Neobyčejné životy běžných lidí

Libuse Koubska_Dedeckuv denik
Knihu Dědečkův deník připravila k vydání zkušená publicistka Libuše Koubská. Přináší v ní obraz dramatických a rozhodně ne černobílých dějin běžných lidí, jejich názorů, nadějí i zklamání, tragédií a pozitivních odkazů.

Jedním z výchozích bodů knihy, mapující období let 1880–1953, je deník válečného zajatce Josefa Bačovského, který jako rakouský domobranec prošel několika těžkými bitvami 1. světové války a poté padl do ruského zajetí. V něm prožil mimořádnou anabázi, během níž proputoval křížem krážem tehdejší Rusko od Sibiře přes Petrohrad k Bílému moři za severní polární kruh a odtamtud na jih ke Kaspickému moři, na Kavkaz, do Baku… Zajetím však zasahování takzvaných velkých dějin do jeho života teprve začalo. Jeho česko-německá rodina se musela vyrovnávat s novými poměry po vzniku Československa, s hospodářskou krizí 30. let. Vesnice, v níž žil, se stala dějištěm nacistického puče na podzim roku 1938, za 2. světové války si v ní zřídil koncentrační tábor Oskar Schindler, v roce 1945 se tam utábořila Rudá armáda. Část rodiny se po válce dostala do divokého odsunu. Po únoru 1948 turbulence pokračovaly.

 

Dědečkův deník

Obyčejný život v neobyčejných dějinách. Nebo naopak?
Autorka: Libuše Koubská

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7429-636-9
Doporučená cena: 258 Kč

Knihu Dědečkův deník vydalo nakladatelství Vyšehrad.

 

Ukázka z knihy

Jmenoval se Josef Bačovský, byl tmavovlasý, vzpřímený, štíhlý, na svou dobu dost vysoký. S pevným pohledem a parádním rakousko-uherským knírem. Fešák, který bere život opravdově.
Narodil se 18. února 1880 ve Svojanově u Poličky, přesněji v té části Svojanova, které se říká Předměstí, ve stavení číslo třicet tři. To stavení, jež dosud stojí a je ve velmi dobrém stavu, udržováno s citem pro jeho stopadesátiletou důstojnost, připomíná malý dvorec. Ze všech stran uzavřený, aby lidé, dobytek, drůbež, úroda a zásoby byli ochráněni před okolním světem. Jistily to každý večer pečlivě kontrolované železné petlice a riegle, závora se tady, byť šlo ve Svojanově o tradičně české prostředí, určitě neříkalo. (str. 21)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Libuše Koubská

Libuse KoubskaLibuše Koubská (* 1948 v Praze) vystudovala novinářství na Fakultě sociálních věd a publicistiky UK, čtrnáct let pracovala jako redaktorka Zahraničního vysílání Čs. rozhlasu, kde se orientovala na popularizaci vědy. Od roku 1990 do roku 1998 působila v Lidových novinách, poté deset let v politickém a kulturním časopise Přítomnost, jehož byla osm let šéfredaktorkou. Učí novinářské žánry na FSV UK, šest let vedla specializaci Ekonomická žurnalistika na VŠE v Praze. Je autorkou a spoluautorkou knih o vědě a medicíně a časopisecky i knižně vydaných povídek a fejetonů. Žánr rozhovoru chápe mnohem víc jako dialog než duel, jako snahu se něco dozvědět, porozumět svému protějšku, zkusit otevřít zásuvky, které se běžně neotevírají. Zprostředkovat čtenářům nejen informace, ale také podněty k uvažování.

K jejím knihám patří: Všechno dopadne jinak (2011), Hvězdář diplomat (2011), Můžeš-li udělat radost, musíš (2012), Volnomyšlenkář (2015) ad. Prohlédněte si také naše tipy, v nichž najdete další informace nejen o knize Dědečkův deník.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Vyšehrad.


Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má své sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabízet kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDědečkův deník
Obyčejný život v neobyčejných dějinách. Nebo naopak?

Koubská, Libuše

Vyšehrad, 2017

Napsat komentář