Poměry v meziválečném pohraničí

Jaksch_Ztracene vesnice opusteni lide
Kniha reportáží Wenzela Jaksche nabízí pohled do sociálních, politických i společenských podmínek v československém pohraničí v letech 1924 až 1928.

Kniha přináší ucelenou sbírku sociálních reportáží z pera Wenzela Jaksche (1896–1966), které byly otištěny mezi lety 1924 až 1928 v centrálním orgánu Německé sociálnědemokratické strany dělnické „Sozialdemokrat“. Jaksch podnikal coby mladý novinář delší cesty po německy mluvícím československém pohraničí. Líčí tamní surové poměry, nebere si servítky, a ač mají reportáže výrazný stranický nádech, jenž také vystihuje ducha doby a zoufalou snahu o sociální zajištění těch nejchudších, poskytuje především jedinečný vhled do sociálních, politických a společenských podmínek soužití, přežívání a živoření v meziválečném pohraničí. Kniha vychází za podpory Česko-německého fondu budoucnosti.

 

Ztracené vesnice, opuštění lidé…

Reportáže z českého pohraničí 1924–1928
Autor: Wenzel Jaksch
Přeložila: Zuzana Schwarzová

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2692-7
Doporučená cena: 385 Kč

Knihu Ztracené vesnice, opuštění lidé… vydalo nakladatelství Academia v edici Historie.

 

Ukázka z knihy

Existují místa s koncentrovanou lidskou bídou, oblasti, které přitahují sociální zlo své doby jako magnet, existují lidé, kteří jsou zatraceni k tomu, aby na svých bedrech nesli hlavní tíhu neštěstí celých tříd a generací. Takovým místem jsou německé lesní vísky na kraji světa, které se táhnou od Domažlic okresy Poběžovice a Hostouň podél bavorské hranice. Tam na sebe naráží hospodářská bída dvou států, tam sídlí malá rezervní armáda dělníků, kteří jsou v souladu se svým původem a sociálním postavením jako páté kolo u vozu všude tam, kde se plně rozvinul středoevropský výrobní proces. Dříve je z jejich chatrčí vytrhávala silná přitažlivost pulsujícího hospodářského organismu v Německu, vydávali se za obživou až do bzučivého shonu průmyslových oblastí, do tichých zákoutí zemědělských provincií. Pokud tato přitažlivost na přechodnou dobu polevila – a to se dělo pravidelně v zimních měsících – byli vypuzeni z okruhu pracujících jako první a utekli před hrůzami velkoměstské nezaměstnanosti zpět do svých vísek, kde spolu s ženou a dítětem dále vedli nejrozličnějšími způsoby boje se starou známou bídou.

 

Wenzel Jaksch

Wenzel Jaksch (1896–1966) byl sudetoněmecký sociálně-demokratický politik a v letech 1929–1938 poslanec Národního shromáždění ČSR. Byl také členem německého Bundestagu (spolkový sněm) a předsedou německé nadace pro evropské mírové otázky. Byl mj. oceněn Velkým křížem s hvězdou Řádu za zásluhy SRN.

 

Edice Historie

Řada Historie má široký záběr jako historie sama. Jednotlivé tituly se většinou věnují konkrétním historickým osobnostem nebo událostem, zároveň však hledají souvislosti mezi historií a současností. Prohlédněte si další zajímavé knihy této edice, např. Rákoska v dílně lidskostiOd Palackého k BenešoviDlouhé stíny předsudků, T. G. Masaryk a židovství nebo Knihy kupovati.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZtracené vesnice, opuštění lidé…
Reportáže z českého pohraničí 1924–1928

Jaksch, Wenzel

Academia, 2017

Napsat komentář