Přeneste se do minulosti s historickými romány

uvodka
Udělejte si výlet do historie! Nabízíme vám možnost nahlédnout do dávného patnáctého století, nebo prožít hrůznou atmosféru druhé světové války. Neváhejte a ponořte se s našimi hrdiny do historie, prožijte s nimi jejich dobrodružství a putování.

Poznejte díky Mileně Štráfeldové Jeronýma Pražského – kombinace skutečných historických událostí a fiktivního příběhu vás vtáhne do minulých časů.

Svatý rváč 

Román o Jeronýmovi Pražském
Autorka: Milena Štráfeldová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7407-356-4
Doporučená cena: 340 Kč

Knihu Svatý rváč vydalo nakladatelství Garamond.

Historický román o osudech Jeronýma Pražského, předního českého učence přelomu 14. a 15. století a blízkého přítele Jana Husa, vychází z důkladného studia historiografických prací. Na základě dochovaných materiálů zde autorka vytvořila možnou podobu životních osudů tohoto nestálého bouřliváka a církevního reformátora.
Rodák z Nového Města pražského patřil k největším vzdělancům své doby. Studoval na čtyřech evropských univerzitách, vydával se na dlouhé cesty do Oxfordu, Jeruzaléma nebo Litvy, pro své názory byl však nakonec upálen stejně jako Hus na kostnické hranici. Kniha je výjimečná nejen zásadním příběhem z české a evropské historie, ale i tím, že se autorka snaží najít rovnováhu mezi dochovanými fakty a vlastní autorskou fikcí.

„Mám tam jít, nebo ne?“ Touhle otázkou si Jeroným lámal hlavu už pár týdnů. A nejen proto, že do něj ve škole hučeli, ať to zkusí. Prý na to má! To mu ale nemusel nikdo říkat, to věděl sám. Šlo spíš o to, jestli se mu do toho vůbec chce…
Zvědavý byl, což o to. Na ulici se toho ovšem dá zažít taky dost. Na ulici to znal.
Nakonec si řekl, že dneska se už zkrátka musí rozhodnout. Zašel si kvůli tomu až dolů k řece, u vody se mu vždycky lépe přemýšlelo. Posadil se na břeh a chvíli koukal jen tak před sebe. Slunce se však odráželo od hladiny tak ostře, že musel přivřít oči.
„Škoda, že tu není máma,“ zalitoval na okamžik. Ta by mu poradila.
Hned se ale okřikl: „Přestaň! Je ti čtrnáct, rozhodnout se musíš sám!“

Zaujala vás tato kniha? Podívejte se také na autorčinu další tvorbu na našich stránkách, například na článek o knize Sestry B.

O autorce

Milena Štráfeldová (* 1956) vystudovala kulturologii na FF UK v Praze, od počátku 90. let se datuje její spolupráce s Českým rozhlasem, kde od roku 2001 působila jako redaktorka zahraničního vysílání. Je autorkou řady historických dokumentů, ale věnuje se především literární tvorbě. Knihu o Jeronýmovi Pražském autorka připravuje též jako scénář pro televizní zpracování.

Zdroj informací: TZ

O nakladateli

Nakladatlogo_garamondelství Garamond  vydává knihy na českém trhu již 20 let a zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří série případů soudce Ti z Číny 7. století.

————————————————

Pokud hledáte četbu, která by vám poskytla neobyčejně silný zážitek, je kniha Jákobovy barvy přesně pro vás – poutavý příběh malého chlapce hledajícího naději ve světě beznaděje.

Jákobovy barvy

Autorka: Lindsay Hawdon
Přeložila: Petra Krámková

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 140×212 mm
ISBN: 978-80-7498-173-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Jákobovy barvy vydalo nakladatelství Domino.

Pokud na vás hluboce zapůsobil Schindlerův seznam, Sophiina volba nebo Nabarvené ptáče, pak byste si neměli nechat ujít ani tento silný a nesmírně emotivní román.

Jákob, osmiletý cikánský chlapec, ze čtvrtiny Rom a ze čtvrtiny Jeniš, zůstal úplně sám v nacisty okupovaném Rakousku. Prchá lesem, na nohách boty z pytloviny potřísněné cizí krví, v jedné ruce kámen a v druhé dřevěnou truhličku jako jedinou upomínku na dřívější život. Prchá zběsile a zoufale, plný strachu a zbaven všech nadějí.
Už se naučil rozpoznat, kdy může cizímu člověku věřit a kdy se musí mít na pozoru. Dovede přečíst znamení, která mu dává příroda; ví, kdy se skrýt a kdy utíkat dál. Umí běžet s větrem i schovávat se ve stínech. To všechno ho naučil táta. Ale teď je táta pryč. I máma a sourozenci. A tak Jákob dál dělá to jediné, co může: utíká a skrývá se, pronásledován strašlivými vzpomínkami.
Lindsay Hawdon napsala silný román, jehož děj je rozprostřen do sedmnácti let a tří zemí: Anglie, Rakouska a Švýcarska. Na pozadí tragického příběhu malého Jákoba sledujeme osudy tří generací z naprosto rozdílných společenských vrstev a prostředí, abychom se společně s naším osmiletým hrdinou pokusili nalézt naději tam, kde už žádná naděje nezbyla.

V jeho krocích je slyšet rytmus. Sice pomalý, klopýtavý, ale pravidelný rytmus, který ho drží na nohou, díky kterému vždy znovu vstane. Malý chlapec. Sotva osmiletý. Kabát z ovčí kůže, který mu dali v první vesnici, na niž při svém útěku narazil, a kde ho překvapila už téměř zapomenutá laskavost, mu při chůzi plandá až u kolen – u jeho drobných kolen, křehkých jako půlky jablíček, které je až příliš snadné rozbít na kost. Ví to, protože na vlastní oči viděl pažbu pušky, která se z dlouhého nápřahu zpoza ramene zhoupla přímo proti nim a roztrhla kůži na nich tak, až z ní zbyla jen špinavá krvavá kaše.

Přečtěte si celou ukázkovou kapitolu!

Podívejte se také na naši delší ukázku z knihy či na naši recenzi!

O autorovi

Lindsay Hawdon propadla cestování už v osmnácti letech. Po dokončení školy strávila následující tři roky vandrováním po Evropě, Indii a Africe. Cestovala stopem a přespávala pod stanem, kde se dalo. V roce 2000 začal v The Sunday Telegraph vycházet její sloupek nazvaný Angličanka na cestách a udržel se po celých sedm let. Během té doby procestovala všechny kontinenty, prožila chvíle v různých krajích a klimatech a psala příběhy o svých zážitcích a lidech, se kterými se na cestách setkala.

Více se můžete o autorce dozvědět na stránkách nakladatelství Domino.

O nakladateli

domino_logoNakladatelství Domino vzniklo v roce 1997. Od té doby vydává knihy mnoha žánrů a autory, kteří patří mezi světovou špičku. Základ přitom zůstává stejný: ve všech edicích se našim čtenářům snažíme nabídnout pouze takové knihy, které stojí za to číst.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvatý rváč – Román o Jeronýmovi Pražském

Štráfeldová, Milena

Garamond, 2017

zobrazit info o knizeJákobovy barvy

Hawdon, Lindsay

Domino, 2017

Napsat komentář