Zaměřeno na povídky

tipy1
Hledáte neobvyklou četbu pro zpestření vašich dní, která by vám poskytla nový náhled na svět a pomohla vám odpoutat se od starostí všedního dne? Pak určitě sáhněte po jedné ze dvou povídkových sbírek, které vám v dnešním tipech představíme.

Pokud váháte, zda si vybrat knihu humornou, dobrodružnou či hororovou, sáhněte po knize Co nám oheň vzal, která v sobě všechny tyto žánry spojuje opravdu originálním způsobem.

Co nám oheň vzal

Autorka: Mariana Enriquezová
Přeložila: Lada Hazaiová

Počet stran: 205
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-777-6
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Co nám oheň vzal vydalo nakladatelství Host.

Velmi současný mix „špinavého realismu“, fantastična Julia Cortázara a hororu Edgara Allana Poea a Shirley Jacksonové.

Povídky argentinské autorky přibližují zemité prostředí buenosaireské metropole i jejích předměstí se vší syrovostí, krutostí i krásou. Jsou zároveň klasické i originální, realistické i fantastické, feministické i anti­-feministické, politické i apolitické, hrůzostrašné i humorné. Autorka v nich mistrně míchá žánry, narativní prostředky, velká témata i drobné motivy a jejich prostřednictvím vytváří nelítostný a současně závratně poutavý obraz skutečnosti, která svádí čtenáře, aby pronikl ještě dál a hlouběji a odhalil její podstatu. Banální každodennost se často a bez varování mění v cosi neznámého a čtenář zjišťuje, že svět kolem něj je pouze slupka složité reality, jejíž některé vrstvy zůstávají skryty a jejich existence se vyjevuje jen v krátkých záblescích. Ženy upalující se na protest proti domácímu násilí, dospívající dívky hnané úzkostí, děti ulice, mladé ženy znuděné manželstvím nebo devítiletý sériový vrah malých dětí, ti všichni jako protagonisté příběhů přispívají ke zneklidňujícímu vědomí přítomnosti jiného řádu v našem známém světě

Mí rodiče si myslí, že jsem blázen, když žiju ve čtvrti Constitución ve vile po prarodičích z otcovy strany, v té hromadě kamení na ulici Virreyes se železnými dveřmi natřenými nazeleno, secesními ozdobami a starodávnými mozaikovými podlahami, které už jsou tak ochozené, že kdyby mě napadlo je navoskovat, mohla bych si z fleku otevřít bruslařskou dráhu. Ale já ten dům odjakživa milovala.

Neváhejte si přečíst celou ukázku!

O autorovi

Mariana Enriquezová (* 1973) je současná argentinská prozaička a novinářka. Vystudovala žurnalistiku a sociální komunikaci a působí jako zástupkyně šéfredaktora sekce umění a kultury v deníku Página/12. Věnuje se především románové a povídkové tvorbě a generačně náleží ke skupině autorů tzv. nové argentinské prózy. Už její první díla vzbudila pozornost nejen v argentinských literárních kruzích a nejnovější soubor povídek Co nám oheň vzal (2016) vyvolal obrovský zájem jak mezi čtenáři, tak mezi nakladateli po celém světě.

Zdroj: nakladatelství Host

O nakladateli

hostNakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

————————————————

Zajímavou hru s časem a postavami použil v knize  Třikrát za svítání její autor Alessandro Baricco. Pronikněte do světa, jehož čas plyne oběma směry…

Třikrát za svítání

Autor: Alessandro Baricco
Přeložila: Pavla Přívozníková

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 117×190 mm
ISBN: 978-80-7529-019-9
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Třikrát za svítání vydalo nakladatelství Slovart.

Dvě postavy, tři povídky, jedna neobvyklá časová rovina. V knize Třikrát za svítání mají dva protagonisté možnost třikrát se setkat, vždy v klíčovém momentě života, jenž neplyne pouze od narození ke smrti. Jejich setkání je vždy jedinečné, první i poslední. Další křehká a podmanivá kniha Alessandra Baricca.

Stál tam ten hotel trochu zašlé elegance. V minulosti pravděpodobně dokázal dostát jistým příslibům luxusu a vkusu. Měl například pěkné dřevěné otáčivé dveře, což je detail, jenž vždy podněcuje fantazii.Těmi dveřmi žena vstoupila, v tu podivnou noční hodinu, poté co vystoupila z taxíku, zdánlivě duchem nepřítomná. Na sobě měla jen žluté večer-ní šaty s docela hlubokým výstřihem a ani lehký šál jí nezakrýval ramena: to jí dodávalo fascinující vzhled těch, kterým se něco přihodilo.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Alessandro Baricco se narodil 25. ledna 1958 v Turíně a je populárním italským romanopiscem, dramatikem, kritikem, novinářem a esejistou. Jako spisovatel debutoval v roce 1991 románem Castelli di rabbia. Román Hedvábí (1996) byl v roce 2007 zfilmován,.

O nakladateli

logo_www_SlovartNakladatelství Slovart vydalo již více než 1000 českých titulů, a to licenčních knih předních světových nakladatelů (např. Dorling Kindersley, Könemann, Taschen, Gallimard). Dále vydává knihy domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury např. Naše vlast, Encyklopedie naší přírody s trvalou snahou, aby měly reálnou perspektivu prosadit se i v zahraničí.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Od jakého autora čtete nejraději povídky vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo nám oheň vzal

Enriquezová, Mariana

Host, 2016

zobrazit info o knizeTřikrát za svítání

Baricco, Alessandro

Slovart, 2017

Napsat komentář