Vyhrajte silný a emotivní příběh cikánského chlapce

jakobovy-barvy-perex
Osmiletý Jákob zůstal v nacisty okupovaném Rakousku úplně sám a nezbývá mu, než běžet o život. Na pozadí jeho emotivního útěku se však odehrávají také osudy dalších postav, z nichž se všichni pokouší, stejně jako chlapec, udržet si alespoň jiskřičku naděje.

Strach a beznaděj

Pokud na vás hluboce zapůsobil Schindlerův seznam, Sophiina volba nebo Nabarvené ptáče, pak byste si neměli nechat ujít ani tento silný a nesmírně emotivní román.

Jákob, osmiletý cikánský chlapec, ze čtvrtiny Rom a ze čtvrtiny Jeniš, zůstal úplně sám v nacisty okupovaném Rakousku. Prchá lesem, na nohách boty z pytloviny potřísněné cizí krví, v jedné ruce kámen a v druhé dřevěnou truhličku jako jedinou upomínku na dřívější život. Prchá zběsile a zoufale, plný strachu a zbaven všech nadějí.

Už se naučil rozpoznat, kdy může cizímu člověku věřit a kdy se musí mít na pozoru. Dovede přečíst znamení, která mu dává příroda; ví, kdy se skrýt a kdy utíkat dál. Umí běžet s větrem i schovávat se ve stínech. To všechno ho naučil táta. Ale teď je táta pryč. I máma a sourozenci. A tak Jákob dál dělá to jediné, co může: utíká a skrývá se, pronásledován strašlivými vzpomínkami.

Lindsay Hawdon napsala silný román, jehož děj je rozprostřen do sedmnácti let a tří zemí: Anglie, Rakouska a Švýcarska. Na pozadí tragického příběhu malého Jákoba sledujeme osudy tří generací z naprosto rozdílných společenských vrstev a prostředí, abychom se společně s naším osmiletým hrdinou pokusili nalézt naději tam, kde už žádná naděje nezbyla.

 

Jákobovy barvy

Autorka: Lindsay Hawdon

Vydalo: nakladatelství Domino
Překlad: Petra Krámková
Počet stran: 376
Vazba: pevná
Vydáno: 4/2017
ISBN: 978-80-7498-173-9

Přečtěte si více o knize Jákobovy barvy, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Domino. A nezapomeňte si také prolistovat ukázku.

Nakladatelství Domino vzniklo v roce 1997. Mnohé se od té doby změnilo, základ však zůstává stejný: ve všech edicích se čtenářům snaží nabídnout pouze takové knihy, které stojí za to číst. Už sedmnáct let vydává knihy mnoha žánrů a autory, kteří patří mezi světovou špičku.

 

Ukázka z knihy

„Můžeš-li, utíkej,“ učili ho. Te den, cha, te maren, denaš. Dávají-li ti jídlo, ber, bijí-li tě, utíkej. Tichá prosba. „Vždycky utíkej, dokud to půjde.“ A ačkoliv je teprve malým chlapcem, ví, co to znamená. Protože když neutíká, probouzí se v něm nenaplnitelné touhy, které ho dusí. Jen spánek ho může spasit. Ale i z toho se příliš často budí.
A tak utíká. V botách z pytloviny potřísněných cizí, už zaschlou krví, v jedné ruce kamínek, ve druhé malou dřevěnou truhličku. Utíká bezhlavě, plný strachu, plný beznaděje. Protože naděje zůstala daleko za ním, na zeleném poli s osamělým křivým stromem ošlehaným větrem a bez listí, který tvarem připomíná písmeno Y.
Utíká úzkými pěšinami, přes pusté zasněžené svahy, a jeho srdce puká. Skrz lesy vonící dřevem, kde se smrky drží koře ny jen mělce pod zemí. Spí během dne, zahrabaný do spadaného jehličí, které ho hřeje, a utíká v noci, kdy ho obklopuje temnota, ve které nechává padlé stromy daleko za sebou. (str. 12)

 

O autorce

lindsay-hawdonLindsay Hawdon propadla cestování už v osmnácti letech. Po dokončení školy strávila následující tři roky vandrováním po Evropě, Indii a Africe. Cestovala stopem a přespávala pod stanem, kde se dalo. V roce 2000 začal v The Sunday Telegraph vycházet její sloupek nazvaný Angličanka na cestách a udržel se po celých sedm let. Během té doby procestovala všechny kontinenty, prožila chvíle v různých krajích a klimatech a psala příběhy o svých zážitcích a lidech, se kterými se na cestách setkala. Zkušenosti, které nasbírala, skvěle zúročila při psaní své prvotiny, románu Jákobovy barvy. Jako téma si zvolila historicky nepříliš často zmiňovaný romský holocaust. Psaní Jákobových barev inspirovalo Lindsay Hawdon k podpoře charitativní organizace War Child.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Domino)

 

Vyhrajte knihu Jákobovy barvy

Osmiletý Jákob je ze čtvrtiny Rom a ze čtvrtiny Jeniš, a právě to z něj dělá v nacisty okupovaném Rakousku lovnou zvěř. Na celém světě zůstal sám a jediné, co mu připomíná dřívější šťastné chvíle s rodinou, je malá dřevěná truhlička, se kterou prchá lesem. Děj románu se však rozpíná mnohem dál nejen v čase, protože se odehrává během sedmnácti let, ale také čtenáře zavede hned do několika zemí. Přečtěte si emotivní příběh od Lindsay Hawdon, jehož ústředním motivem je nepříliš často zmiňovaný romský holocaust.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Domino vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Jákobovy barvy vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Jákobovy barvy
probíhá od 14. do 27. dubna 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Jákobovy barvy

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJákobovy barvy

Hawdon, Lindsay

Domino, 2017

Vyhrajte silný a emotivní příběh cikánského chlapce - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. 135evik napsal:

    Dobrý den, děkuji moc za bleskově doručenou knihu Jákobovy barvy, vyhranou v soutěži. :-)

Napsat komentář