Duševně nemocní a většinová společnost

Kdo-je-tu-vlastne-blazen
Existuje rčení, dle kterého jediný rozdíl mezi psychopatem a psychiatrem spočívá pouze v tom, za kterou stranou stolu sedí. Je duševně nemocný člověk skutečně tak odlišný od zbytku společnosti? Více vám prozradí doktor Manfred Lütz.

Prvotním impulzem pro napsání této knihy bylo autorovo zjištění, že přestože jsou jeho pacienti psychicky nemocní, jedná se zpravidla o přátelské a citlivé jedince. Pokud není něco v pořádku, je to svět mnoha příčetných – zlodějů, podvodníků, diktátorů a egomanů–, o nichž se dozvídáme ve večerních zprávách. Ve svém informačně bohatém a zároveň trochu provokativním pojednání o různých psychiatrických diagnózách i formě jejich léčby se primář Manfred Lütz tu a tam nebrání společenské kritice, ostrému tónu či humoru, který mu jako občasnému kabaretnímu umělci není cizí. Zároveň se však snaží zprostředkovat svět duševně nemocných a seznámit s tím, jak se k takovým jedincům chovat a jak jim lze pomoci.

Kdo je tu vlastně blázen?

Zábavný úvod do psychiatrie a psychoterapie
Autor: Manfred Lütz
Přeložila: Kateřina Prešlová

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1203-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Kdo je tu vlastně blázen? vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

Jednou jsme léčili ženu, která byla skutečně originální a v normálním stavu dokázala rozjásat celé davy. Když se jí však podařilo svým uměním rozveselit jen pár lidí, pak měla „svou“ depresi. Velice v těchto obdobích trpěla. Tak jsme tuto pacientku, která z vnějšího pohledu v porovnání s jinými lidmi vůbec depresivně nepůsobila, léčili antidepresivy, dokud tato fáze nadobro neodezněla, a dávali jsme jí také preventivně působící lék ze skupiny stabilizátorů nálady. Vnímání její deprese bylo hlavně subjektivní.
Když lidé slyší slovo „deprese“, vzpomenou si na taková období ve svém životě, kdy jim nebylo moc do zpěvu. Většinou to byly smutné události, při nichž se nálada dostávala k bodu mrazu. Ale s chorobnou depresí to nemá vůbec nic společného. (…) (str. 166)

Co to tedy skutečně znamená, když má člověk depresi? Čtěte dál a zjistíte to.

 

O autorovi

Dr. med. Dipl. theol. Manfred Lütz je psychiatr a psychoterapeut, který pracuje jako primář Alexiánské nemocnice v Kolíně nad Rýnem. Vystudoval rovněž teologii. Absolvoval výcviky v několika psychoterapeutických směrech. Je také vyhledávaným řečníkem. V Německu mu vyšlo několik úspěšných knih a v roce 2008 dostal mezinárodní knižní cenu Corine. Kniha Kdo je tu vlastně blázen byla přeložena do řady jazyků.

Zdroj informací: nakladatelství Portál (na stránce dole)


Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v České republice. Vydává publikace z oblastí psychologie, pedagogiky, sociální práce, médií, populárně psychologickou literaturu, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také periodika. Pořádá odborné semináře pro pedagogy a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdo je tu vlastně blázen?
Zábavný úvod do psychiatrie a psychoterapie

Lütz, Manfred

Portál, 2017

Napsat komentář