Seriózně o Vikinzích s odbornicí na stěhování národů

33edc41a
Vikingové jsou etnikem, o kterém se, díky romantické literatuře, hollywoodským filmům a dále například počítačovým hrám, traduje spousta polopravd. Odbornice na stěhování národů vám dokáže, že Vikingové byli milovníky poezie a nechodili do boje v rohaté helmě.

Autorkou knihy Stěhování národů a sever Evropy. Vikingové na mořích i na pevnině, kterou vydalo roku 2017 nakladatelství Vyšehrad, je brněnská historička Jarmila Bednaříková, zabývající se především dějinami pozdní antiky a raného středověku. Jarmila Bednaříková vystudovala historii, archeologii a klasickou filologii na Filosofické fakultě Masarykovy univerzity, kde v současnosti přednáší o starověkých dějinách a působí jako docentka na Ústavu klasických studií. Mezi její nejznámější publikace patří odborné studie Stěhování národů, Stěhování národů a Východ Evropy a Frankové a Evropa, napsala rovněž román Podzimní čas mocné říše čerpající námět z doby, kdy vrcholilo stěhování národů.

Veřejnost obvykle vnímá Vikingy vycházeje z nejrůznějších televizních seriálů, filmů a dobrodružných románů. Získaná představa je zhruba taková, že Vikingové jsou krutí zloději v rohatých helmách, jejichž styk s knižní kulturou začíná i končí u jejího ničení. Jak však ukazuje autorka, realita byla jiná. Vikingové byli skvělí mořeplavci, stavitelé lodí a obchodníci (ovšem obchodnické výpravy byly často spojeny s výpravami kořistnickými, které byly jedním z hlavních aspektů života Vikingů). Dochované literární památky (především jde o ságy) dokládají vyspělou sociální stratifikaci, zákonodárství i pokročilé náboženské představy.

Ve svém vyprávění se autorka stručně dotýká i vikingských výprav do Severní Ameriky, které patří k nejdiskutovanějším oblastem vikingské historie. Důsledkem těchto výprav však nebyl vznik trvalejšího osídlení, byly čistě objevné. Zajímavou je pak část, která se zabývá integrací Vikingů do osedlých obyvatel franského, britského, ruského a irského území. Na základě četných archeologických dokladů autorka tuto integraci hodnotí jako pokročilou. S tím souvisí otázka přijetí monoteistického křesťanství, které měli Vikingové tendenci začleňovat do svého polyteistického náboženství jako jeden z jeho aspektů.

Ačkoli poučeného čtenáře může překvapit například použití termínu „Kijevská Rus“, který je v ustálené podobě obvykle používán spíše jako „Kyjevská Rus“, celkově je kniha Jarmily Bednaříkové přínosem pro bádání o problematice Vikingů a jejich zasazení do kontextu velkého stěhování národů. Autorka využívá velké množství historických pramenů nejrůznějších druhů, od archeologických nálezů až po krásnou literaturu. Pomocí srozumitelného textu, opatřeného velmi obsáhlým poznámkovým aparátem, seznamuje čtenáře s atraktivním tématem a upravuje některé mýty a legendy o Vikinzích, aby odpovídaly historické realitě.

Díky tomu, že se autorka věnuje tématu komplexně a nestuduje pouze dílčí problémy, vyvstává před čtenářem obraz vikingské společnosti ve všech odstínech a souvislostech. Kromě historiků, etnologů a skandinavistů tak kniha Stěhování národů a sever Evropy potěší rovněž všechny zájemce o historii Vikingů a jejich kulturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStěhování národů a sever Evropy
Vikingové na mořích i na pevnině

Bednaříková, Jarmila

Vyšehrad, 2017

Napsat komentář