V roli detektiva

detektiv
Jaké napínavé novinky si pro nás přichystali nakladatelé? Dočtete se v dnešních knižních tipech. Stačí si jen vybrat, přibalit knihu do batohu, a užit si druhou polovinu léta na plno.

Skotská detektivka s aktuálními tématy? Detektiv, který tráví většinu svého času u moře studováním oceánu? Přesně takový je Cal. Vyšetřovatel, který je vždy svůj a svým důvtipem dokáže zastínit mnohé slavnější kolegy.

„Jen zřídka se stane, že nějaká kniha zvedne laťku ve svém žánru, a přesně to Mořský detektiv udělal pro skotskou detektivku,“ napsal recenzent ve Scotsmanu. A měl pravdu. Mark Douglas Home vychází z téže tradice jako Peter May a jeho detektivky se dotýkají jak ryze současných společenských témat, jako je ekologie či nucená prostituce, tak dávných tajemství, a obojí dokáže skloubit v poutavém příběhu s životnými postavami a věrohodně vystiženým prostředím. A navíc přichází se zcela novým typem detektiva…
Cal McGill nemá daleko k detektivům z drsné školy, pod nepřístupným zevnějškem skrývá stejnou slabost pro lidi v nesnázích, ani on si nedělá velkou hlavu s pravidly a nezřídka se dostává do křížku s policií… Jen na rozdíl od Phila Marlowa a jemu podobných netráví většinu času po zakouřených barech, ale spíš někde na pobřeží, kde zkoumá naplaveniny a studuje mořské proudy… Cal je totiž prvotřídní oceánograf a díky svým ojedinělým znalostem dokáže občas přijít na kloub záhadám, s nimiž si jinak policie neví rady.
Užijte si první detektivku plnou soli, ale také lidských vášní, intrik a napětí, kde jde hrdinovi mnohdy i o život…

Mořský detektiv

Autor: Mark Douglas Home
Přeložila: Tereza Vlášková

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 145×208 mm
ISBN: 978-80-259-0671-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Mořský detektiv vydanou nakladatelstvím Plus si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Přešel místnost, vylezl nahoru po točitém schodišti a snažil se ignorovat vnitřní hlas, který ho varoval před zbrklostí. Neslíbil si snad, že si to příště naplánuje líp? Vrátil se ze střechy s malou rostlinkou v plastovém obalu. Pak se za ním s prásknutím zavřely vchodové dveře.

————————————————

Detektivka s noirovým nádechem a příchutí nekalých internetových zločinů – přesně taková je kniha Výkřik techniky. Ať už patříte mezi nadšence do moderních technologií, nebo zvládnete počítač stěží zapnout, tento příběh vás chytne a nepustí.

Je jaro roku 2001, v New Yorku rozkvétají hrušně a Maxine Tarnowová, forenzní auditorka, vede své dva syny do školy. Když dorazí do kanceláře, čeká tam na ni kamarád Reg se záhadným případem, je něco shnilého v internetové firmě hashslingrz. Jakmile začne Maxine rozkrývat její podezřelé finanční toky, objevují se na scéně softwaroví kouzelníci ze Silicon Valley, bohaté korporace z Perského zálivu, neevidovaný supertajný agent CIA, ruská mafie i Mossad. Kdo z nich bude mít nakonec na svědomí teroristické útoky z 11. září? Výkřik techniky dává čtenáři na tuto otázku několik odpovědí, jednu paranoidnější a zábavnější než druhou. Výkřik techniky je nejen svérázným literárním kyberpunkem a fenomenologickou úvahou nad povahou reality, ale též temnou noirovou detektivkou, jemným, podprahovým příběhem o nenápadné síle rodiny a v neposlední řadě jazykovou eskamotáží hýřící monstrózně širokou slovní zásobou a obskurní terminologií z nejpodivnějších oborů lidské činnosti, ať už jde o kodérství, hacking, gaming, investiční bankovnictví, komoditní burziánství, forenzní audit, či o slang vojenský, špionážní a policejní, kulinářský, voňavkářský nebo mixologický.

Výkřik techniky

Autor: Thomas Pynchon
Přeložil: Martin Svoboda

Počet stran: 512
Vazba: vázaná
Formát: 125×202 mm
ISBN: 978-80-257-2174-2
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Výkřik techniky vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka

Je první jarní den roku 2001 a Maxine Tarnowová, i když ji někteří mají dál v evidenci jako Loefflerovou, vede kluky do školy. Dobře, možná jsou na doprovod už dost velcí, možná se jich Maxine ještě nechce vzdát, vždyť je to jen pár bloků, má to cestou do práce a dělá to ráda, tak co?

O autorovi

Thomas Pynchon se narodil roku 1937 na newyorském Long Islandu a žil střídavě v zahraničí a Kalifornii, nyní žije v New Yorku. Debutoval několika povídkami v časopisech, první román nazvaný V. vydal v roce 1963. Prorazil však až v roce 1966 s románem/novelou Dražba série 49 (The Crying of Lot 49, č. 2004), v němž poprvé předvedl svůj hutný, komplexní styl plný historických, uměleckých a vědeckých aluzí, překypující novátorskou, labyrintózní syntaxí a překvapujícím množstvím situačních gagů a jazykových juxtapozicí. Tento osobitý rukopis dovedl k dokonalosti ve svém největším románu Duha gravitace (Gravity’s Rainbow) z roku 1973 (č. 2006), za nějž dostal Národní knižní cenu. Následovaly romány Vineland (1990), Mason & Dixon (1997), Against the Day (2006) a Inherent Vice (2009). Jeho posledním románem je Výkřik techniky (Bleeding Edge, 2013).
Zdroj: Kosmas

————————————————

Další zapeklitý případ soudce Ti je tady. Ve svém nejnovějším dobrodružství se stane čajovým komisařem, který se vydá na dalekou cestu s nelehkým úkolem.

Jako každý rok císař v Zakázaném městě netrpělivě očekává osobní dodávku čaje, aby mohl oficiálně přivítat jaro. Soudce Ti si sice také rád dopřeje šálek dobrého čaje, nikdy by ho ale nenapadalo, že bude jmenován čajovým komisařem a vyslán do odlehlých končin, aby na císařskou sklizeň dohlédl. Naštěstí mu na cestě dělá společnost jeho třetí manželka, paní Cao. Jakmile Ti dorazí na místo, pouští se do řešení vražd a domnělých sebevražd, které podezřele souvisejí s lahodným zeleným nápojem. Cenným pomocníkem se mu stane toulavý mnich, který z jediného doušku odhalí vše. Připravte si i vy svůj šálek čaje a ponořte se do napínavé četby.

Případy soudce Ti: Zelený čaj s arsenikem

Autor: Frédéric Lenormand
Přeložila: Vlasta Misařová

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7407-360-1
Doporučená cena: 260 Kč

Knihu Případy soudce Ti: Zelený čaj s arsenikem vydalo nakladatelství Garamond.

Ukázka

Podle toho bláznivého textu byl právě jmenován čajovým inspektorem, i když se o nic takového neprosil. Jestliže jeho jméno stálo v čele sloupce ideogramů, určitě to bylo nedopatřením nebo to byla shoda jmen. Jeho nedostižná povolanost ve věcech kriminálních nešla až tak daleko, aby mu dovolovala posuzovat kvalitu sklizně. Jeho znalosti v této oblasti se omezovaly na zjištění, zda nápoj, který mu svlažuje patro, je horký, sladký, hořký nebo bez chuti. Odstrčil tu hromadu nesmyslů, kterými se bavil nějaký škrabák, zasluhující si výprask holí, a položil hlavu na polštář v očekávání meditačního usebrání, pokud možno hlubokého.

O autorovi

Frédéric Lenormand je francouzský spisovatel historických, detektivních románů a literatury pro děti a mládež.
Vystudoval ruský, anglický a italský jazyk a následně pokračoval ve studiu na Institutu politických studií v Paříži a na Sorboně. Svou literární dráhu začal v osmdesátých letech, kdy napsal pět románů Jeden byl inspirovaný dílem malíře Vittore Carpacciem a získal za něj cenu Del Duca pro mladé spisovatele. Během devadesátých let byl již držitelem mnoha různých ocenění, proto se začal naplno věnovat literární dráze. Ve svých románech se věnoval zejména Velké francouzské revoluci a událostem 18. století. Pokračoval také v literárním díle zesnulého spisovatele Roberta van Gulika a tak světlo světa spatřila série Les Nouvelles Enquétes du juge Ti (Případy soudce Ti).

Zdroj: Kosmas

Další knihy autora:

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

————————————————

Nebývalé sucho aktuálně zažíváme i my v České republice. Sucho na australském venkově je ale o poznání dramatičtější. Kdo zavraždil místní ženu i s jejím synem? Byl to snad její manžel a otec jejího dítěte?

Odlehlý australský venkov odkrývá svá dávná tajemství.
Australské městečko Kiewarra sužuje dlouhodobé sucho, které si vybírá daň nejen na přírodě a dobytku, ale i na psychice místních obyvatel. Na jedné z farem najdou mrtvou ženu a jejího syna. O kus dál stojí auto otce rodiny Luka Hadlera, ten pravděpodobně manželku i dítě zastřelil a pak spáchal sebevraždu.
Na pohřeb přijíždí Lukův dávný kamarád, federální policista Aaron Falk, který v městečku prožil dětství. Vrací se nerad, počítá hodiny, kdy bude moct zase odjet. Od začátku je zřejmé, že tady není vítán.
Na naléhání Hadlerových Falk spolu s místním policistou Racem znovu neformálně otevřou vyšetřování zdánlivě jasného případu. Postupně vycházejí najevo různé maličkosti, které nahlodávají zprvu nezpochybnitelnou verzi o dvojnásobné vraždě a následné sebevraždě. Jak Falk proniká do okolností úmrtí, otevírají se staré rány a vznikají nové. Aaron a Luke totiž měli tajemství. Tajemství, o němž si Falk myslel, že je dávno pohřbené, ale po Lukově smrti opět vyplouvá na povrch…

Sucho

Autorka: Jane Harperová
Přeložila: Barbora Doležalová

Počet stran: 383
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7577-002-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Sucho vydanou nakladatelstvím Host si můžete prohlédnout v ukázce.

Více o knize se dozvíte v našem podrobnějším článku.

Ukázka

Meteorologové v Melbourne byli jiného názoru. V obleku a se soucitným výrazem se o tom ze svých klimatizovaných studií zmiňovali už jen tak mimochodem každý den kolem šesté. Oficiálně to bylo nejhorší sucho za posledních sto let. Zvláštní jev měl své jméno, o kterém si nikdo nebyl jistý, jak se vyslovuje. El Niño.

O autorce

Jane Harperová pochází z Velké Británie, od roku 2008 žije v Austrálii, v Melbourne. Pracuje jako novinářka, v současnosti píše pro Herald Sun. Román Sucho je její prvotina, ještě před jeho vydáním za něj získala cenu Victorian Premier’s Literary Awards. Ihned po publikaci se román zařadil mezi New York Times bestsellery a Amazonem byl zvolen za nejlepší knihu ledna 2017. Román vychází ve dvaadvaceti zemích a filmová práva koupila produkční společnost herečky Reese Witherspoonové.

Zdroj: Host

————————————————

Vychází další detektivní příběh z pera záhadného spisovatele Dominika Dána. Opět se v něm vrátíme do divokých devadesátých let, znovu zažijeme napjatou společenskou atmosféru doby a samozřejmě zapátráme po neznámém vrahovi.

Začátek devadesátých let byl hektickým obdobím nejen na oddělení vražd, ale v celé společnosti. Ze zelenáče Richarda Krauze je samostatně pracující detektiv a s parťákem Jozefem Fischerem zvaným Chosé řeší jeden případ za druhým. Tenhle se stal na jaře 1994: Na břehu řeky Moravy našli dva výrostci polozahrabanou rozkládající se mrtvolu muže. Na tom by nebylo nic zvláštního, klidně mohla skončit v krematoriu a mohli jí na státní útraty zatopit. To by ale nesměla mít v zátylku pravidelný kulatý otvor s průměrem 9 mm. Stačil jeden pohled, a dvojici detektivů bylo hned jasné, že ho nezpůsobil vrták, ale olovo odlité do tvaru kulky. Ovšem z jaké pistole byla vystřelena a čí ruka ji v ten moment držela, to se dozví až po dlouhém vyšetřování. Chlapci z mordparty se řádně zapotí, protože nevědí nic ani o vrahovi, ani o oběti. Mrtvý chlap nikomu nechybí. Nevědí ani to, že kulatý otvor v lebce se zanedlouho stane symbolem vyřizování účtů v podsvětí, které se právě začíná formovat.

Smrt na druhém břehu

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Jan Hanzlík

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 137×215 mm
ISBN: 978-80-7529-323-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Smrt na druhém břehu vydanou nakladatelstvím Slovart si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Seděl bez hnutí a pozorně sledoval prostor před sebou.Kam dopadne další? Co ještě navlhne? Kam má uhnout?Ani splávek na hladině se nehnul, ani stéblo trávy sepod váhou kapek neohnulo, ani gumové rybářské boty ho netlačily, ani zmoklý pes nekňučel vedle stanu. Ani záběr.

O autorovi

Dominik Dán je slovenský spisovatel detektivních románů. Píše pod pseudonymem a v roce 2010 se autorsky podílel při tvorbě seriálu Kriminálka Staré Město. O autorově identitě se na veřejnosti i mezi příznivci jeho díla vedou spory. Jediné, co o sobě prozradil je to, že patří mezi kriminalisty.

Zdroj: Kosmas

Další knihy autora:

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih je ta pravá pro vás? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMořský detektiv

Douglas-Home, Mark

Plus, 2017

zobrazit info o knizeVýkřik techniky

Pynchon, Thomas

Argo, 2017

zobrazit info o knizePřípady soudce Ti: Zelený čaj s arsenikem

Lenormand, Frédéric

Garamond, 2017

zobrazit info o knizeSucho

Harperová, Jane

Host, 2017

zobrazit info o knizeSmrt na druhém břehu

Dán, Dominik

Slovart, 2017

Napsat komentář