Martin Luther a reformace

Luther
Na rok 2017 připadlo 500. výročí reformace. S ní se pojí osobnost Martina Luthera a jeho 95 tezí, které vyvěsil na dveře kostela ve Wittenbergu. Co ho k tomu vedlo? Proč se rozhodl orientovat se na náboženství a napravit církev? To odhaluje ve své nové knize profesor Vokoun, opírající se o rozsáhlou pramennou základnu.

Pozoruhodný portrét Martina Luthera vychází u příležitosti velkého výročí reformace (1517–2017). Jaké byly Lutherovy duchovní kořeny? Jaké měl zázemí a na čem stavěl duchovní život? Nebyl spíše reformátorem zbožnosti a pastýřem duší než kritikem nešvarů či napravovatelem církevních pořádků?
Prof. Jaroslav Vokoun čerpá ze solidních pramenů a odborné literatury, přitom ale píše esejistickou formou, což knize dodává čtivost a přístupnost pro široké spektrum čtenářů. S užitkem si ji přečte akademik, který se zabývá teologií či religionistikou, ale i každý křesťan, který chce obnovit svou víru či „teologii srdce“ ze stejných zdrojů, z jakých čerpal sám Luther.

„Jak najdu milostivého Boha?“ Otázka, která zasáhla Lutherovo srdce a stála za veškerým jeho teologickým hledáním a zápasy. Teologie pro něj nebyla akademickou záležitostí, ale zápasem o sebe sama. A tento zápas byl zápasem Boha a s Bohem.

Benedikt XVI., Erfurt, 23. září 2011

Ukázka z knihy

Návrat ztracené lásky
To vše se úplně změní ve dvanáctém století, kdy se vztah vnějšího a niterného jednání a cítění zásadně převrátí. Spolu se zjemněním rytířské kultury, reformními hnutími v klášterech a rozvojem městské kultury se opět objevuje niternost a individualizace. A spolu s tím je znovuobjevena láska jako ústřední životní téma. Světský ideál lásky je kultivován na šlechtických dvorech a stává se látkou pro zpěvy minesengrů a rytířské romány o lásce. V klášterech je proměněn v mystickou cestu lásky k Ježíšovi. (str. 15)

Pokud vás téma zaujalo, podívejte se na další ukázku.

 

Luther – finále středověké zbožnosti

Autor: Jaroslav Vokoun

Počet stran: 282
Vazba: vázaná
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-7195-890-1
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Luther – finále středověké zbožnosti vydalo Karmelitánské nakladatelství.

O autorovi

Prof. Jaroslav Vokoun, Th.D. (* 1956) je evangelický duchovní a teolog. Dlouhodobě se zabývá ekumenismem a dynamikou církevní tradice. Působí především na Teologické fakultě JČU v Českých Budějovicích. Publikoval mj.: Číst Bibli zase jako Bibli (2011), Sondy do současné luterské teologie (2012) nebo Dynamika křesťanské tradice (2013).

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství


Karmelitánské nakladatelství je křesťansky orientované nakladatelství. Na trhu působí od roku 1991 a dosud vydali více než 1500 titulů. Nejdůležitější částí edičního plánu KNA jsou edice věnované duchovnímu životu. Mezi dlouhodobě nejúspěšnější edice KNA patří edice Karmelitánská spiritualita a Malý duchovní život. Mezi jejich kmenové autory, kterým bylo vydáno více titulů, patří například Anselm Grün, Vojtěch Kodet, Kateřina Lachmanová, Marie Svatošová nebo Max Kašparů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLuther – finále středověké zbožnosti

Vokoun, Jaroslav

Karmelitánské nakladatelství, 2017

Napsat komentář