Humorné fiktivní deníky

Tipy_Tajny denik Hendrika Groena_Denicek prince George
Životní osudy zestárlých mužů i mladinkých chlapců svým humorem prosvítí každý zamračený den. Uvelebte se s některou z těchto dvou zábavných knih do křesla a nechte stres odplouvat do daleka.

Jako první tu máme příběhy z jednoho domova důchodců, jimiž nás s laskavým humorem i s ostrou ironií provází stárnoucí Hendrik Groen.

Tajný deník Hendrika Groena

Autor: Hendrik Groen

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 9788075056887
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Tajný deník Hendrika Groena vydalo nakladatelství XYZ.

Hendrik Groen je sice starý, ale není ani zdaleka mrtvý a v dohledné době neplánuje nechat se pohřbít. I když je pravda, že jsou jeho každodenní procházky stále kratší, protože jeho nohy už mu tolik neslouží a musí s nimi chodit k lékaři častěji, než by chtěl. Technicky řečeno je… starý. Ale určitě jsou mnohem zábavnější věci, které se dají v tomto věku dělat, než jen popíjení slabého čaje a pěstování muškátů. Hendrik se rozhodne psát si deník: jeden rok v životě starého člověka v domově důchodců v Amsterdamu. V něm odhaluje všechny své vzestupy a pády – v neposlední řadě jeho nový pokus o založení anarchistického klubu Staří-ale-ne mrtví. A když se k němu nastěhuje Eefe – žena, po které vždy toužil – začne si leštit své boty (a zuby), pečlivě ošetřuje to, co mu ještě zbylo na hlavě, a ve zbytku svého života se pokusí podniknout něco, co bude mít zábavné, něžné a zároveň devastační následky.

 

Ukázka z knihy

Neděle 5. května
Při tak velké koncentraci starých lidí by člověk čekal, že zde 4. a 5. května uslyší srdcervoucí nebo šokující příběhy z války, ale tady se o válce mlčí nebo se zabředává do starých odrhovaček o cukru na příděl a podobně.
Zarážející je, jak málo se tady lidé navzájem znají. Uvědomil jsem si to včera při dvouminutovce ticha. Rozhlížel jsem se kolem sebe a konstatoval, že vlastně nevím, jak mí spolubydlící přežili válku. Dokonce i o lidech, se kterými jsem pravidelně v kontaktu, toho vím jen málo.
O Evertovi vím docela dost. Známe se už asi dvacet let. Povoláním byl tiskař a do kontaktu jsme se dostali díky mé práci. Do kontaktu, který se od té doby nepřerušil. Jeho žena je už deset let mrtvá. Dvě děti, které vídává zřídka. Žádné peníze, žádný majetek, žádný Bůh. (str. 154)

Stáhněte si další ukázku.

 

Hendrik Groen

Hendrik Groen je pseudonym nizozemského autora, který stojí za knihou Tajný deník Hendrika Groena. Jeho pravá identita je pouze předmětem spekulací v médiích. Jeho humoristický román zachycující s ostrou, a přesto laskavou a úsměvnou ironií každodenní život jednoho amsterodamského domova důchodců si získal srdce čtenářů po celém světě.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.

 

Nakladatelství XYZ vydává především původní českou literaturu, autorizované biografie, historické publikace i poutavé encyklopedie. Má ambici být nakladatelstvím se širokým záběrem, chce oslovit čtenáře různých zájmů a generací. Doposud vydalo téměř 400 knižních titulů. Nakladatelství je součástí společnosti Albatros Media.

————————————————

Nyní se ze sklonku života přesuneme na jeho začátek. Malý princ George začíná objevovat svět a každý z nás teď může být u toho…

Deníček prince George

Autorka: Clare Bennettová
Přeložila: Michala Marková

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 142×207 mm
ISBN: 978-80-257-2075-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Deníček prince George vydalo nakladatelství Argo.

Princ George je malý velký muž a světová celebrita číslo jedna, která se už teď připravuje na svou roli vládce britského impéria. V královské rodině však opět čekají přírůstek, George dostane bratříčka nebo sestřičku. Jak se s tím nejvlivnější dítě světa vypořádá? S anglickým smyslem pro ironii a uměřenost? Se suchým humorem? Anebo s nedůstojným řevem a nudlí u nosu? A jak jenom vysvětlit týmu rádců a poradců, že miminka nenosí čáp, ale Santa Claus? Karel Hynek Mácha, Adrian Mole i Bridget Jonesová se mohou jít klouzat.

 

Ukázka z knihy

22. července 2014
Když jsem se dneska ráno probudil, byl v pokojíčku komplet můj tým. Obyčejně tu bývá jenom můj sbor a zpívá Zem slávy a naděje, ale dneska zpívali něco jiného. Jmenovalo se to Hodně štěstí, zdraví. Byli tady i máma a táta, zpívali druhý hlas a usmívali se mi do postýlky.
„Dneska máš velký den, Georgie,“ řekla máma. „Už je ti rok.“
„Přesně tak! Všechno nejlepší!“ přidal se táta.
„Id est rectus! Felicem natalem diem!“ opakoval můj učitel latiny.
Celá místnost mi zatleskala.
„Narozeniny jsou výjimečný den,“ vysvětlovala maminka. „Lidi kolem tebe skáčou a rozmazlujou tě a dávají ti dárky – takže je to jako normální den, ale lepší.“ (str. 11)

Denicek prince George_ukazka

 

Clare Bennettová

Clare Bennettová pracovala jako redaktorka v časopise Tatler a jako scenáristka pro film a televizi, podílela se na vzniku komedií jako Láska nebeská nebo Deník Bridget Jonesové.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

 

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete skvělé knihy za výhodné ceny.

Baví vás vtipné fiktivní deníky? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajný deník Hendrika Groena

Groen, Hendrik

XYZ, 2017

zobrazit info o knizeDeníček prince George

Bennettová, Clare

Argo, 2017

Napsat komentář