Předsudky a stereotypy o Češích ve 20. století

dlouho stiny predsudku
Zajímavým přístupem při studiu dějin je pokusit se vyzkoumat a pochopit pohled druhé strany. Historička Eva Hahnová ve své nové knize popisuje, jaké v nedávné historii panovaly stereotypy a předsudky o českém národu.


Autorkou knihy Dlouhé stíny předsudků s podtitulem Německé a anglické stereotypy o Češích v dějinách 20. století, kterou vydalo roku 2015 nakladatelství Academia v edici Historie, je Eva Hahnová. Eva Hahnová je historička, zabývající se moderními dějinami Střední Evropy a česko-německými vztahy ve 20. století. Roku 1968 odešla do Německa, kde žije a působí dodnes. Studovala v Praze, ve Stuttgartu a London School of Economics and Political Sciences. V letech 1981 až 1999 pracovala ve výzkumné instituci Collegium Carolinum v Mnichově, poté jako nezávislá historička v Oldenburgu. Eva Hahnová je spoluautorkou knihy Sudetoněmecké vzpomínání a zapomínání a autorkou tematicky blízkého titulu Od Palackého k Benešovi, obsahujícího přeložené a komentované německé texty o Češích, Němcích a českých zemích.

Ve své knize Dlouhé stíny předsudků se Eva Hahnová zabývá tím, jak vnímali Čechy jako národ během 20. století politici, diplomaté, publicisté a historici v německy a anglicky mluvícím prostředí. Ukazuje, jaké následky mohly mít volně šířené a na pravou míru neuvedené stereotypy a předsudky, což ilustruje na reakcích na mnichovskou dohodu o odstoupení pohraničního území Československé republiky obývaného německou menšinou. S tím souvisí i poznatek, že ve světě německých stereotypů byli Češi obyvateli „německých“ zemí (české země bývaly všeobecně považovány za německé).

Titul Evy Hahnové umožňuje díky problematice, které se věnuje, nahlédnout do mentálního pozadí klíčových dějinných událostí, a navést tak čtenáře k tomu, aby se na tyto události dívali pod jiným úhlem. To vše prostřednictvím mnoha citovaných anglických i německých pramenů, jež jsou zajímavé nejen samy o sobě, ale i při srovnání mezi sebou. V této komparaci totiž vyniknou rozdíly mezi oběma kulturami a tím, jak se jim jevil malý český národ. Další zajímavou komparací je zasazení předsudků o Češích do kontextu k předsudkům o jiných národech.

Publikaci Dlouhé stíny předsudků doporučuji především čtenářům, kteří se lépe orientují v moderních dějinách a dokážou tak dobře pochopit různé historické souvislosti, zajímavé informace však poskytne v podstatě všem, které láká předkládané téma stereotypů a předsudků o českém národu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDlouhé stíny předsudků
Německé a anglické stereotypy o Češích v dějinách 20. století

Hahnová, Eva

Academia, 2015

Napsat komentář