Jak ovládnout své telomery

Telomery
Odhalte způsob, jak vypadat a cítit se mladě bez ohledu na věk. Vše spočívá v telomerech, které mají vliv na genetické dědictví a s jejichž pomocí lze prodloužit délku zdravého života. Autorky-vědkyně na základě svého výzkumu přinášejí tipy a triky, jak o své telomery pečovat.

Revoluční objev, jak žít déle a zdravěji.
Ovládněte telomery a zastavte čas!
Průlomová kniha dvou významných spoluautorek, držitelky Nobelovy ceny, která objevila telomerázu a úlohu telomer v procesu stárnutí, a zdravotní psycholožky, jejíž originální výzkum odhaluje, jak můžeme konkrétním životním stylem a těmi správnými psychickými návyky ochraňovat svoje telomery, zpomalovat průběh nemocí a zlepšovat kvalitu života.
Napadlo vás někdy, proč někteří šedesátníci vypadají na čtyřicet a také se tak cítí a proč se naopak někteří čtyřicátníci cítí a vypadají na šedesát? Ačkoli se na stárnutí a nemocech podílí mnoho různých faktorů, dr. Elizabeth Blackburnová objevila biologický ukazatel zvaný telomeráza, enzym obnovující telomery, které ochraňují naše genetické dědictví. Výzkum doktorky Blackburnové a její kolegyně dr. Elissy Epelové přináší zjištění, že délka a zdraví našich telomer představují biologický základ pro spojení mysli s tělem, které je už dlouho předmětem různých hypotéz. Spolu s dalšími vědci tyto dvě průkopnice zjistily, že změny, které učiníme ve svých každodenních návycích, mohou chránit naše telomery a prodlužovat délku zdravého života (počet let, kdy zůstáváme zdraví, aktivní a bez nemocí).
Poznatky Blackburnové a Epelové, společně s výzkumem jejich kolegů z celého světa, v souhrnu ukazují, že kvalita spánku, pohyb, složky stravy a dokonce i jisté chemické látky naše telomery hluboce ovlivňují, a navíc chronický stres, negativní myšlenky, napjaté vztahy a dokonce i špatní sousedé je mohou systematicky narušovat. O tom všem vypráví kniha Telomery.
Autorky opírající se o vědecky podložené znalosti předkládají seznamy potravin a současně doporučují typy a rozsah pohybových aktivit, které jsou pro naše telomery zdravé, seznamují nás s mentálními triky, které nás ochrání před stresem, i s potřebnými informacemi, jak máme chránit svoje děti už v době těhotenství a dále během dospívání, aby se u nich nevyvinuly kratší telomery. Zároveň popisují, jak lze prodloužit délku zdravého života na úrovni společenství, aby se naše města stala oázami důvěry, zelených ploch a bezpečných ulic.
Telomery vás přimějí přehodnotit svůj každodenní život. Jako vůbec první kniha podrobně objasňují, jak stárneme na buněčné úrovni a jak pomocí prostých změn můžeme své chromozomy a buňky udržovat zdravé. Díky tomu déle zůstaneme mimo dosah nemocí a náš život bude vitálnější a smysluplnější.

Ukázka z knihy

Jsou to tři jednoduché otázky, avšak odpovědi mohou odhalit důležité trendy, pokud jde o vaše zdraví a stárnutí. Lidé, kteří vypadají starší, než je jejich věk, by mohli předčasné šednutí vlasů nebo ztrátu pružnosti pokožky přičítat kratším telomerám. Špatné fyzické zdraví může být výsledkem spousty příčin, ovšem brzký vstup do období nemocí bývá často znamením, že vaše buňky stárnou. A vědecké studie dokazují, že ti, kdo se cítí starší, než je jejich biologický věk, mají také větší sklony k nemocem ve srovnání s těmi,  kdo se cítí mladší. (str. 32)

Pokud vás ukázka navnadila, můžete pokračovat ve čtení díky pokračování ukázky.

Telomery

Autorka: Elizabeth Blackburnová, Elissa epelová
Přeložil: Jan Kozák

Počet stran: 401
Vazba: brožovaná
Formát: 146×209 mm
ISBN: 978-80-7565-166-2
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Telomery vydalo nakladatelství Jota.

O autorkách

Dr. Elizabeth Blackburnová, PhD, získala v roce 2009 spolu se dvěma kolegy Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii za objev molekulární povahy telomer, které slouží jako ochranná zakončení chromozomů, a za objev enzymu telomerázy, která plní funkci údržby telomer. V současné době působí jako prezidentka Salkova institutu a emeritní profesorka na Kalifornské univerzitě v San Francisku. Dříve zastávala pozici prezidentky Americké asociace pro výzkum rakoviny a Americké společnosti pro buněčnou biologii, krom toho je držitelkou téměř všech významných lékařských ocenění. Časopis Time ji zařadil mezi 100 nejvlivnějších osobností dějin. Je členkou americké Národní akademie věd a medicíny i Královské londýnské společnosti. Podílí se na utváření vědní politiky a sloužila v poradním výboru prezidenta Spojených států pro záležitosti bioetiky.
Narodila se v Tasmánii v Austrálii. Na Melbournské univerzitě získala titul bakaláře věd, doktorát z molekulární biologie vystudovala na Cambridgeské univerzitě a postgraduální studium absolvovala na Yaleově univerzitě. S manželem žije v současnosti v La Jolla v Kalifornii a přechodně také v San Francisku.

Dr. Elissa Epelová, PhD, je přední zdravotní psycholožka zabývající se stresem, stárnutím a obezitou. Je profesorkou katedry psychiatrie na Kalifornské univerzitě v San Francisku, ředitelkou tamního Centra AME pro studium stárnutí, metabolismu a emocí, ředitelkou centra COAST pro výzkum obezity a zástupkyní ředitele Centra pro zdraví a komunitu rovněž při UCSF. Je členkou Národní lékařské akademie a působí v několika vědeckých poradních výborech. Za svůj výzkum obdržela četná ocenění, například cenu Stanfordovy univerzity, cenu Society of Behavioral Medicine, cenu Academy of Behavioral Medicine Research a cenu Americké psychologické asociace.
Narodila se v Carmelu v Kalifornii. Titul bakaláře věd získala na Stanfordově univerzitě, na Yaleově univerzitě doktorát z klinické a zdravotní psychologie a postgraduálně studovala na Kalifornské univerzitě v San Francisku. Žije v San Francisku se svým manželem a synem.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTelomery
Revoluční objev, jak žít déle a zdravěji

Blackburnová, Elizabeth – Epei, Elissa

Jota, 2017

Napsat komentář