Román o sériovém vrahovi podle skutečné události

dabel-v-bilem-meste
V rámci Velkého knižního čtvrtku vyšla kniha oceněná mnoha prestižními literárními cenami. Kniha Ďábel v Bílém městě je beletrizovanou literaturou faktu stavějící na skutečných událostech.

Titul Ďábel v Bílém městě, kritiky oceňovaný bestseller, vydalo roku 2017 u příležitosti Velkého knižního čtvrtku nakladatelství Argo. Jeho autorem je Erik Larson, americký žurnalista a spisovatel literatury faktu. Erik Larson přispívá do prestižních listů a časopisů, jako jsou Time Magazine, The New York Times nebo The Wall Street Journal. Jeho nejúspěšnější knihou je právě Ďábel v Bílém městě. Za ni získal mimo jiných ocenění i cenu Edgar za výjimečné dílo kriminálního žánru. Sám Larson o sobě říká, že není jen spisovatel, ale že je i badatel – veškeré rešerše a výzkumy historie si dělá sám a dává si záležet na tom, aby se jeho práce vždy co nejvíce držely historických poznatků.

Ďábel v Bílém městě je beletrizovaná literatura faktu o reálném příběhu sériového vraha H. H. Holmese zvaného „americký Jack Rozparovač“, který byl prvním zdokumentovaným sériovým vrahem. H. H. Holmes si v roce 1893 otevřel při příležitosti právě probíhající Světové výstavy v Chicagu hotel, ve kterém (a nejen v něm) následně realizoval mnoho vražd. Byl odsouzen k trestu smrti oběšením za dvacet sedm vražd, ke kterým se přiznal. Ve skutečnosti měl mít na svědomí až dvě stě třicet úmrtí.

Larsonova kniha líčí současně přípravy a průběh výstavy a Holmesovo krvavé řádění v jeho speciálně upraveném domě, obrovském bludišti plném mučíren, propadlišť, piteven a slepých uliček. Autor velmi barvitě popisuje tehdejší společnost ve spleti jednotlivých příběhů, které dokonale demonstrují jak epochální atmosféru světové výstavy, tak děsivé prostředí Holmesova hotelu, skrývajícího hrozné tajemství. Platformou pro Larsonovu práci se stala událost světového významu, prezentující velké množství i dnes známých osobností. Autor dokonale využil potenciál této historické události, která ve spojení s jeho vyprávěčským talentem vyústila ve skvělé dílo, jehož atmosféru podtrhuje fakt, že vše je popsáno na základě studia historických pramenů.

Kontrast výstavy, vyzdvihující tvořivou sílu člověka, a postavy sériového vraha, disponující naopak destruktivní silou, vytváří dechberoucí detektivní příběh, který čtenáře uchvátí a donutí ho zjišťovat si další a další podrobnosti o popisovaných místech, dějích a osobách. Knihu doporučuji nejen čtenářům, kteří rádi sáhnou po dobrém kriminálním příběhu, ale každému, kdo si chce přečíst velmi dobře napsanou a originálně pojatou knihu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeĎábel v Bílém městě
aneb vraždy, kouzla a šílenství na výstavě, která změnila Ameriku

Larson, Erik

Argo, 2016

Román o sériovém vrahovi podle skutečné události - DISKUZE

Počet reakcí: 4
  1. Ivuška61 napsal:

    Dobrý den, děkuji za knihu Dokud nás krev nerozdělí, kterou jsem dne obdržela

  2. Mirka007 napsal:

    Dobrý den,
    dá se prosím tato kniha objednat? Když kliknu na objednat,otevře se prázdná stranja.

    Přeji krásný den Mirka R

Napsat komentář