Tip na zlepšení jazykových projevů u dětí

Není hlaska jako hlaska
Trápí se vaše předškolní dítko s řečovým projevem, který je nesprávný, a ani logopedická cvičení nepomáhají? Vyzkoušejte pracovní sešit, který kromě teorie obsahuje řadu zábavných cvičení. Pravidelný trénink povede ke zlepšení čtení a výslovnosti.

Pracovní sešit je určen předškolním dětem, které mají problémy se sluchovou diferenciací. Jejich řeč je hůře srozumitelná pro mnohočetnou dyslalii neboli patlavost. Tyto děti mluví často rychle, bez sluchové kontroly, nedokážou opravit svůj vlastní nesprávný řečový projev. Nepoužívají hlásky, které se již u logopeda naučily.
Pokud se schopnost fonematického uvědomování nerozvine ještě před vlastním nácvikem čtení, velmi často se problémy ve škole projeví jako obtíže v počátečním čtení až neschopnost naučit se číst. Většina normálně se vyvíjejících dětí si osvojí tuto schopnost sama od sebe, když se učí číst. To neplatí u rizikových dětí, zejména ne u dětí s rizikem SPU.
Trénink jazykových schopností podstatně zlepšuje výkony ve čtení, snižuje riziko vzniku SPU a v neposlední řadě zlepšuje výslovnost dětí, zlepšuje schopnost opravit svůj řečový projev, rozlišit podobné hlásky a adekvátně je použít v řeči.

Ukázka z knihy

Slabikování je pro dítě přirozený jazykový jev. Souvisí s citem pro melodii a rytmem řeči, který se vyvíjí poměrně brzy. Proto začneme se slabikami. Nejdříve budeme dělit slova na slabiky a pak určovat první a poslední slabiku slova.
K nácviku určování např. první slabiky ve slově používáme metodu modelování, tedy znázorňování pomocí pomůcek (žetonů, koleček, grafických schémat), aby si dítě dovedlo tuto abstraktní činnost lépe představit.

Podívejte se na konkrétní cvičení: ukázka 1 a ukázka 2.

Není hláska jako hláska

Pracovní listy pro rozvoj fonematického sluchu
Autorka: Kateřina Slezáková
Ilustrovala: Patricie Koubská

Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
Formát: 207×295 mm
ISBN: 978-80-262-1200-3
Doporučená cena: 165 Kč

Knihu Není hláska jako hláska vydalo nakladatelství Portál.

O autorce

Mgr. Kateřina Slezáková vystudovala PedF UK, obor speciální pedagogika se zaměřením na logopedii a surdopedii. Pracovala jako klinická logopedka na poliklinice v Dobříši, v Jedličkově ústavu pro tělesně postižené a na poliklinice v Čumpelíkově ulici v Praze 8, kde působí dosud. V praxi je od roku 1995.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v České republice. Vydává publikace z oblastí psychologie, pedagogiky, sociální práce, médií, populárně psychologickou literaturu, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také periodika. Pořádá odborné semináře pro pedagogy a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNení hláska jako hláska
Pracovní listy pro rozvoj fonematického sluchu

Slezáková, Kateřina

Portál, 2017

Napsat komentář