstraktní myšlenky s tvrdou realitou a napříč svým dílem se pokouší odhalit podstatu a estetiku vědy. Problém tří těles (2007) je jeho nejslavnější román.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete skvělé knihy za výhodné ceny.

Líbily se vám dnešní nadpřirozené tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProblém tří těles

Cch´-Sin, Liou

Host, 2017

zobrazit info o knizeHEX

Heuvelt, Thomas Olde

Argo, 2017

zobrazit info o knizeSlyším tě všude
Dobře si rozmysli, co si přeješ

Willisová, Connie

Metafora, 2017

Napsat komentář